lørdag, desember 17, 2005

Likheten mellom rus og reise

Jasså er det sånn vegskiltene ser ut her

En av de bra tingene med å reise er at verden rundt blir så tydelig. Ting som sklir forbi hjemme trer frem på en annen måte når jeg er i utlandet. Javel, her har de trær midt i vegen? Så mange melketyper de har her. Det kan være små nyanser som er forskjellig fra hjemme. Men fordi det ER en forskjell ser jeg hver enkelt ting så tydelig.

Ting som ser ut som hjemme blir mer tydelige, glasset på hotellrommet. Det er en god følelse, for jeg liker at gjenstandene rundt meg har betydning.

Det hjelper med rus

Av og til når jeg er hjemme tvinger jeg meg i reisemodus, jeg ser ut av bussvinduet som om jeg kjørte ruta for første gang. Jeg prøver å se på det alminnelige hjemme som om jeg var i utlandet. Men det er vanskelig å holde fokus. Det hjelper å være litt brisen. Midt i øl nr 2. kommer den deilige rusen som gjør at jeg er helt til stede. Vi kan godt si inderlig

Å gi tingene rus-skygge

Jeg tar med meg ting hjem slik at de skal få mer betydning. Jeg vil ikke overse tannkremen jeg pusser med hver dag. Derfor kjøper jeg tannkremen på reise. Når tannkremen jeg pusser med heter Parodontax mit Fluorid er den vanskeligere å overse. Eller hvis ungen min har kjøpt koppen jeg drikker av fordi hun vet at jeg liker blomsterknopper. Eller hvis Rakel har kjøpt duken jeg har på et marked i Sudan, eller tante Borghild har heklet de litt stygge gryteklutene. Da er det med meg når blikket mitt feier over de tingene. Jeg har kastet de bøkene som var likegyldige for meg.

Men man kan gå bananas også

Man kan passe seg litt for å ilegge ting i utlandet for stor betydning. Hvis man holder på å kjøpe en kopp på et marked i Berlin kan man godt stille kontrollspørsmålet,

- Ville jeg likt denne like godt hvis jeg så den på et loppemarked på Alnabru? På den annen side, hvis man lar seg lure ordentlig, slik at ikke Berlinsusen går av koppen som en annen sommerforelskelse så gjør det jo ikke noe. Da blir koppen til Berlinkoppen og den har sus over seg for alltid. Ja, ja, den fader kanskje litt.

Litt sånn er det

"Nettopp fordi de er fotografert er de fleste fotograferte motiver berørt av en viss patos. En stygg eller grotesk gjenstand kan være gripende fordi fotografens oppmerksomhet har gitt den en egen verdighet."
Susan Sontag "Om fotografi"

6 Kommentarer:

Blogger Knut Albert sa ...

Det må da være lov å la kaffekoppen i Berlin være magisk og ikke prøve den opp mot loppemarkedet på Alanbru? Jeg bruker nye ølsorter som et prisme for å forsterke reiseopplevelser. Og det trenger ikke være så mange glass av gangen.

19 desember, 2005 08:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja gud klart den skal få være magisk, men et slags vern trenger jeg, jeg skal jo ikke ha all verdens kopper heller.

Jeg prøvde ny ølsort i høst, brooklyn lager, og ble forelsket i det. nå går jeg på brooklyn-lager-jakt her hjemme...

19 desember, 2005 08:46  
Blogger i1277 sa ...

Jeg tror det er første gang jeg har sett en referanse til "se ut av bussvinduet og late som man ser det for første gang"-fenomenet -betryggende at også andre opplever dette i blant. For en stakket stund ser alt så annerledes ut.

19 desember, 2005 19:08  
Anonymous Knut Holt sa ...

Bruker du virkelig Paradontax tannkrem?

Grunnen til at jeg kom inn på denne bloggen, er at jeg søkte på Paradontax.

Denne tannkremen var nemlig en heller bisarr barndomsopplevelse. Foreldrene mine ble anbefalt den av tannlegen og kjøpte en tube rett før ferien.

Den varte hele ferien og vel så det og ble ikke brukt opp helt.

Tannkremen er det desidert verstsmakende element jeg noengang har vært borti, og kan bare konkurrere med et grusomtsmakende tunisisk fikenbrennevin som heter Bucha.

Men jeg søker avogtil etter elementer i rare barndomsopplevelser på nettet og denne gangen var det Paradontax det dreide seg om.

21 juni, 2011 20:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Den tuben var nok en engangsopplevelse, en tube innkjøpt i Berlin gjetter jeg. Jeg kjøper meg gjerne en tannkrem når jeg er turist, det er min form for souvernir.

Nå pusser jeg med Zendium fra Kiwien rett over gata, men også med rester av en Rembrandt, kjøpt i New York i vinter. Men den var veldig tyntflytende, så den har stått med korka av et par måneder for konsistensens skyld. Skal sannelig bruke den opp nå.

22 juni, 2011 00:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Så hyggelig å få kommentar på en gammel bloggpost forresten, det skjer altfor sjelden syns jeg.

22 juni, 2011 00:08  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden