søndag, august 19, 2012

Helen Gurley Brown er død

Det har gått meg hus forbi. Hun døde 90 år gammel mandag etter et kort sykehusopphold på Manhattan der hun bodde. Hvem var hun? Kjent for sin frekke stil og for ha fått det til å svinge av Cosmopolitan, bl.a ved å fjerne den flinke husmoren fra forsidene og erstatte henne med en raff og ambisiøs single kvinne.

Hun var den første til å sette i gang diskusjon om sex for kvinner i Cosmopolitan da hun overtok det synkende magasinskipet i 1965. Hun hadde et litt rotete feministisk rykte. Hun oppfordret kvinner til å nyte sex, i ekteskapet og utenfor, gjerne med gifte menn. Og hun sa at kvinner godt kunne utnytte menn ettersom de tjente mer. Ellers ser det ut til at hun mente mye av makten kvinner kunne oppnå skulle gå via spilling på sex, men jeg har ikke lest bøkene hennes.

Then again, Guardian skriver at sannelig var det ikke hardt arbeide som gjorde Helen Gurley Brown til en suksess og critics called Cosmo the "unliberated woman's survival kit" but, as one British edition editor, Deirdre McSharry, said, "lots of people did not know how to pronounce orgasm before it launched".

I økonomidelen av New York Times denne uka nevner de Helen Gurley Browns temmelig friske forslag for kvinner over 50: In which she suggests that as women age and the supply of available men dwindles, they should simply appropriate their friends’ husbands for jaunty recreational sex.

Her er Helen Gurley Brown i 1979.
Her skrev jeg om at Helen Gurley Brown ville ha konkav mage, at hun minnet meg om Susan Sontags essay om sykdom og metaforer og tb i kommentarfeltet finner opp begrepet tub-chic.

I 1948 ble hun reklametekstforfatter, etterhvert svært godt betalt. I 1962 skrev hun boka Sex and the Single Girl, tre år senere Sex and the Office. Hun ble sjefsredaktør i amerikanske Cosmopolitan i 1965. I 1997 sluttet hun i den amerikanske utgaven av Cosmopolitan etter 31 år, og gikk over til å bli sjef for alle de internasjonale utgavene av bladet.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden