torsdag, februar 07, 2008

Woody Allen og Marshall McLuhan

Jeg leste VGs nettmøte med USA-professor Ole O. Moen om det amerikanske presidentvalget og omtrent midt i kom dette spørsmålet, og så svaret hans som fikk meg til å le med lyd selv om jeg var alene. Som Woody Allen sier, if life were only like this..

USA expert?

Innsendt av: Born and Raised in the USA, 04/01 - 2008 kl. 10:05

Not to be rude, but what kind of experience or education makes you a "USA expert"? Have you lived in the US for many years? Does it come from studying the US for many years? Do you have a special degree? What are your qualifications? Just curious to know a little background of an 'expert' which will comment on a US election cycle.

Sincerely,
a curious American, Born and Raised in the USA"

Svaret til Ole O. Moen:

I have lived six years in the USA and 1 1/2 years in Canada.
I have an MA in English (U. of Oslo) with an American major, an MA and Ph.D. in Am. Studies from the U. of Minn., been a visiting professor at GWU, U. og Wis, U of Ariz, visited the USA 50 + times and worked on American culture since the 1960s. Professor in Am. Civilization at the U. of Oslo since 1979, President of the Nordic Assoc. for A. Studies and Secretary General og The European Assoc. for Am. Studies. Expert is not my term, but Americanist.
I have some insights, though.

Hilsen Ole O. Moen

Dette minnet meg om scenen i Annie Hall fra 1977 der Woody Allen og Diane Keaton står i kinokø og Woody Allen irriterer seg over en utlegning om Marshall McLuhan (kjent for The Medium is the Message og Global Village). Jeg tror den var første gang jeg så noen bryte illusjonen i en film på den måten og henvende seg rett i kamera. Dette gjorde inntrykk på en helt annen måte da enn det kan gjøre nå. Men. Det er et litt langt klipp, kunne vært klippet i starten kanskje, her er det: det tar 2:42.Kuriosa: dette er nettadressen til VGs nettmøte om det amerikanske valget: http://tpn.vg.no/intervju/vektklubb.php?Inr=1389

13 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Jeg elsker den scenen. Har lenge tenkt å lete den opp på YouTube. Takk! :)

08 februar, 2008 01:21  
Blogger fr.martinsen sa ...

Men ja, det er så mange fine scener i den filmen.

Den scenen der har jeg i hodet rett som det er når jeg ønsker meg å kunne hente frem en Marshall McLuhan fra skjermbrettet.

Eller la di da-scenen når hun knekker i beina og er stressa på balkongen, eller etter tennistimen, det stresset der.

Jeg lette litt etter scenen fra Woody Allens barndom under berg- og dalbanen på Coney Island, men fant ikke. Kan ha vært en annen film også.

08 februar, 2008 08:10  
Anonymous Anonym sa ...

Cony Island/berg og dalbane-scenen? Kan det ha vært Manhatten?

08 februar, 2008 08:57  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det var i Annie Hall viser det seg,

In the flashbacks showing Alvy as a child, we learn that Alvy Singer grew up in Brooklyn. His father operated a bumper cars concession. He claims the family home was located below a roller coaster on Coney Island.

08 februar, 2008 18:19  
Anonymous Anonym sa ...

Altså du lo godt av svaret til Moen fordi at han kan han virkelig ga svar på tiltale? Eller fordi det var verdensrekord i forkortelser?

08 februar, 2008 19:14  
Blogger fr.martinsen sa ...

Fordi han virkelig ga svar på tiltale, det var ikke lite han hadde å vise for seg.

Hadde nok blitt morsommere uten forkortelsene.

08 februar, 2008 21:35  
Anonymous Anonym sa ...

Akkurat ja. Som når spanskekongen var på Lillehammer under OL og skulle veksle inn en sjekk. Han ble bedt om legitimasjon og kunne ikke vise annet enn en pesetas-mynt og lurte på om det var greit nok.

Sikkert en røverhistorie og kanskje ikke det samme som Moen-historien men ganske morosamt...

09 februar, 2008 08:07  
Blogger fr.martinsen sa ...

He he, nei det var kanskje ikke helt det samme, men det var jo en fellesnevner der og da beveger mattestykke seg fremover, var det ikke sånn da?

Joda, først finne fellesnevneren, det var sånn.

09 februar, 2008 09:42  
Blogger radiohode sa ...

Glimrende! Husker den scenen der, og det er av sånne grunner man elsker Woody Allen.

If youtube only was like that...

09 februar, 2008 15:20  
Blogger fr.martinsen sa ...

YouTube is like that!

09 februar, 2008 16:47  
Anonymous Anonym sa ...

Har faktisk opplevd noe som lignet litt på det der en gang. Litt annen divisjon enn McLuhan kanskje, men likevel. Og en jeg kjenner traff Håkon Bleken på den måten, en gang for lenge siden

13 februar, 2008 09:01  
Blogger fr.martinsen sa ...

Du må nok gi fler detaljer for at det skal bli en klassisk historie..?

Hvor traff noen Bleken og var noen uspiselige, sånne ting.

13 februar, 2008 12:39  
Anonymous Anonym sa ...

En jeg kjente var på Bleken-utstilling, en gang for lenge siden, midten/slutten av 80-tallet?, sammen med sin kone og en venn, og min kjenning sa, i følge ham selv ikke så lite nedlatende, noe i retning av at "Nå synes jeg Bleken har tapt seg. Blitt slapp!" "Jasså", sa en stemme bak dem, "synes du det, du?!" Og det var sjølsagt Håkon Bleken, lett indignert, som ville høre nærmere begrunnelse for utsagnet, og som endte opp med å invitere dem opp i studioet sitt ("for å se om de fant noe sprekere der!"), og han jeg kjente endte opp med å kjøpe et bilde der..
sånn fikk i alle fall jeg fortalt den historien...

13 februar, 2008 13:12  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden