fredag, mars 16, 2012

Rusle, rusle

I går var en så deilig dag, en avslappet og rolig dag. Jeg liker mange slags dager, de slentrende hviledagene med rolig input blant andre.


Det var sol og varmt og bar-arma og barlegga og solbrent på nesa, venner fra Norge til frokost i bakgården. Og så ville vi vise dem, og se igjen selv, Red Hook (som jeg tok bilder av forrige vinter).


Vi gikk over Gowanuskanalen og under den tøffe T-banebrua, sånn kan også by være. Sånn by liker jeg godt å være i.


Klikk på bildene hvis du vil se dem større.


Den gamle kornsiloen på Red Hook. Fra 20- til 50-tallet ble det skipet korn fra midt-vesten via Erie-kanalen og hit til Brooklyn.

På 20-tallet dannet det seg en slumby her med strandede sjøfolk. De lagde seg krypinn i gamle skibsdeler. 1921-22 var harde år for hyreløse sjømenn som ofte ble sittende fast og led nød i Brooklyn, og med depresjonen i 1929 ble forholdene verre. Allerede fra ca 1920 tok sjømenn til å bosette seg på en søppelfylling i området Red Hook.

Etter hvert søkte flere hundre mennesker ly der. De første bodde i jordhuler og under blikkplater mellom søppelet, men etter hvert bygde de seg mindre skur. Både « bomser» og uheldige arbeidsledige havnet på denne søppelfyllingen som fikk navnet Ørkenen Sur. Da den ble jevnet med jorda i 1934, levde det rundt 700 mennesker der, og halvparten av dem var nordmenn. De som levde der fikk liten hjelp fra det offentlige, mat fikk de dels ved å tigge og dels fra menighetene i nærheten.

- Beboerne i Ørkenen Sur døde i hopetall - også nordmennene. De drakk seg i hjel på tresprit under flere drikkekalas, mens andre ble myrdet eller døde som følge av kulde eller sykdom. De kom fra Fredrikstad (3-4 stk), Moss, Oslo, Larvik, Arendal, Risør, Kristiansand, Flekkefjord, Lista, Søgne, Kvinesdal, Spangereid, Tvedestrand, Lillesand, Stavanger, Bergen, Tromsø og andre steder i landet.

Hva skal vi bruke det til? Bolig, rockearena, spøkelseshus?


Utpå tuppen på Red Hook er det gamle havneområdet gjort til gangvei. I bakgrunnen ser du frihetsdama fra en uvant kant.


De har spart noen av kranene og satt opp benker og stoler. Jeg syns det er fint at det skal være rester av det arbeidet som har foregått her.


Det lå en svær matbutikk i dette ødelandet ved en IKEA med tom parkeringsplass. Jeg blir lykkelig av å gå og se og handle i en slik en, det er så mye av alt og det er pent stablet. Det er noe annet de har i Amerika, pent stablet frukt. Vi kjøpte med grove italienske sterke pølser og kjøttstykker surret rundt ost og spinat med hjem til middag og gjestene og rødvinene som sto på kjøkkenbenken.


Vi skulle egentlig ta en øl først på Sunny`smen den har bare åpen tre kvelder i uka.


By-idyll, rett rundt hjørnet for småindustri og kraner, fint det og.


Kirsebærtrærne har begynt å blomstre. Og magnoliatrærne.

Det var bare det, en-fin-tur-skolestilaktig bloggpost, men jeg hadde egentlig bare lyst til å vise frem bildene.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden