søndag, januar 20, 2008

Cirkus Cirkör, utdanning, eksport

Når jeg leser norsk skoledebatt virker det som om alle er enige i at vi må satse på realfag, og de små elevene må ikke bruke så mye tid på å lære seg å tenke, diskutere, vurdere kilder, lage ting.

Eller de må i alle fall ikke lage noe i mykt stoff eller plank,
de må lære det periodiske system slik at de kan bli skikkelige tinglagere når de blir voksne mennesker.

Ting vi kan eksportere

Men det går også an å eksportere musikk f.eks, de har fått det til i Sverige, der eksporterer de musikk for milliarder.


Jeg har alltid tenkt at det er om å gjøre å få flest mulig til å kunne tenke og vurdere,
å jobbe selvstendig og finne frem kunnskap.

Neida,
jeg mener ikke at unger ikke skal kunne noen byer i Belgia.

Men av det jeg lærte på skolen så er det de store tingene som henger igjen.

Evnen til å se sammenhenger f.eks, forståelsen av hvordan naturen og samfunnet henger sammen.

Faktakunnskapen? Nei, den..

Og så er det en annen sak. Jeg syns ikke barn skal leve bare med det formålet at de skal bli mennesker vi skal bruke når de blir voksne. Det er fort gjort å falle i den fella som foreldre også,
dette kan du bruke: senere.

I Sverige holder mine helter Cirkus Cirkör til

De lager proffsirkus av høy kvalitet, de har kurs for unger og voksne som nesten ikke kan stupe kråke. Og de har et skolesystem, gymnaslinjer og høyskole.

Men nå mener skoleminister Jan Björklund at hobbykursene på gymnasene bør vekk.

Det har fått grunnleggeren av Cirkörsystemet til å skrive et innlegg på flyet hjem fra Montreal, her er noen biter:

Efter att ha varit på besök i Cirque du Soleils "lilla" högborg med över 3 000 personer anställda känns skolministerns utfall ganska absurt och nästan komiskt. En avdelning med över 50 casting directors har som jobb att åka runt i världen och söka artister som kan jobba på Soleils 20-talet alltjämt rullande produktioner.

Det Björklund kallar hobby på gymnasieprogrammen är en av Kanadas fem största exportvaror. Guy la Liberté som är grundare av Cirque du Soleil var gatuartist när han tillsammans med sina cirkuskompisar startade Cirque du Soleil för cirka 25 år sedan. Nu har det blivit en kreativ industri med en årlig omsättning på över 5 miljarder kanadensiska dollar.

Cirkus Cirkör tjänar ju inte direkt några miljarder, men vi har i alla fall lyckats skapa cirka 300 jobb inom ett yrke som ingen politiker eller arbetsförmedlare precis hade kunnat föreställa sig för tio år sedan.

Jag antar att Björklund inte heller har koll på att flera av de friåkare som går på "hobbygymnasielinjerna" i Sverige redan i tonåren kan tjäna bra mycket mer på sin friåkning än vad föräldrarna och Björklund gör på sina jobb? Tiderna förändras.



Tydliga arbetsmarknadsbehov och vilka hobbys eller yrkesinriktningar som kan ge ett jobb eller inte förändras också, och det kan vara bra att lyfta blicken ibland så att man hänger med i förändringarna.

Jag tänker inte lägga mej i betygsdebatten, men jag vet, och har tusentals bevis på, att det går att förbättra studiemotivation och studieresultat med helt andra metoder än strängare regler.

Våra cirkusgymnasieelever har till exempel högst betyg av alla gymnasielinjer på hela S:t Botvids gymnasium, trots att många av dem hade dåliga betyg när de kom in. Skulle de ha det om de inte fått gå på cirkusprogrammet?



Hele innlegget til Tilde Björsfors finner du på siden til Cirkus Cirkör, kikk nede til venstre, Sirkus som hobby?.

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

"Dette kan du bruke: SENERE", det er så sant, det ergrer meg alltid når jeg hører det (og det skjer fortsatt, selv om jeg ikke er barn). Senere? Men jeg bruker det nå! er liksom ikke noe argument. Og hvis du spør, hva skal jeg bruke det til senere? Da er svaret alltid (om enn implisitt): til å tjene penger.

21 januar, 2008 10:04  
Blogger fr.martinsen sa ...

Livet er ikke bare penger og jobb, nei. Med den tankegangen er jo halvparten av årene vi lever meningsløse. I tillegg til ettermiddagene, der vi restituerer oss for å være fit for fight til neste arbeidsdag.

Litt mørkt fremstilt det der, men likevel.

21 januar, 2008 17:13  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden