søndag, mars 27, 2011

For en sutrekopp

Oftest overser jeg slikt med en arroganse som ingen merker fordi jeg ikke er brydd med å nevne slike ergrelser, men jeg har et svakt øyeblikk og jeg leser Kjetil Østlis tekst i Aftenposten før frokost. Jeg håper ikke ungene hans leser den når de er store nok til å forstå at faren deres er en kar som føler seg som en hund, en innekatt, et uverdig menneske når han kravler rundt med dem mens han fantaserer om å gå over Grønland.

Faren deres er heller ikke er i stand til å trenge gjennom den klisjéen av et familieliv han innbiller seg noen har stengt ham inne i: En kontinuerlig barnevennlig strøm uten rock og fisketurer. Vi kan granske de forventningene vi tror noen har til oss, velge og justere blant dem og deretter lage oss en mening av det livet vi faktisk har valgt.

Mannen som skriver ordene er feminist og samtidig selv et godt eksempel på at feminismen fortsatt trengs når en mann som gjør de klassiske kvinnejobbene føler seg liten. Så liten føler Kjetil Østli seg at han fremstiller seg som en som ikke får gjøre fra seg som et menneske.

Og så avslutter han med at vi skiller oss fordi kvinner ikke vil ha sånne menn. Å jeg blir så lei, jeg blir så oppgitt. Skal vi bade oss i klisjéer, Kjetil Østli. Skal jeg gå ut fra at du kommer til å skille deg om 15 år fordi du vil ha en dame med større brød? Jeg mener pupper, jeg mener glattere hud, jeg mener mindre livserfaren.

22 Kommentarer:

Blogger fr.martinsen sa ...

Fotnote: Pussig hvor raskt fantasien om å gå langt der det er kaldt og tungt kom til klisjéfylte menn som drømmer om å gjøre noe tradisjonelt karslig.

Jeg tenker på morfar og farfar. Gjetter de drømte om å sette seg nedpå litt. Men så hadde de ikke overklassedrømmer om å sette Norge på kartet og ta rekorder. De tok opp poteter og kokte tran.

27 mars, 2011 13:16  
Blogger Oda sa ...

En håndverkerkompis av meg leste kronikken til Østli og sa: "Typisk sånne akademikermenn, har ikke gjort et fysisk slag i sitt liv og dermed tror de at pikken triller av dem om de triller ei barnevogn." Litt rått og håndverkeraktig formulert, men dog… Østli skriver også at norsk-pakistanske menn hånflirer av ham, det er definitivt tøys, på Grønland går både de og somaliske menn rundt og triller barnevogn nå, de arabiske mennene jeg kjenner tar med seg barnavogna på kafe og røyker vannpipe. Østli er full av klisjéer, både om «oss» og «dem».

27 mars, 2011 15:31  
Anonymous Anonym sa ...

Hm, google tok visst over lenken til kommentaren min, men den forrige var altså meg.

27 mars, 2011 15:33  
Blogger Martine Votvik sa ...

Ha ha ha, tradisjonellt karslig ja :D Han tenker sikkert på tradisjonellt overklasselig for den gjevne kar har skjeldent hatt råd til de tingene han drømmer om :D

Apropos å bli et "uverdig menneske", man driter seg ikke ut for om en leker litt med barna sine, men det er litt i overkant uverdig å få en sånn sak i avisen. Dårlig gjort av de som driver sensur der synes jeg :p

27 mars, 2011 15:37  
Anonymous Anonym sa ...

En riktig bitterpikk uttalte seg der ja. Men hittil har det vært kvinner i 30 årene som beskriver hvor overrumplet de ble av småbarnslivet og de har fått på pukkelen ,mest av andre kvinner. To fulltidsarbeidende med høye krav til karriære, venner, fritidsaktiviteter og perfekte hjem er jo et eksperiment som det historisk ikke er noen erfaring med. Synes han er litt modig også.
Kebbe

27 mars, 2011 15:40  
Anonymous ogjegbare sa ...

Men det var deilig at du gadd. Jeg har vært så lenge på ulike mammaforum og lest når de diskuterer, først var det gøy, men nå blir jeg bare motløs og tom, alle disse gifte/samboende 20 år gamle jentene som hater Feminismen, som mener at forskjellen på menn og kvinner er som ild og vann, som egentlig er abortmotstandere, men det er jo bedre med abort enn all den omsorgssvikten det hadde blitt hvis disse aborterende kvinnene faktisk fikk barn, det er greit å drikke en øl når du ammer hvis du pumper i et halvt døgn, men så er ikke jeg en av disse som trenger å drikke alkohol for å kose meg da! og hvis vi blir bedre kjent kan vi vise hverandre bilder av oss og babyen og fortelle hverandre hvor pene vi er. <3.

Denne kommentaren er kanskje litt på siden, men la meg hente meg inn igjen. Østli, disse damene, de er nærmere hverandre enn han tror.

27 mars, 2011 16:22  
Anonymous Hjorthen sa ...

Haha, Flopsy henger også rundt på mammaforum for tiden og gir meg av og til rapporter derfra. Det er litt av en verden?

27 mars, 2011 16:33  
Anonymous Anonym sa ...

he, he Fr.Martinsen

jeg tenker det er akkurat den forakten du her øser over Mannen som knyr - han som til slutt mukker - Øfsti frykter skal ramme ham og ta barna fra ham om noen år.

Og Mannen har jo rett i at Quinden oftere og oftere tar barna sine med og drar til NesteMann på tross av - eller kanskje på grunn av - at Hun har forvirret nyfedre inn i ladde-roller der de forsøker å overgår hverandre...

...i feministisk lydighet... :)

27 mars, 2011 18:14  
Anonymous Eirik Newth sa ...

Østlis kommentar leste jeg som en veeeeldig forsinket cover av Ole Paus' "Myk Manns Sang" (du vet, den med den legendariske verselinjen "Hvorfor ligger ingen med meg"). Morsomt i sin tid, forslitt og uinspirert i sin trehundreogfjertiende versjon...

27 mars, 2011 18:20  
Anonymous Guri sa ...

Trur nok Østli tek litt feil når han seier at menn i resten av verda ikkje tek seg av ungar. Her i Kina (og det er jo som kjent her folk flest bur) ser ein stadig vekk menn som drassar rundt på og/eller dullar med ungar. Trur nok eigentleg menn her er meir opptekne av ungar enn det menn i Norge er.

27 mars, 2011 18:35  
Anonymous Guri sa ...

Sånn generelt, i snitt, meinar eg altså.

Alle er sjølvsagt ikkje like, verken her eller i Norge.

27 mars, 2011 18:37  
Anonymous ogjegbare sa ...

Hjorthen: Det er virkelig litt av en verden, ja. Det er en god oppsummering.

27 mars, 2011 18:38  
Blogger fr.martinsen sa ...

Her tar man seg en bitteliten skitur og så går dere bananas i kommentarfeltet, så hyggelig.

Redd for at pikken ramler av ja, den frasen skal jeg finne nytte for ganske raskt kan jeg tenke meg.

@Kebbe, overlumpet kan man vel alltids bli, det er følelsene han knytter til det som forbauser meg, nedverdiget? Lite mann? Nei, ser ikke den faktisk.

Men jeg syns det er interessant dette med at vi har liten erfaring med det livet vi lever kjønns/karrieremessig de siste, la oss si 50 årene. For meg ser det ut som vi ikke helt legger merke til at vi tar noen valg og at de valgene får konsekvenser.

Ingen skal få høre meg klage over de valgene jeg har tatt og kommer til å ta, for jeg spør meg kontinuerlig om jeg vil ha det slik jeg har det. Derfor vet jeg at selv om jeg godt kunne drømme om noe annet så valgte jeg etter overveielser å miste pensjonspoeng mot å være husmor, å få ett barn selv om jeg gjerne ville hatt flere, etc.

Det er en øvelse jeg anbefaler sterkt, bidrar mot at man finner seg selv surkende på et gulv man ikke vet hvordan man havnet på.

27 mars, 2011 20:00  
Blogger fr.martinsen sa ...

@Anonym Feministisk lydighet? Vi får ta sats og behandle hverandre som voksne folk alle mann, jeg vil ikke tro at vi lar oss lure inn i noe.
Ladde-menn? Gidder ikke.

