lørdag, november 24, 2007

Bloggbok i Sverige

Jeg bare venter på at den første boken sprunget ut av blogger kommer i Norge, tror ikke det er så lenge til, enten en samling av ulike bloggeres tekster eller en enkelt bloggers prosjekt.

Det ligger i sakens natur, at den som liker å skrive søker seg til bloggverktøyet, eller at folk oppdager at de liker å skrive,
og at de kan det, av å blogge.

Det ligger også i tiden, den måten mange uttrykker seg på i blogger, i jeg-form, privat, uformelt, inderlig.

Jeg ser det i bøker, i humoren, i musikken, teater, i kunstkritikk, og måten folk snakker på i intervjuer.

I dag skriver Dagens Nyheter, i et ikke altfor godt intervju,
at Bodil Malmstens nye bok minner om en blogg.
Bodil Malmsten sier selv,

- Mina anteckningar är som collage. Och inte precis fyllda av strålande formuleringar. Men en del av dem blir be­stående
i form av boktexter.

Og så fikk jeg et boktips i den artikkelen, Vardagens Ting av Marguerite Duras, (umulig å google opp noe smart om den boka dessverre). Sånn er det så ofte, en artikkel her fører til et boktips der. Jeg har sendt en epost til meg om at jeg skal huske å låne den.

Bodil Malmstens blogg

I Sverige er det blitt opera av blogger også.

Og nå skal jeg gå ut og kjøpe meg en sjokoladebit.
Og så skal jeg åpne en flaske vin.

9 Kommentarer:

Anonymous Hege sa ...

Jeg har ikke lest noen "bloggete" roman, bare brevromaner, dagbokromaner osv. Jeg tenker at vi som blogger liker denne sjangeren. Jeg liker både å lese og skrive blogger. Men det merker jeg at mange jeg kjenner absolutt ikke gjør. De er totalt uinteresserte, og det ville de nok være om de fikk en blogg mellom stive permer også. Om bloggsjangeren egner seg på papir er jeg usikker på. Noen ganger når jeg skriver på bloggen min merker jeg at det glir lett. Jeg har prøvd meg på andre sjangere, - og for å si det mildt: Det funker ikke. Jeg skriver til tider godt i bloggen min, og kunne sikkert funka som en middelmådig journalist. Men skjønnlitteratur? Det er jo noe helt, helt annet.

24 november, 2007 20:17  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg er ikke så sikker på at det er noe helt, helt annet, skjønnlitteratur, det spørs vel hvor man setter streken?

Jeg kjenner også mange som ikke liker å lese blogger, men så er det jo også veldig ulikt hvilken type skjønnlitteratur man liker å lese. Jeg liker f.eks godt å lese litteratur som ser ut til å ha selvbiografiske trekk.

24 november, 2007 20:39  
Blogger radiohode sa ...

Dette har allerede blitt gjort, fr.martinsen:
http://millavanilla.blogspot.com/

Dessverre forsvant hun etterpå.

24 november, 2007 20:49  
Anonymous Marion sa ...

Ikke bare er du kalenderekspert (jeg tulla litt da, men takk for det ordentlige svaret likevel), du er flink til å finne spennende kultursaker.

Jeg trodde jeg hadde blitt mye flinkere til å skrive av bloggingen. Så prøvde jeg å skrive i tredjeperson, og det var ikke så lett, du. Det så mest av alt ut som en skolestil. Men det er mange som skriver bedre enn meg, jeg gleder meg også til å lese bloggbøker.

24 november, 2007 20:56  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk for det radiohode. Jeg tenkte ikke egentlig på en utskrift av bloggen, det ser ut som millavanillas bok er det?

Jeg tror ikke det er en god ide i alle fall for de fleste av oss.

Jeg syns også jeg er blitt bedre til å skrive av å blogge, Marion, mer presis i det jeg gjerne vil si, det er en god følelse.

Og 3.person, nei det fikser ikke jeg heller. Jeg tror man stenger seg hvis man tenker "jeg må skrive en roman, den må ha en handling, en dramaturgi" alt det vi har lært på skolen.

Jeg fortalte en kollega at jeg har lyst til å skrive "noe ordentlig" men at jeg er irritert fordi jeg ikke får til å skrive sånn som man skal, bare sånn som jeg gjør, alltid på samme måten. Da sa han at det er ikke sikkert du er så langt unna likevel. Og det tenkte jeg på. Det er ikke sikkert man er så langt unna, når jeg tenker på de jeg liker å lese.

Kalender ja, blir det ikke kokt brokkoli i adventspakkene i år altså? Jeg går og venter på svar på kommentaren min, om hva du bestemmer deg for. Dette tar jeg seriøst, min oppgave som mamma-allviter. Jeg satser på en ny karriere, å overta Eli Ryggs spalte i "Mamma".

24 november, 2007 21:16  
Blogger radiohode sa ...

Jeg tror greia til Milla var å skrive boken i bloggform først, med en klar plan om at det skulle ende opp mellom to permer. Men jeg er ikke sikker, altså.

24 november, 2007 21:48  
Blogger fr.martinsen sa ...

Nettopp. Og da tror jeg visst det kan fungere.

Jeg har jo sett noen blogger som jeg har tenkt har hatt den funksjonen fra starten av, og så har jeg sett andre blogger som består av enkeltstående tekster som kan stå hvor som helst, der jeg håper at den som skriver er klar over det. Tatt fra toppen av hodet sånn som Sjelsord og Maria Säger.

24 november, 2007 22:10  
Anonymous Hege sa ...

Det er noe med den tredjepersonen, ja. Jeg har også prøvd, men det glipper. Når elevene mine i tiende klasse skriver i tredje person, så glipper det av og til for dem også. Det er faktisk ganske søtt. De begynner litt upersonlig i tredje person. Så blir hovedpersonen involvert i sterke følelser eller enda sterkere handlinger, og vips så skriver de Jeg. Og når Jeg får være med i teksten blir det ofte mer ektefølt. Ikke så rart, kanskje.

25 november, 2007 19:40  
Blogger fr.martinsen sa ...

Nei det er ikke rart, syns jeg. Og de stakkars elevene, det viktigste må vel være at de kan uttrykke det de vil gjennom ord. Og det er jammen vanskelig nok.

25 november, 2007 19:52  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden