fredag, januar 05, 2007

Kan jeg gå i slitte klær?

Jeg skal ikke gjøre meg morsom på at vi kjøper klær med ferdige hull nå for tiden. Det har sannelig blitt sagt før. Og jeg skal ikke spørre hvordan det må virke rart på mennesker med små barnehender å ødelegge ferdige klær.

Men jeg må si

At jeg ble fryktelig forbauset da jeg så en sommerskjorte med ferdig rift som så var brodert sammen igjen med ulltråd av små barnehender.

Og ja, det må virke underlig på mennesker å bli satt til den jobben.

Så kan jeg også få gå i slitte klær nå?

Det er det som er det egentlige ærendet mitt. Betyr alt dette at det endelig er aksept for at jeg går med synlig slitte klær?

Det er ikke det at jeg ikke liker nye og pene klær. Det er det at enkelte plagg står frem, etterhvert som de er blitt slitte, med en mykhet så myk at det er vanskelig å forestille seg for den som har orden i klesskapet sitt.

Andre plagg er det samtidig knyttet gode følelser og minner til.

Så jeg forstår at det før var om å gjøre å signalisere ære ved at man kunne være fattig men man visste dog å holde seg i stand med klær som var reparerte. Og ikke kopper med skår i.

Nå som den tiden kan være over her i landet, vi kan alle kjøpe oss et par kilo klær i året. Kan vi ikke bli enige om at, i det minste jeg og endel menn over 60, kan få beholde yndlingsplaggene våre?

Vi føler oss trygge inni dem.

De er jo søren meg så autentiske som det går an,
er ikke det bra i det minste?
Hva hvis vi holder oss med sinnsykt moderne og dyre sko samtidig, slik at det er overtydelig at vi skjønner kodene,
kan det være greitt da?

Forrige gang jeg skrev om klærne mine var jeg mer ekstrem.
Fin post det der syns jeg nå..

(Han med sommerskjorta med brodert reparasjon på nektet å gå på loftet for å finne sommeresken for at jeg skulle få tatt bilde av den. Og bildet under er litt mislykket, vanskelig å få til så nært. Men det forestiller en T-skjorte så slitt at det er bittesmå hull i den, særlig i halslinningen. Det trøster meg å ha den på)

8 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Små-små barnehender i fattige land. La de få ordentlig betalt og skolegang, sånn at vi kan bruke helt nye og også ny-utslitte plagg med god samvittighet. Jeg holder meg til helt nye, men de små barnehendene vinker til meg i samvittigheten allikevel.

05 januar, 2007 23:35  
Anonymous Anonym sa ...

Slitte klær kan også være et tegn på noblesse. Du vet, slitte jeans, en kashmir genser med hull på albuene, gullsmykker og dyre sko?

Jeg leser fortiden romanen Special topics in calamity physics av Marisha Pessl, og den veldig vakre og fascinerende dramalæreren går i gamle, slitte klær med sånne små, små hull og tynt stoff som lyset skinner gjennom.

06 januar, 2007 02:40  
Blogger Fjordfitte sa ...

Drusilla: hva syns du om den?

Jeg orka bare å lese halvparten for jeg syns den er så veldig tell, don't show. Skjønner ikke hvorfor den har fått så mye ros.

06 januar, 2007 12:17  
Blogger Unknown sa ...

Jeg har klær jeg bare ikke klarer å kaste, fordi jeg er så glad i dem. 20 år gamle t-skjorter med motiver, for eksempel. De ser jo ikke ut, og jeg ser nok ikke ut i dem heller, men det gjør ingen ting.

06 januar, 2007 15:38  
Blogger Skorpionkvinnen sa ...

Sånne slitte T-skjorter er herlige, jeg bruker dem til å sove i eller på fjelltur...
Men jeg tror ikke sjef på jobben hadde likt det så godt om jeg kom på jobben med en sånn!

06 januar, 2007 17:44  
Anonymous Anonym sa ...

Alle jobber har kleskoder. Hos oss er det heldigvis slik at folk kan komme stort sett i det som de trives i selv, kanskje kleskoden er mer at folk skal gå i sin egen stil? Jeg vet ikke, annet enn at jeg selv føler friheten til å gå i stort sett hva som helst. Så myke slitte t-skjorter jatakk !

Min dårlige samvittighet er at klesskapet alltid er for fullt, uansett om Fretex stadig får nye forsyninger. Har et forsett om å rasjonalisere, få dyre kvalitetsplagg istedet for mange billige. Men så går jeg forbi et stativ med RASENDE billige og lar meg friste... Har svært få plagg med nostalgisk forhold til forøvrig, bortsett fra bunad etc. Så Fretex lever bra på meg !

Anne

07 januar, 2007 12:01  
Blogger fr.martinsen sa ...

På jobb kan det jo være man representerer noen andre enn seg selv, jeg syns det er interessant å se særlig hvilket strengt regime vi pålegger oss når vi er private.

07 januar, 2007 13:28  
Anonymous Anonym sa ...

Privatsonen. Kommer litt an på hvem som er hjemme. Hvis jeg har en mann på plass (det kan variere litt..) er jeg nok litt opptatt av å ta meg ut, men hvis ikke ? Da er det bort vekk med alt som strammer og fram med bukser med strikk i livet, lefsete myke gensere etc.

Anne

07 januar, 2007 20:38  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden