Jeg tar den overskriften fordi jeg ser at mange kommer inn til denne bloggen via nettsøk på det jeg har skrevet om å
bo billig og bra i New York, Berlin og
Stockholm. Så, dette er ikke så mye en bloggpost til de som pleier lese denne bloggen, mest for googlesøkerne,
de som skal til Cuba, ikke har vært der før og er like usikker som jeg var før jeg dro.
Her er noen turist-tips
Etter en drøy uke i Havana og et par bøker lest innbiller jeg meg ikke at jeg vet så mye om byen eller det cubanske systemet.
Jeg skal dele noen praktiskheter med deg, det er jo også nyttig.
Disse første fotografiene er fra 2. etasjene til Havanas Karl Johan, klikk på dem for å få dem større.
Været
Da jeg søkte på Havana på Yr så det ut til at temperaturen var ganske stabil gjennom året, rundt 25 grader. Vi var der den første uka i mai og det var flere dager med 33 og 34 grader, det er mye for min del, svetten rant, jeg stoppet opp ved skyggen av trærne i gata og gikk raskt der det var sol. Reisefølget mitt elsket varmen og skjønte ikke mine sukk. Men det var varmt i havet,
jeg svømte for første gang på mange år.
Etterhvert skjønte jeg at januar og februar kan være adskillig kjøligere og høsten svært regnfull. Neste gang jeg drar dit skal jeg gjøre mer nøyaktige værsøk. Men, jeg lærte meg for første gang å sette pris på vifta i taket og klimaanlegget på soverommet,
det var bare å trykke på knappen så kunne jeg kjenne at temperaturen begynte å endre seg etter et minutt.
Å bo
Etter at Cuba begynte å satse på turisme utviklet de noe som heter Casa Particular. Dette er statlig godkjente rom som man kan leie i private hjem. Jeg googlet og fant
Casa de Jorge Coalla Potts, og
kjørte stedet gjennom Trip Advisor som jeg alltid gjør. Jeg booket rommet via e-post og hadde et par e-post-utvekslinger med Jorge før vi dro. Det er ikke alltid den cubanske e-posten virket (spesiell type, ikke internett, vanlige folk har ikke lov til å ha internett) og Jorge fortalte seinere at han noen ganger måtte stå utafor leiligheten for å få kontakt, ikke alltid at det gikk, det hente turister ble utålmodige hvis han ikke svarte med en gang, men det var altså årsaken.
Den hyggelige og morsomme familien vi bodde hos.
Vi hadde et stort rom, eget bad med varmt vann (badet deles med det andre utleierommet, men det var bare en natt det var en annen der), kjøleskap, alt var rent og veldig trivelig. Familien som bodde der var hyggelige og hjelpsomme. Når man kommer inn i leiligheten kommer man rett inn i stua, der familien ofte satt og snakket sammen i gyngestolene. Jeg var på forhånd spent på om det ville bli for tett å bo inne i en families leilighet, men det fungerte fint.
Noen dager nikket vi bare til hverandre og vi gikk inn i vår sone bakerst i leiligheten, der rommet, "egen" gang og badet vårt var.
Andre ganger tok vi en prat (med felles språkbegrensinger).
Familien svarte på ting vi lurte på om levekår, politikk og ga turistråd som hvilke ord vi kunne bruke hvis vi følte oss mast på (skjedde i langt mindre grad enn jeg hadde hørt) og hjalp oss uoppfordret slik at vi betalte lokale priser, ikke turistpriser, på markedet og drosje. Jeg syns de strakk seg lengre enn nødvendig for at vi skulle ha et godt opphold.
Penger
Det fins to valutaer på Cuba, CUC som er turistvaluta og pesos som er for lokalbefolkningen. En normal lærerlønn er på 25 CUC i måneden. En liten boksøl koster 1 CUC. Coco-taxiene (moped-drosje) ville ha 5 CUC for å kjøre oss inn til sentrum (ti min). Disse prutet vi med. De som har lett tilgang til turistvaluta med tips tjener gode penger, selv om jeg vil tro de sprer seg ut på flere i storfamilien.
Vi valgte å prute med disse for heller gi gode tips på steder der de kanskje ikke fikk så mye. Vi hadde også med oss endel tannbørster, shampo, såpe som vi dels la ut på parkbenker utfra idéen om at tilfeldigheten økte sjansen for at noen som trengte det skulle finne dem og dels ga vi slike ting, noen klær, 2 mobiltelefoner, til familien vi bodde hos og sa at de kunne bruke det selv, evt gi det videre.
Vi ga bort disse tingene siste kvelden, var litt redd for å være påtrengende med de små gavene etter norsk standard,
man vil jo nødig tråkke på verdigheten til folk. Men det gikk bra.
Familien hadde fortalt oss at de hadde det langt bedre enn gjennomsnittet på Cuba. Likevel viste det seg at de f.eks måtte garantere at det f.eks var dopapir til oss, men de hadde det ikke alltid selv. Neste gang vil jeg huske å også ta med tannkrem og bind.
Området Vedado
Det var her vi bodde, det var et fint område å gå tur i, rolig, hus med forhager, gangavstand til revolusjonsplassen, rett i nærheten av hotellet Habana Libre som var nybygd da Castro tok makten og gjorde det til sitt operasjonssentrum under revolusjonen. Vi gikk og gikk og så og så, det var en av de beste tingene ved turen. Vi fikk tips om rimelige lokale restauranter av Jorge.
Transport
Vi kjørte endel turistbuss, sånn med åpent tak som man kan hoppe av og på, det var deilig å få vind på kroppen og en behagelig måte å se byen på. Det kostet 5 CUC. Tar man turistbussen til the central park går det avkjølt buss ut til stranda for 3 CUC. Vi dro til den stranda som hadde siste stopp for badebussen, der var det flest cubanske familier og færrest turister og vi opplevde svært lite påtrengenhet der. Bussene for lokalbefolkningen i Havana går sjelden og er fulle og det står folk og haiker overalt.
Mat
På forhånd hadde vi hørt at det ikke er så godt utbygd med caféer for frokost og lunsj og slikt, det var vår erfaring også. Det var endel loffbrød med skinke og ost som lå i varmen i enkle kiosker med nettopp bare det og øl og brus. For å være uavhengig av dette hadde vi med knekkebrød og tubepålegg som vi spiste til frokost (i tillegg til masse lokal frukt fra markedet, bl.a 3 typer som jeg aldri har smakt før) og så hadde vi små poser med nøtter og aprikos til lunsj, varmen gjorde at vi ikke spiste så mye.
Men til middag gikk vi ut og spiste. Til alle måltidene fikk vi en blanding av ris kokt inn i svarte bønner, noen ganger med bacon i, det var godt og nå har jeg testet det hjemme også. Ellers var kjøkkenet enkelt og litt uvant tilberedt, tørrstekt kjøtt, smultstekt kylling. Vi spiste også gode men enkle måltider når vi passet på å bestille kyllingfilet, ikke lår (smult) og en god fiskefilet. Men, vi var ikke på gourmetmatferie og det var fint å spise og se på folk og stedene de serverte i, f.eks det ene lille med plastduker, plastblomster og hunder som løp inn og ut.
Vi spiste også på en nyåpnet restaurant med dritgod mat som lå på strandpromenaden. Jeg hadde ikke mage til å fortelle familien at vi brant av en lærerlønning på det, det var norske priser der og virkelig nydelig mat.
Hvis du kommer inn på denne siden lenge etter at jeg har lagt ut bloggposten kan du likevel legge inn spørsmål eller kommentar,
jeg ser alle med en gang og svarer gjerne i den grad jeg kan.