Pecha Kucha
Pecha Kucha betyr “snikksnakk” på japansk, og det er et patentert system, slik at uansett hvor i verden det arrangeres så går det etter samme mal. Noen etablerte, men flest studenter og andre som er ikke er kjente, forteller hva de holder på med i løpet av 6 minutter og 40 sekunder, ved hjelp av 20 slides som står 20 sekunder hver.
Til og med pausen mellom hver foredragsholder er satt opp med et visst antall sekunder. I går var det 13 stykker som snakket til bildene sine og så var det klezmermusikk i pausen.
Dette er et arrangement som passer meg veldig godt, det går raskt, ingen kjedelige pauser mellom hver person og jeg får høre og se mye ulikt som folk holder på med og tenker på, ting som jeg ikke visste noe om fra før. Når man går på et foredrag vanligvis går man jo gjerne på noe man vet at man er interessert i.
Man utveksler idéer altså
I går la jeg merke til Line Andersen som har laget det jeg for å slippe å skuffe googlere kaller produkter man kan bruke til sengs.Hun fortalte om utviklingen til disse produktene og at hun ville at hennes skulle være enkle og pene, ikke artige eller vulgære som de fleste er. Hennes var også mer som samarbeidsprosjekter vil jeg si.
Olle Andersson er en svensk designer som viste bilder av hvor viktig lyset er når vi oppfatter verden. Best husker jeg at han viste hvordan det var lyset (eller mørket heller) som egentlig lagde bokstavene når man hugde bokstaver inn i stein før i tiden.
Skyggen det blir der de hogg blir en kontrast til resten av steinen, shit så vanskelig det ble å forklare da... Og når vi trykker svarte bokstaver på papir så hermer vi den effekten.
Sigrid Bjørlum fortalte om motebloggen sin som hun pleide å oppdatere 5 ganger om dagen men så gikk hun lei og la den ned før hun fikk et tilbud fra det nye livsstilsmagasinet til Dagens Næringsliv, så da satte hun i gang igjen.
Martin Gran kan psykologi og sosiologi og lærte meg om alt vi oppfatter som vi ikke legger merke til. Da begynte jeg å tenke på alt jeg oppfatter som jeg kan komme på flere måneder etterpå,
noe hun sa, måten han sto på, plutselig kan jeg skjønne noe,
av et inntrykk som er lagret men som ikke er kommet frem som en bevisst tanke før.
Martin Gran snakket også om hvordan vi forholder oss til kontekst når vi kommuniserer.
Han brukte eksemplet med Victor Hugo som var i Paris etter at han hadde skrevet Les Miserables
og som var spent på hvordan boka ble mottatt i London.
Victor Hugo skrev et brev til forleggeren sin.
Brevet inneholdt bare ett tegn, dette: ?
Og forleggeren svarte med ett tegn, dette: !
Og så begynte jeg å tenke på hvordan jeg snakker og skriver i en kontekst og hvor deilig det kan være å kommunisere med noen når forbindelsen mellom oss er tettpakket med felles referanser slik at man ikke hele tiden må forklare alt så nøye og sikre seg at den andre skjønner, det er lettere å leke med kommunikasjonen da.
Her kan du se hva de andre som var der snakket om.
Pecha Kucha arrangeres i mer enn 50 byer f.eks Rottedam og Amsterdam, San Francisco, og Gøteborg.
Det kan være et bra tips når man er på reise.
Snøhetta har f.eks vært på Pecha Kucha i New York
Neste Pecha Kucha er 28. februar.
Det går an å ta kontakt med dem og foreslå seg selv eller andre til å fortelle om noe man driver med eller tenker på.