Cover av Ole Paus, nettopp ja. Han har jo hatt så mye merkelig for seg etter at han var poetisk og etter at han var krass og morsom. Eller var det bare jeg som ikke så hvor tåpen og unødig konservativ han kunne være da også (jeg tror ikke det).

Her på Olav Ryes plass går all slags menn med alle typer skjegg og nyanser i huden med unger i vogn.

La meg avslutte foreløpig med noe passe klysete. Det er et skjørt ego ofte som ser foraktfulle blikk på seg hele tiden, om det er i skiløypa der man har klær som ikke er up to date eller på gymmen der man ikke glinser. De fleste stygge blikk er i ens eget hode. Jeg tror Kjetil Østli skulle ta seg en øl og en sigarett og tenke over hva han vil bruke tiden sin til.

27 mars, 2011 20:16  
Anonymous ondekvinner sa ...

Ja og ja og ja, særlig til de to siste kommentarene din frmartinsen. Man MÅ jo ikke dra på det Barnehuset og i det hele tatt legge opp absolutt HELE livet, ALT av det, etter det man tror er barnas behov. Det velger man selv å gjøre.Og de blikkene, "samfunnets forventninger", de er så weak altså, sånt MÅ man bare lære seg å renske ut av hodet.

Det er den - etter mine konsepter-, helt sjukt barnefokuserte foreldrerollen som er problemet her. Men jeg trodde folk likte det, at det var derfor de gjorde det. Men hvis de seriøst går sånn rundt og koker inni seg på den hippe barnediskoen på Blå, da er det på tide å ta grep altså, herremin.

Men jeg tror egentlig han her er en sånn som liker å klage høylytt over eget liv, finner en tilfredstillelse i det lissom. Det kan jo være litt gøy, mange mammaer som har gjort det før: Se så FÆLT jeg har det med gulpeflekker over hele meg, haha. Fordi han (og de mammaene)kanskje ikke mener det så veldig en gang?

27 mars, 2011 22:59  
Blogger fr.martinsen sa ...

Aftenposten lagde også en artikkel med reaksjoner på Kjetil Østlies artikkel, bl.a med min reaksjon.

29 mars, 2011 08:05  
Blogger fr.martinsen sa ...

Og så skrev Wanda Voldner: Jeg kjente meg nemlig igjen i det du skrev. Jeg forstår bare ikke hvorfor det henger sammen med kjønn. Er det slik at kvinner er biologisk determinert til å huske å kjøre to vaskemaskiner på torsdag, fordi familien skal på hyttetur i helga? Eller vaske gulvene? Leke med barna? Noen må gjøre det, om man skal leve det livet man ønsker.

29 mars, 2011 20:52  
Anonymous mistermais sa ...

Det som forundrer meg er at det er blitt stilig og tøft å fremstå som en ureflektert fjott i avisa. I stedet for å klage over det ærlige arbe' det er å passe unger hadde det vært mer interessant hvis Østli (og andre karfolk) hadde tenk høyt om moren deres følte det omtrent på samme vis da de var små. Mødrene spiste jo "mothers litle helper" over en lav sko for å komme seg gjennom dagene. De burde kanskje klaget mer høylytt i stedet.

31 mars, 2011 00:49  
Anonymous Anonym sa ...

Etter en lang middag med 2 stykk barnløse par som i årevis har strevd med å komme inn i den tilværelsen som Østli beskriver kan man ikke annet enn å tenke shame on you. Litt synd for når jeg leser ham igjen ser jeg jo at det var polemikk mot Ørstavik, ikke en generell klage.
Kebbe

03 april, 2011 02:11  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg ser ikke at det forandrer mye egentlig.

03 april, 2011 11:04  
Anonymous Anonym sa ...

Takk! - Dette var interessangt lesestoff, mange gode kommentarer

Har vi virkelig etterhvert laget oss et så skjevt samfunn at det å få/ha egne barn -krever for mye arbeid og oppmerksomhet og dermed kolliderer med vår individualistiske livsutfoldelse..Stakkars oss i vår egoisme

28 oktober, 2012 12:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er hyggelig å se at det hender gamle poster blir lest.

28 oktober, 2012 19:49  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden