søndag, desember 18, 2005

Jo flere bøker, desto bedre hjemFor et par år siden måtte jeg redusere antall bok-meter.

Jeg skulle flytte, til et mye mindre sted

Det var mange følelser som måtte ristes i, og først måtte jeg kvitte meg med ideen om at det er om å gjøre å samle på bøker, som ekorn samler på nøtter.

Før dette hadde jeg bare kastet en bok, en bok jeg syntes var så dårlig at jeg ikke ville se den i hylla: Vetle Lid Larsens "2".

Mens bøker med permer nærmest har vært ansett som hard valuta i mitt hjem, har jo hefter, magasiner, for ikke å snakke om aviser gått rett i papirsøpla. Hvorfor denne ekstreme forskjellen? Etter litt følelses-risting gikk fornuften med på at også bøker kunne kastes. Noen kunne gis bort til loppemarked.

Men jeg beholdt de fra farfar

Først kvittet jeg meg med bøker som det var absurd å beholde, som bøker jeg ikke likte, eller bøker som min far hadde arvet av sin tante f.eks. Det gjorde bare litt vondt i hjertet.

De bøkene som skulle gjøre meg sinnsykt kloke

Så gikk en haug med bøker jeg måtte erkjenne at selv om jeg hadde en intensjon om å lese dem så er livet kort og det er på tide å la dem gå, enkelte bøker kommer til å stå ulest. Jeg har latt det være noen igjen, til å bryne seg på. Men et par meter fikk jeg kvittet meg med.

Vekk med gamle helter, bare litt nostalgi tilbake

Så var det en haug med bøker som var viktige en gang, men jeg kommer aldri til å lese dem igjen, de måtte gå. Det betyr ikke at det ikke er historie igjen i bokhylla mi, neida Svøm med Shane Gould f.eks står fortsatt igjen. Men et par meter fikk jeg kvittet meg med.

Jeg lagde store hull i samlingene

Jeg gikk gjennom samlinger, Fay Weldon, min falmede gamle helt, vekk med alle bortsett fra Praxis. Og med Praxis i hylla kommer jeg til å huske både Fay Weldon og hvor jeg lå da jeg leste bøkene hennes. Samme med Sigrid Undset.

Fornuften måtte gi tapt ett sted

Bøkene som ungen min har hatt, nei de gikk det ikke an å bli kvitt, her kommer ikke fornuften til hvor mye den roper.

Andre ting jeg har skrevet om husarbeide

5 Kommentarer:

Blogger saccarina sa ...

Du KASTET vel ikke bøkene??
Neste gang du skal kvitte deg med bøker, selg dem, gi dem bort eller gå til www.BookCrossing.com for å finne ut hvordan du kan bli kvitt dem og få litt underholdning og spenning med på kjøpet.

Så: Det var dagens lille reklamesnutt. Jeg skjønner at dette ble litt på siden av det du egentlig ville si med det du skrev, men jeg blir lei meg hver gang jeg hører om noen som kaster bøker andre kan ha glede av.

19 desember, 2005 08:50  
Blogger fr.martinsen sa ...

åååå, neida jeg ga bort de fleste. bortsett fra noen få, som ingen mennesker trengte å se noen gang.

snart skal jeg gi bort den nye john-irving-boka-mi forresten, skal bare gi den et par dagers sjangse til, for å yte den en slags rettferdighet. og dermed håper jeg at jeg kan spare en annen stakkar unødvendige utgifter.

19 desember, 2005 09:43  
Blogger Gunnar Stensen sa ...

Angrer på (særlig) to ting når det gjelder bøker:

#1: At jeg kasta
Calculus (matte) for 5 år siden.
Hadde matte på nytt i år. Men var så heldig å få låne Kalkulus på norsk av en venn!

#2: At jeg ga bort verket Norge fra 1900 (eller var det 1905) i 2 bind a 50cm X 20cm til en kunsthandler. Hvis noen har dette verket og vil bli kvitt det vil jeg gjerne KJØPE det.
Gunnar: tlf 98 08 18 73 eller
gunnst@student.umb.no

21 desember, 2005 15:35  
Anonymous Anonym sa ...

To bøker har jeg kvittet meg med: American Psycho og Simple Living. Førstnevnte fordi den var kvalmende, sistnevnte fordi det var rent pisspreik.

Du skriver forresten innmari bra.

01 mars, 2006 14:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk! Simple Living, den er ganske ny? Den hørtes svada ut, så et intervju med damen. Men jeg er nysgjerrig igrunn, likevel.

01 mars, 2006 18:19  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden