søndag, februar 24, 2008

by:larm, Nancy Baym

Jeg fikk dessverre bare med meg slutten av Nancy Bayms foredrag om forholdet mellom fans, musikere og musikkindustrien på internett.

Hun snakket om at nettet gir helt andre muligheter for band enn bare å være på MySpace hvis de skjønner hvordan nettsamfunn virker og får til å samarbeide dem.

Her er i alle fall siden hennes.

Digresjon: hun har en kul ting på høyresiden, man kan til enhver tid se hvor i verden de siste som har vært på siden hennes er: Hellvik Akershus Norway, Berlin Germany..

Mye av interessante som foregår på nett syns jeg er det at bedrifter og i dette tilfellet musikkindustrien lar andre folk få kontroll med informasjonsstrømmen.

The Hives lar f.eks fans sende inn fotografier av bandet og stemme inn det beste og så bruker de det fotografiet i promomaterialet sitt. Fansen får altså medvirkning på å definere bandets image, hva bandet er. Bandmedlemmene kommuniserer også internt med hverandre på siden sin, de lar fansen få følelsen av innsyn.

Hun nevnte Lars Winnerbãck som eksempel på en artist som nesten utelukkende kommuniserer offentlig gjennom sin egen side, han gir ikke intervjuer i Sverige, og da til slutt gjorde det var det til Situation Stockholm, en avis som likner på vår =oslo.

Inga Semmingsen i Adresseavisa

skrev om foredraget,

"Nancy Baym har en doktorgrad i internettsamfunn og det som kalles for ”fandom”. Hun er motvekten til de mange seminarene som omhandler internett under konferansen. For mens alle de andre fokuserer på nedlasting fokuserer hun på alt det andre.

Da Baym var ung var hun en hardbarket R.E.M-fan. Sammen med venner reiste hun etter dem på turne. På de forskjellige stedene møtte hun andre fans som hun utvekslet spillelister med og hadde glødende diskusjoner med.

- I dag kan man oppnå dette uten å reise rundt. Selv er jeg fan av Madrugada. Det er ikke mange av oss i USA. Likevel har jeg sett 30 konserter med dem, som jeg fikk på en DVD av en franskmann jeg snakket med på et fanforum, sier hun.

Dette eksempelt er et godt bilde på hva som skjer på internett nå.

- Kampen mot fildeling er tapt. Nå må man fokusere på hva som er bra med internett, og hva det gjør for musikken."

Jeg syns det er synd

at ikke mediene dekker bruken av Internett bedre, det går mye i teknikk og penger, men hvordan bruken endrer seg angår oss alle. Jeg klarer ikke å finne noen som har skrevet om dette seminaret bortsett fra Adresseavisa. Mottar gjerne tips hvis jeg tar feil.

Nancy Baum var forresten opponent da Marika Lûders tok doktorgrad i Væren i medierte rom, les:

"Nye medierte rom kjennetegnes av komplekse grenser mellom det private og offentlige. Dette er de unge klar over, og det er forskjell på hva de formidler i private og offentlige sammenhenger. Likevel har de mer liberale grenser for hva de oppfatter som passende i offentlig tilgjengelige medierom enn det mange i den voksne generasjonen synes er ”normalt”. De intervjuede ungdommene verdsetter denne åpenheten, og oppfatter den som en grunnleggende kvalitet ved mediert kommunikasjon."

Dette burde alle pre-nett-mennesker få med seg. De som er vokst opp med nett har en annen bevegelighet mellom alle mediene enn det de fleste av oss har. Og nå skrev jeg meg litt bort, men bare litt. Sånn går det, den ene lenka fører til den andre.

Her snakker Marit Karlsen om seminarprogrammet som dreide seg om nett på by:larm.

4 Kommentarer:

Blogger fr.martinsen sa ...

Nå ble plutselig links to this post borte, hvorfor skjedde det?

Men det er jo i alle fall kuli å bli linket til av Nancy Baym.. Ja, det er det.

25 februar, 2008 18:20  
Blogger fr.martinsen sa ...

Og hvis noen er i humør til å oversette denne teksten så ville jeg bli glad, siden hun lurte på hva som sto i den..

Fordi jeg er så råtten i engelsk.

25 februar, 2008 23:12  
Anonymous Anonym sa ...

Den er veldig rar den arrogansen i trykte medier mot nettet, kunnskap og kommunikasjon som finnes der. Jeg fatter det ikke, hvorfor de nekter seg kunnskap. At de ser det som en trussel og ikke en mulighet, eller til og med omtaler nettfolk med forakt.

Takk for tipset (det ufrivillige, ha ha) om Twitter, forresten, jeg allerede hekta! Akkurat ei sånn meldingstavle til bloggen har jeg savnet lenge. Mange poster jo innlegg som er så korte, men det har jeg ikke hatt lyst til å gjøre, likevel er det tips og tanker jeg kunne delt innimellom, i korthet, som en sms istedenfor en mail.

26 februar, 2008 14:29  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ikke en gang nettavisene har skrevet om det. Men ja, det er rart at også papiravisene ikke vil ha ordentlig kunnskap og formidle den, for å gjenta meg selv: det påvirker livene våre i veldig stor grad.

Twitter ja, det er fint å få ut småmeldinger. Og kan kanskje medvirke til større livefølelse tenker jeg.

26 februar, 2008 17:09  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden