tirsdag, mars 27, 2007

Å lese morgenavisene

Dagen har sine gode rutiner. For meg er en av dem å komme inn på jobben. Jeg går til jobb. Den samme jobben, den samme tiden hver dag. Bare det er en god rutine. Kaffe, et lite møte
og så er det å lese avisene.

Og hver morgen setter jeg i gang med å plage kollegene mine med synspunkter på morgenavisene. Det kan tenkes de hadde håpet at bloggingen skulle hjelpe på rælet men, neida.

I dag var det Vigdis Hjort stakkar. Som hadde snakket med et fagblad, eller hva det var, om rus. Tenk deg at du snakker med det lille bladet Rus og Reise, eller noe, Horse and Hound.

Og så våkner du en morgen og går i kiosken, og over hele forsida til VG er du, nært ansiktsbilde med beskjed om at du liker å bli full.

Ikke det at du ikke står for det, men settingen, du hadde ikke sagt det til VG-forsida, sånn:

VIGDIS HJORT OM FORFATTERFYLLA:
JEG TRENGER RUSEN

Nei du ville heller ikke sagt det på akkurat den måten. Det er en sånn forside som jeg lager når jeg tuller med kollegene mine:
Nå er jeg VG og så er dere...

Men takk gud for Vigdis Hjort, hun sier det overraskende mange har problemer med å innrømme: jeg liker å bli beruset.

Det motsatte ville vært et problem:

"Jeg har i mer enn 20 år stadig vekk drukket mer enn et glass rødvin til biffen og hver gang blitt like overrasket over at jeg blir beruset?"

Ny avis, nytt stønn:
Det er vår, vi må rydde dere!

Det flommer over av utenlandske tiggere (50 stk er det)
og norske narkomane, horer og skatere.
Og så nå som vi skulle ha det så koselig?
Bort med dem, inn med stemorsblomstene. Hvem skal eie byen? Hvem av oss skal få være i hovedgata?

Dronning om natten, dronning om dagen

Gårsdagens stønn var den årlige hva-skal-vi-gjøre-med-russen-diskusjonen, her i VG. Vi er bekymret, russen drikker alkohol
og bruker penger som resten av oss og klarer ikke å ta eksamen. Men huff, russefeiringen foregår ikke i verdige former.
Skulle den det?

I alle fall. Jeg håper ingen forteller russen hemmeligheten:
Den tøylesløse russefeiringen er noe vi gamlinger har funnet på for å skille klinten fra hveten, det er en utskillingsmekanisme.

Klarer du ikke å karre til deg en ordentlig eksamen etter å ha festet hele mai? Vekk med deg. Samfunnet trenger dronninger,
og dronninger kan både drikke og lese lekser.

Kjendis- og kulturbilaget

Var det ikke noe hyggelig i verden? Joda, Antony var i bursdag til Marina Abromovich (60, kjent kunstner, aner ikke hvem det er.)

Bursdagen var i forrige uke i Guggenheimmuseet,
der vil jeg ha bursdagen min neste gang mamma.

Antony traff Bjørk i bursdagsselskapet. Bjørk kommer snart med europeiske konsertdatoer. To be continued med andre ord.


3 Kommentarer:

Blogger Svein sa ...

Åh! JAH! Avisaggresjon er den beste aggresjonen. Jeg er et utpreget A-menneske, og holdt på å ta livet av min gamle vennesamboer Harald da vi bodde sammen. Hver morgen når det stakkars B-mennesket omsider fikk kreket seg opp, satt jeg på kjøkkenet med kaffekoppen og freste og skummet og hadde forberedt et kriminologisk-filosofisk tilsvar på Aftenpostens generelle idioti. Hjelp.

Men, om Hjorth. Det jeg syns er litt trist hver gang jeg leser om hennes forhold til alkohol, er at det alltid skinner igjennom at rusbruken hennes er problematisk for barna hennes. De blir sinte og lei seg når hun er full. Og da har hun, som jeg ser det, er rusproblem: Rusvanene hennes skaper problemer for andre.

Jeg mener, jeg har da sett moren min full og fyllesjuk oftere enn hun har sett meg i farta. Men jeg har aldri blitt sint. Jeg opplever ikke rusbruken hennes som et problem. Derimot har jeg en annen slektning som har et annet forhold til rus, og på ham blir jeg sint når jeg ser ham full. Hmm. Moralist?

Tiggerne orker jeg ikke begynne på engang. Jeg skrev en oppgave om ryddingen av Plata for et par år siden, og forleste meg på hykleri og menneskeforakt da.

Og russen. Heia russen!

29 mars, 2007 11:21  
Blogger fr.martinsen sa ...

Om Hjort og alkohol generelt:
Jeg liker å lese det hun skriver fordi den stemmen trengs, og jeg blir helt gal av å se hvor raskt alle må være ute for å si noe balanserende om det.

Det er interessant, at det slår så ut når det gjelder alkohol, ikke når det gjelder bilkjøring f.eks.

Om Hjort og alkohol og barn:
Jeg vet ikke hvordan det står til helt inne i hjemmet mellom Hjort og hennes barn, som jeg tror er voksne nå.

Men hun kan godt få stå som eksempel her også: Det kan tenkes at hun har et alkoholproblem som barna ikke burde eksponeres for.

Men pr. def syns jeg ikke nødvendigvis det trenger å være sånn.

At ungdom/voksne barn ser deg full og dum er noe ungdommen kan bli sint for med rette uten nødvendigvis å ta skade av det.

Nå er ikke dette noe jeg etterlever selv, jeg har en sterk trang til å alltid være helt på som voksen mor, men jeg tenker på dette: er det helt sikkert at en ungdom/ung voksen har vondt av å se mor sårbar/gjøre dumheter osv.

Med fornuften tror jeg vel det kan være sunt, om enn ubehagelig, å se mor som et menneske med svakheter. Det tillater kanskje den andre å ikke se på sin egen svakhet med forakt?

Jeg vet ikke. Det er kanskje også forskjell på å gjøre ungene dine sint og lei seg?

Sannelig om jeg vet, folk er fulle på så ulike vis.

29 mars, 2007 12:04  
Blogger tonemor sa ...

Helt enig med fr.martinsen i at en ungdom/ung voksen har ikke vondt av å se mor sårbar/gjøre dumheter osv.
Og samtidig kjenner jeg at jeg helst ikke vil at de skal se meg full, - litt brisen ja - ok, men ikke full.
Så må jeg si at takket være dine tanker omkring Hjort, - så skal jeg glemme tidligere tanker om henne etter leste anmeldelser, og heller lese noen av hennes senere bøker. Sammenblanding av forfatter og bøkenes personasjer er ikke bra, - så det er altså slett ikke sikkert at hun hver gang utleverer seg selv.

29 mars, 2007 23:15  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden