onsdag, mars 16, 2011

Regnskap

I sted mens jeg beveget meg mellom dagens steder: Jobb (med overtid) Dansens Hus (moderne dans, se på) Gymmen (gymme) Kiwi (poteter, sylte, sopp) tenkte jeg på alt jeg ikke skal, ikke røyke, kan jeg drikke i dag? Nei, ikke i dag. Jeg er sulten, du har spist middag.

Jeg så for meg at legen spurte, Ok, du kan få gjøre alt du vil, ingenting er skadelig, du kommer ikke til å dø av det, kroppen blir ikke tjukk, du kommer ikke til å se dradd ut, ikke grovporete, musklene forfaller ikke, hva ville du gjøre da, hvor ille er det?

Da ville jeg røyke hele tiden, jeg ville stumpe den ene røyken med den andre, jeg ville pøse innpå med kaffe på jobben, så ille er det fatt, noe i munnen alltid, røyk og kaffe, røyk og kaffe, en kjempestor baby. Jeg ville ikke drikke vann.

Jeg ville spise en stor kjøttmiddag til lunsj og en til middag. Jeg ville ikke trent og jeg ville tatt drosje til og fra jobb. Jeg ville bare beveget meg som en kuriositet, som en opplevelse, jeg ville gått på en fjelltur, svømt i havet skikkelig langt, et par ganger i året og gledet meg til det og snakket om det etterpå. Danset ville jeg gjort.

Hver kveld til middag ville jeg åpnet en vin og drukket den opp. Så ville jeg drukket to øl. Og røykt. Ville jeg spist frukt og grønnsaker? Til middagene, med fløte, og stekte. Pærer. Fruktsalat med krem. Jeg vet ikke om jeg ville spist råkost av gulrot og eple. Jeg syns det er godt. Er det fordi det er godt til grønnsak å være, av ulike sunne ting så er eple-gulrot-råkost smakfullt og saftig?

Det jeg har lyst til å spise
er en kurve
mellom én akse som er smak jeg liker
og én akse som er sunnhet

Hvis jeg like gjerne kunne spist fløtegratinerte poteter.
Jeg har stadig disse fantasiene om å slippe all kontroll, doktor.

10 Kommentarer:

Anonymous -nora sa ...

Ja! JA! Manglende nødvendighet av selvkontroll er besnærende. Men jeg slipper fri noen ganger. Da steker jeg grønnsakene og heller fløtesaus på jeg og. Med en svinekotelett, hvor jeg ikke skjærer bort noe fett.

17 mars, 2011 09:35  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg er ikke så fryktelig streng mot meg selv slik det er. Men jeg lurer på hvor mye av lystene våre som er styrt av fornuften uten at vi tenker over det. Innimellom kan jeg falle ned i en periode med nøysomhet f.eks, det enkle knekkebrødet med brunost og en kopp te er de beste av alle mulige smaker.

17 mars, 2011 12:40  
Anonymous Anonym sa ...

Tusen, tusen takk. For første gang i mitt liv føler jeg meg supersunn, - og det var en pussig opplevelser. Ikke røker jeg, og 3/4 flaske rødvin er mer enn nok for meg. Dessuten elsker jeg knekkebrød med ost og sunne middager. Jeg forsøkte tankeeksperimentet ditt, og fant ut at mye ville forbli som det er. Mye ville også vært annerledes: Jeg ville aldri trent en centimeter, bare syklet og gått når jeg skal et sted, jeg ville bakt og spist et stykke kake hver søndag, spist mer musli med melk, og en kjeks til kaffen hver dag, - og litt dessert - is eller sånn - hver dag.

Vi hadde grønnsakssuppe laget på selvlaget kraft jeg fant i fryseren. Det ble i overkant mager. Så bakte jeg et par grove scones som vi skal spise til kvelds med ost og syltetøy. Gjett hva? Jeg føler at jeg egentlig gjør noe aldeles forferdelig når jeg spiser en sånn scone. De ter fett, det er mel og det kan komme til å gjøre min fete kropp fetere. Det gjør meg så sinnsykt forbanna at det skal være sånn, - jeg mener: Graove scones!!! Halllooo!

Sånn, - da fikk jeg lira av meg noe i dag også.

Ta deg en røk og kos deg.

17 mars, 2011 19:26  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg sa farvel til min venn røyken på mandag, for lang tid håper jeg. Ettersom jeg ikke bare er svak og nytelsessyk men også har kunnskap om statistikk og vil leve. Men hvis. Da ville jeg. Det er så deilig å røyke.

17 mars, 2011 21:45  
Anonymous tb sa ...

Jeg røyker ikke, men ellers lever jeg visst omtrent som det du beskrev.. "En god saus kan simpelthen ikke bli tykk nok", som gallerhøvding Majestetix uttalte.
Har muligens ikke så lenge igjen?

18 mars, 2011 11:26  
Anonymous Anonym sa ...

Det er morsomt å lese om folks tanker om matlyster og sunnhet. Jeg merker med en gang at jeg vegrer meg for å utøve dette tankeeksperimentet. Antakelig fordi jeg har gjort en så grunnleggende og grundig jobb med å overbevise meg selv om at min sunne livsstil er den som gir meg den beste følelsen, og at jeg egentlig ikke liker alt det sukkeret for eksempel. At det ikke er deilig å røyke.

Jeg tror ikke jeg hadde klart å slutte med alt det gode dersom jeg samtidig skulle tro på at jeg elsket det. Er det en livsløgn elelr noe som blir en sannhet etterhvert? Jeg vet ikke.

18 mars, 2011 14:24  
Anonymous Anonym sa ...

Og det var ondekvinner som ikke klarer å legge inn navnet sitt.

18 mars, 2011 14:25  
Blogger fr.martinsen sa ...

Livetleker: Et stykke kake hver søndag bare? Mer mũsli med melk, er ikke det sunt da?

tb: Vi har bare et bittelitt tid igjen, livet er jo faenmeg bare et øyeblikk.

ondekvinner: Det er det jeg har en mistanke om, at det fyker folk rundt med praktiske livsløgner, det gjør det enklere å gjennomføre regimene. Jeg vil også ha sånn livsløgn, det er slitsomt å tenke så mye på entrecote og bernaisesaus og soppstuing og masse rødvin og kjøttpålegg med majones og smør.

19 mars, 2011 08:49  
Anonymous tb sa ...

Bittelitt tid igjen? På death row? Da gidder jeg faen meg ikke bruke de siste timene på jogging og kliblandinger. Send meg en til av det nattsvarte trappist-ølet.. og en liten genever til, også.. siste måltid betyr fritt valg!

23 mars, 2011 08:57  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg får jo ikke ryddet vekk julepynten før det er advent igjen, livet raser av gårde. Får vel spise no grovbrød også, så får vi noen minutter til.

24 mars, 2011 07:48  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden