fredag, mars 07, 2008

Jeg har sluttet

Jeg har sluttet å regne med meg selv

Jeg har sluttet å vaske huset mitt og meg selv. Jeg ligger i sengetøy som er tre måneder gammelt. Det lukter bare deilig trygt og kjent av det. Bare hud og tårer og puling og litte grann blod.

Jeg har ikke vasket gulvet siden jeg flyttet inn her for flere år siden. Jeg støvsuger og fukter en fille når det kommer en flekk. Det eneste jeg innvilger er vinduspuss og en blank vask.

Jeg pusser ikke alltid tennene når jeg legger meg. Noen ganger tenker jeg: i kveld driter jeg i tennene. Hvis jeg har spist noe som smaker godt. Hvis jeg er trøtt. Jeg er voksen. Jeg bestemmer selv.

Jeg går med stygge klær. Jeg står i gata og kysser en jeg elsker med bare bein i støvler og med u-retro morgenkåpe av stygt syntetisk og nuppete stoff.

Jeg ler av dem som skriver i avisa at far må gjøre husarbeid ellers vil ikke mor pule. Man kunne nesten komme til å tenke at mor skal belønne far med pul. Mor må skille mellom vasking og puling.
Mor kan slutte å vaske og bare støvsuge litt. Mor kan sove selv og etterpå pule hvis det er det hun gjerne vil.

Jeg klipper håret mitt selv. Først drikker jeg meg full, så klipper jeg håret med en sløv kjøkkensaks. Det er et sug i befolkningen etter informasjon om akkurat dette kan jeg se. Jeg la ut en liten filmsnutt på nettet og dit kommer en strøm av folk som har googlet "klippe meg selv". Det gjør meg fornøyd.

Jeg stapper dopapir ned i buksa når jeg blør. Jeg går på butikken mens magen henger ut og puppene er uten bh og de blir svette under, men det er ikke så ekkelt som kløen under bh-en.

Jeg mener det alvorlig. Det er ikke nødvendig å vaske gulvet mer enn til jul hvis du ikke har en baby som kravler. Støvsug og vask sokker. Det eneste stedet noen blir svakt skitne hvis du slutter å vaske er under sokkene.

I mitt hus går vi ut og inn med sko på eller ikke, som vi vil hele sommerhalvåret.

Når jeg støvsuger slurver jeg. Jeg støvsuger bare der jeg har lyst. Jeg tenker ikke at siden jeg har begynt å støvsuge må jeg støvsuge alle steder. det er ingen god regel at man må det.

Jeg er ikke flittig. Jeg står ikke opp og skriver en roman før barna våkner siden jeg nå likevel kjenner denne trangen, dette trykket som sier at jeg må. Jeg kjenner ikke et trykk. Jeg kjenner en trang til å sove.

Jeg lar barna smøre matpakken sin selv og sier at de kan ha sjokoladepålegg på og når vi alle kommer hjem til middag, drikker jeg mer enn ett godt glass rødvin til maten før jeg ser på tv-serier som ikke passer seg en kvinne som meg.

Jeg ler av dem som får kontorgulvet sitt vasket hver dag eller hver uke når vi likevel går der med sko og vi ikke har kontor på sykehuset.

Jeg ler av dem som står på trappa si hjemme med fredagsbøtta.
Jeg ler av dem som har vaskehjelp. Hold opp med det. Kjøp røyk og rødvin og sjokoladepålegg for pengene.

Jeg ler av små feminister som strekker frem den skjønne hårløse leggen sin som et gudsbevis, som et tegn på at de er til å regne med. Regn med meg, sier de små feministene.

Hver lørdag røyker jeg litt på barna.
Hver søndag pusser jeg tennene og tar på leppestift.

20 Kommentarer:

Anonymous tb sa ...

Helvets godt skrevet! (ja, av og til er det nødvendig å si det, med utropstegn etter)
La det bli et manifest

07 mars, 2008 09:37  
Blogger Panama sa ...

Fantastisk!

07 mars, 2008 09:39  
Blogger frikke sa ...

Veldig bra! Kjente meg godt igjen - spesielt denne: "Jeg klipper håret mitt selv. Først drikker jeg meg full, så klipper jeg håret med en sløv kjøkkensaks."

07 mars, 2008 11:19  
Anonymous Anonym sa ...

Dette likte jeg veldig godt!

07 mars, 2008 11:28  
Anonymous Anonym sa ...

Dette var utrolig deilig lesning!
Mmm.

07 mars, 2008 11:38  
Anonymous HellYeah! sa ...

Dette var godt å lese!
Jeg fikk rusk og smuler på bare føtter på kjøkkengulvet og i det jeg vurderte støvsuger sa en venn at jeg heller fikk ta på meg sokker.

07 mars, 2008 11:49  
Anonymous Mihoe sa ...

Du genialerklæres herved!

07 mars, 2008 12:02  
Anonymous saccarina sa ...

Jeg har nettopp forklart noen at husreglene våre kan kokes ned til:
Ingen synlig mugg på maten
Ikke lov å leke med rottene når man sitter til bords

Da gjør det veldig godt å lese dette.

07 mars, 2008 12:17  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk alle. Det var hyggelig å våkne opp til disse kommentarene (jeg er i New York-tid).

07 mars, 2008 14:51  
Blogger kaja sa ...

jeg elsker denne teksten.

08 mars, 2008 00:55  
Anonymous sbn sa ...

hmm.. var det ironi? Eller "ajronaj" som de sier i junaiten?

08 mars, 2008 07:18  
Blogger kaja sa ...

jeg satser på at den forrige kommentaren ei var myntet på meg, men dersom den var det, og uansett ellers (her kan ofte utbroderes): nei det var langt fra ironi, det var ektefølthet og jeg vet med meg selv at jeg kommer til å huske denne teksten i mange år. så god var den.

08 mars, 2008 11:19  
Anonymous Kvinnedagenidag sa ...

Mye av teksten kjenner jeg meg igjen i , jeg klipper håret selv, barna spiser sjokoladepålegg, jeg kan iføre meg stygge klær ( hva er nå det da ? ) og sengen er ikke så hygienisk at katten ikke får sove hos oss .Men jeg gidder ikke at folk får komme inn i sko, det er bare latskap å ikke ta skoene av - eller kanskje manglende lyst til ekstra støvsuging av sand og lort . Jeg lar da ikke folk lage meg arbeid, det mener jeg er dørmattetendenser . Men jeg ble så nyskjerrig på overskrifta : Jeg har sluttet å regne med meg selv. Er det derfor du klipper håret i fylla , om det ikke er slik at akkurat denne delen av teksten er ironisk eller overdrevet da ? Promillen avgjør altså frisyren ! En gang hanekam, en annen gang Greta Garbo - look ? Det ødela hele sammenhengen i forståelsen min av hva du står for : selvbevisst og tydelig. Det høres ut som om du påfører deg langvarige problemer som voksen , tilnærmet kjerring - om du da ikke er utdannet frisør i bunnen eller har en parykk på lur ?

08 mars, 2008 11:54  
Blogger fr.martinsen sa ...

Er det noen som har noen bra ord til å svare sbn og kvinnedagenidag?

08 mars, 2008 13:58  
Anonymous Linn sa ...

her jeg sitter og har valgt å spise chicken tandori og se på en dårlig action-film på lørdagskvelden i stedet for å vaske ferdig huset, så var det veldig fint å lese denne teksten (som forøvrig var kjempebra!)

jeg vasker når jeg føler for det.
hybelen min ser fin ut med rot.
det liker jeg.

jeg går absolutt inne med sko og katten sover i sengen eller sitter i lesestolen eller på skrivebordet eller på pc'en akkurat som han vil.

hadde han vært et barn hadde han jammen fått sjokoladepålegg også.

hurra for det.

08 mars, 2008 20:42  
Blogger fr.martinsen sa ...

siden han er katt kan han få fløte? det er ikke sunt det heller.

08 mars, 2008 21:15  
Blogger Titta sa ...

'Er det noen som har noen bra ord til å svare sbn og kvinnedagenidag?'

Ikke jeg, men Kumbel Kumbell (Piet Hein):

'Den som kun tar spøg for spøg, og alvor blott alvorlig,
han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig'

Det burde vel holde?

11 mars, 2008 19:19  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jatakk.

11 mars, 2008 21:45  
Blogger Sif sa ...

Hurra!

Jeg letet opp denne teksten igjen i kveld fordi jeg MÅ dele den med en veninne, men jeg tror jammen jeg må skrive den ut og henge den på veggen :) Jeg kjenner meg igjen i ALT, bare at jeg ikke har barn, da, og det er en utrolig befriende post å lese!

Jeg sier det igjen:

HURRA for deg! *Applaus*

Jeg var nettopp på tur i Sverige der jeg bodde med mange irske menn i et hus i skogen og da de hele tiden ruslet rundt med sko inne fortalte jeg de at 'det er ikke lov i Norge, det'. Det skulle jeg aldri gjort, fordi når de spurte meg 'hvorfor?' så hadde jeg jo ikke peiling :D Det ble for platt å si 'fordi det blir møkkete'...

Å! Og i Afrika, der hadde vi det sånn at 'vi kaster bare peanøttskallet på gulvet, for vi kan nemlig bare feie det opp igjen etterpå. Det var gøy.

02 april, 2008 20:56  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det kan jeg like å tenke på! At du skal dele teksten og kanskje ha den på veggen.

Og det andre du skrev om irske menn og peanøtter.

02 april, 2008 22:07  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden