mandag, november 12, 2007

Drapsstatistikk, endelig

Jeg ble lykkelig da jeg så VG`s forside i dag:
72 kvinner drept av sine menn siden 2000.
VG viser frem en kort historie under hvert bilde.
Anbefaler en kikk på saken for den som ikke har sett den alt.

Anders Giæver skriver,
- Han er norsk, ressurssterk og tilregnelig.
Han er midt i livet. Han har ikke nødvendigvis vist seg voldelig tidligere, i hvert fall ikke utenfor familien. Og han dreper sin kvinne når hun vil forlate han.

Dette er en sammenheng som bør være helt åpenbar selv for den som leser aviser bare sånn passelig. Likevel er sammenhengen underkommunisert og den ser dessverre ut til å komme som en overraskelse på noen av politikerne.

Dette har irritert meg i flere år, og særlig hvordan begrepet "familietragedie" brukes til å dekke over det som egentlig foregår. Jeg har skrevet om det her.

6 Kommentarer:

Anonymous emelie sa ...

Det er vel kanskje på tide at sånt blir tatt frem i media, ja. Dumt å dekke over sånne hendelser når man vet at det skjer hele tiden.

12 november, 2007 22:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja. Særlig sammenhengen blir dekket over, at det er et mønster.

Ellers er det fortsatt veldig mange som mener at mediene ikke skal grafse inn i det de anser er privat, som hva det kan komme av at en mann dreper familien sin og seg selv.

12 november, 2007 22:52  
Anonymous tb sa ...

"Familietragedie" hvis det er ariske nordmenn (for å si at det er tragiske unntak når vi gjør sånt). "Æresdrap" hvis det er innvandrere (for å si at det er naturlig for den gruppen å gjøre slikt).

I stedet for det alldeles ypperlige ordet "drap".

"Kjønnsrolle-relatert drap", kunne det være noe? For det er jo ofte det det er, uavhengig av etnisitet og kultur?? Menn som velger å kvitte seg med litt av sin eiendom??

14 november, 2007 09:30  
Blogger fr.martinsen sa ...

Kjønnsrollerelatert drap er nok ikke så verst begrep nei. Først tenkte jeg at vi ikke trengte noe annet ord enn drap, men det gjør vi kanskje.

De fleste drap er vel relatert til kjønnsroller eller "forretninger" mens mange folk overdriver antallet tilfeldige drap.

Kvinner dreper barna sine, kvinner eier barn, ikke menn. Menn eier muligens både kvinner og barn. Det er klart det ligger maktforhold bak slike tendenser.

14 november, 2007 11:25  
Anonymous tb sa ...

Kanskje du hadde rett. Kanskje vi ikke trenger noe annet begrep enn drap, egentlig?

14 november, 2007 12:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg mente litt motsatt nå, at jeg begynte å tenke at vi kanskje trenger det. Fordi folk er redde for at de skal bli tilfeldig knivdrept på gaten, men de aller færreste blir jo drept av en helt ukjent. Det er gjerne en mann du elsket en gang, eller en "forretningsforbindelse" (som i kriminell aktivitet).

14 november, 2007 12:24  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden