onsdag, januar 09, 2008

På arbeidsværelset

Siden jeg nå først er i gang med å snakke om Alain de Botton,
sånn her ser arbeidsrommet hans ut. Den engelske avisa Guardian (w) har en serie der de viser frem arbeidsværelset til forfattere,
og så må forfatteren selv beskrive rommet sitt.


Her er Alain de Botton sin beskrivelse av rommet sitt.
Det er med vilje at det er så stygt.


Da jeg så på denne Guardian-serien før jul visste jeg ikke hvem Alain de Botton var, men der dukket han opp igjen, de Botton google-forfølger meg..

Og som jeg skrev i går så gjelder det samme for forfatteres arbeidsrom som for byer, jeg er egentlig bare interessert i de jeg kjenner og liker. Her er Siri Hustvedt sitt arbeidsrom.


Hun skriver at hun har noen ting der, bl.a,

- Seven keys I found in my father's study after he died,
which he had labelled "Unknown Keys".

Du liker nok andre forfattere enn meg, her er de alle sammen med rommene sine.

Eller "forfattere jeg kjenner og liker",
jeg ville nå gjerne hatt Martin Amish sitt rom med det taket.Eller Ester Freud sin røde stol.

19 Kommentarer:

Anonymous Marianne S sa ...

Og både Hustvedt og de Botton har den samme rare og stygge kontorstolen. Pussig? Er det en hardcore stol for skrivende sittere?

09 januar, 2008 19:20  
Blogger fr.martinsen sa ...

Vet du hva, jeg kikket innom alle forfatter-rom-lenkene, og det slo meg at det er mange stygge kontorstoler ute og går blant forfattere!

Antakelig sitter de så mye på stolen at de vil ha god komfort..

09 januar, 2008 19:27  
Blogger i1277 sa ...

Det er bra du har banket inn dette de Botton-navnet nå, for hver gang det ble nevnt syntes jeg å ane noe mer kjent med det, og nå oppdaget jeg ganske riktig at jeg bestilte en bok av ham i fjor engang, en ordre som ikke var kommet gjennom på grunn av noe kredittkort-tull. Men nå ordner det seg.

09 januar, 2008 20:09  
Blogger fr.martinsen sa ...

Se det.
Hvilken var det?

09 januar, 2008 20:31  
Blogger i1277 sa ...

The architecture of happiness.

Den så ut som den var noe for meg. Tipper mange vil mene den er gammeldags, de som lager arkitektur anerkjenner jo ikke lenger skjønnhet som en relevant størrelse. Men for meg som bruker er det dritviktig. Syns ellers det kontoret hans var helt ok.

09 januar, 2008 21:08  
Blogger Børge Skråmestø sa ...

Glasstak er knall. Vi har et slikt tak på badet vårt. Det er også veldig fint med en dusj av dagslys, når man tar seg en dusj.

Det eneste aberet er at taket fort blir fullt av blader og greier, og man må ut for å feie.

09 januar, 2008 21:28  
Blogger fr.martinsen sa ...

i1277:

Helt ok var det jo, men var det fint? Det syns jeg ikke. Ville du foretrukket det rommet av de fire?

Det har samme stil omtrent som det jeg har på jobben, og der trives jeg utmerket med det, men der er det anderledes enn hvordan jeg vil ha det i et privat arbeidsrom.

Den boka virker interessant, må huske å sende en huske-e-post til meg selv om at jeg skal låne den på biblioteket.

Teksten til Lotte Sandberg irriterte meg litt. Jeg syns hun skjuler sin negativitet i språket.

Forfatteren valser f.eks og,

"kanskje må man også se med overbærenhet på at boken opererer med både et fortellende "jeg" og et større "vi", og at den tenderer mot å gjøre spørsmål om arkitektur til noe personlig - blant annet ved å hevde at det vi søker i et arkitekturverk minner om det vi søker i en venn."

Jeg vil ikke se med overbærenhet på det, jeg syntes det virket som en tanke jeg vil lese mer om.

Børge King,
Jeg har også glasstak, men det kommer ikke blader ellergreiner på det. Kanskje fordi jeg aldri må ut å feie vekk syntes jeg at akkurat det så veldig fint ut.

Siden jeg nå har erfart hvor lyst det blir med glasstak håper jeg at jeg ikke må bo et sted uten noen gang. Det er overraskende fint at lyset kommer ovenfra.

Og noen ganger legger snøen seg på det, og noen ganger regner det. Det eneste som mangler glasstak-messig er at de to jeg har ikke er plassert sånn at det passer å ha en seng eller en stol rett under.

09 januar, 2008 21:36  
Blogger i1277 sa ...

Neida, jeg ville vel ikke det.

I mine ellers beskjedne fremtidsdrømmer inngår forresten glasstak (på kjøkkenet helst), takterasse og badekar som eneste kriterier sånn bomessig. Men jeg skal nok klare meg uten også (selvfølgelig med unntak av badekar, det får være grenser).

09 januar, 2008 21:53  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg bor på verdens beste sted. Men i en drømmeverden ville jeg hatt vindu bak kjøkkenbenken. Sånn at jeg kunne sett ut mens jeg hakket løk.

Og foran skrivebordet.

I en drømmeverden ville jeg vel hatt vinduer overalt egentlig.

09 januar, 2008 22:03  
Anonymous tb sa ...

Dene neste av mine favoritter som var representert, men derimot en av de største: J.G. Ballard http://books.guardian.co.uk/graphic/0,,2030530,00.html

11 januar, 2008 13:31  
Anonymous tb sa ...

"I don't think a great book has yet been written on computer."
hmmmmm?

11 januar, 2008 13:33  
Blogger fr.martinsen sa ...

"I have resisted getting a computer because I distrust the whole PC thing. I don't think a great book has yet been written on computer."

Vel. Det er synd han ikke holder det for åpent at han kan ta feil. Det betyr jo at han er lukket for ny litteratur og ny kultur.

"I have worked at this desk for the past 47 years."

Selv om dette betyr at han er en gammel mann så er det trist for ham med en sånn lukkethet syns jeg.

Selv om jeg selv ikke er så innsatt i f.eks fotballspillet at jeg får noe ekstra ut av det så skjønner jeg at det fins et system der og jeg forstår at det kan være interessant og spennende for andre å gi seg hen til spillet.

Ja, ja, han om det.

11 januar, 2008 20:15  
Anonymous tb sa ...

Ballard er født i 1930, og tilhører altså generasjonen som rakk å bli "pensjonist" før PCen eksiterte... Så da er det ikke så rart? Likevel mener jeg at Ballard er an av de forfatterne jeg leser som minst preges av lukkethet. Han er i alle fall et bevis på at man ikke trenger datamaskiner for å skrive stor litteratur. Selv om han tar feil i det han sier...

14 januar, 2008 09:36  
Blogger fr.martinsen sa ...

Er det ikke rart at man kan være lukket innen et område og slett ikke innen et annet?

Som regel henger det sammen syns jeg.

Nåja, kanskje jeg skulle lese denne mannen. På den annen side har jeg en haug bøker på lista for våren så muligens ikke...

14 januar, 2008 11:18  
Blogger i1277 sa ...

Dette nye opplegget med at man får mail hver gang det kommer nye kommentarer etter ens egen (hvis man ber om det da) innbyr sannelig til utstrakt kommentarvirksomhet, det kan jo være fint og ufint alt ettersom. Mest fint tror jeg.

Helt aproposisk kom jeg over følgende her forleden: "One of the many ‘obsessions’ running through Ballard’s work is what we might characterise as the effect of architecture on the individual."

En slags link til tematikken i de Botton-boken altså, selv om Ballards utgangspunkt later til å være teknodystopi snarere enn arkitekturinteresse i seg selv.

14 januar, 2008 12:32  
Anonymous tb sa ...

Når man leser f.eks. High Rise eller novellene i Vermilion Sands, er i alle fall "the effect of architecture on the individual" ett synlig motiv. Arkitektur, skulptur, kunst, ofte brukt som metaforer, går igjen i mye av det han skrev. Og undergangsvisjoner; med utgangspunkt i klassisk britisk verdens undergang-litteratur (som det kom mye av de imperiet smuldret bort) utviklet han dette i helt nye retninger.

14 januar, 2008 15:02  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jøss, en egen Ballard-side.

Jeg syns det er fint at samtalene ikke dør etter to døgn. Jeg misliker at de blir ute så fort.

Jeg ønsker meg en sånn greie på høyresiden der andre ser de siste ommentarene men vet ikke hvordan det gjøres.

Og når jeg leser det folk skriver om hvordan det kan gjøres så skjønner jeg ikke språket de skriver i, det er også en ergrelse.

14 januar, 2008 20:39  
Blogger i1277 sa ...

Har du prøvd denne? Tror det skal være ganske rett fram, du skriver "froemartinsen" i adresse-feltet der, og så "apply" og "add widget" og følger instruksjonene videre. Riktignok funket det ikke da jeg testet, men det tror jeg kan skyldes at Blogger har laget noe krøll med brukeren min i forbindelse med at Google tok over.

14 januar, 2008 20:57  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk!

Det virker nå! Jippi altså. På denne måten var det jo lett. Jeg lurer på om jeg ikke skal flytte den helt øverst når jeg ommer hjem i dag. Men nå er den her. Denne har jeg virkelig savnet.

15 januar, 2008 08:08  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden