onsdag, juni 16, 2010

Sofi Oksanen

Det finske forlaget til Sofi Oksanen vil ikke gi ut flere bøker av henne, tross Nordisk Råds Litteraturpris,
tross at hun er Finlands mestselgende forfatter i følge SVT.

Men hvorfor? Ja, det var det da

Enligt Oksanen beror beslutet på oenigheter mellan henne och Anna Baijars. Oksanen har tidigare offentligt kritiserat förlagets ledning och explicit Baijars i medier.

Men hva er det hun har sagt?

Det tar ikke SVT seg bryet meg å fortelle oss.
Svenska Dagbladet skriver at konflikten mellan förlaget och författaren har pågått i ungefär ett år, alltså efter att Oksanens senaste roman kom ut i Finland, och den handlar inte om litterära kvaliteter, utan om samarbetssvårigheter i ett senare skede.

– Hon har kritiserat WSOY väldigt hårt och det är helt okej att författare göra det, men det är viktigt att man kan komma fram till lösningar och att man kan göra det sinsemellan, säger Anna Baijars.

Hon vill inte gå in på detaljer, men konflikten tycks handla om att Oksanen har framfört kritiken offentligt, bland annat har hon haft synpunkter på marknadsföringen.

– Det har varit kaotiskt på WSOY med stor personalomsättning och förlaget har inte kunnat dra fördelar av att en författare får ett litterärt pris, för då är marknadsbudgeten redan satt, säger Sofi Oksanen.


Men altså, hvis Sofi Oksanen har kritisert forleggeren sin offentlig, så kom igjen dere artikkelskrivere, fortell.
Særlig dere med finskspråklige journalister i redaksjoner,
her er det artikler på finsk å google opp..

NRK skriver at årsaka til at forlaget har valt å bryte med Sofi Oksanen kan vere ein krangel om kontraktsbrot.

– For dei førre bøkene finst det ein forlagsavtale. I ein av avtalane har WSOY gjort seg skuldig i kontraktsbrot, og det vart blant anna diskutert med Baijars førre veka, seier Oksanen.


0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden