torsdag, juli 08, 2010

Fjes - Facity


Se på det gode fjeset. Jeg fant det på Facity,
en nettside som viser frem fjes, så rene og rett frem som mulig.

Manifestet

1. Frontal position to the camera (no leaning head).
2. Open sharp eyes (focus on the eyes).
3. No smile. Natural facial expression.
4. Pure faces (minimum of make-up). Hair pulled backward (minimum of hair visible).
5. No clothing visible. No glasses, no jewelry (exception: piercings).
6. Partial head shot (refer to other faces).
7. Only indoor daylight. No artificial light sources. Clean background.
8. Aperture 2,8 with a 50 mm lens (or similar conditions).
9. Square format (at least 600x600 pixels).
10. Minimal processing (as realistic as possible).

Fler fakta her


Foreløpig har 282 fotografer vist frem 2525 ansikter fra 100 steder. Nå skal en ta fotografier av oslofjes.

23 Kommentarer:

Anonymous Strekker sa ...

Stilig! Men bildene hadde stått seg på om flere av kvinnene droppet all sminke. Har bladd meg gjennom et tjuetalls bilder nå, og omtrent halvparten av kvinnene har mascara og/eller øyeblyant. Litt synd.

08 juli, 2010 09:15  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er så sant.

Det er også en overvekt (blant de jeg har sett) av pene folk rundt 30 med hvit hud som ser ut som de har en grei CV. Håper den norske fotografen lager en mer representativ blanding, ansikter med tjukke røde spritneser og ansikter med skikkelige dype rynker i.

08 juli, 2010 10:09  
Anonymous Buster N sa ...

Dette prosjektet er knall. Hannes Caspar er en av de som står bak. Han har også et par lignende oppsett kalt Babydult og Qpets.

08 juli, 2010 10:54  
Anonymous Buster N sa ...

Og der klarte jeg å rote med lenkene. Her er Qpets.

08 juli, 2010 10:56  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk! Fine lenker.

08 juli, 2010 11:54  
Anonymous Strekker sa ...

Jeg drømmer om et prosjekt med bilder av ansikter av barn, voksne og gamle mennesker. Ingen skal ha sminke. De som har øyenbryn som er nappet tynne, får beholde dem. De mennene som har skjegg eller bart, beholder det. Men ellers skal alt av forgjengelig-synlig og villet kultur være usynlig. (Noen villede, kulturelle spor vil jo være synlige, fordi de er mer varige, se under, og noen uvillede kulturelle spor vil synes.)

Hvem har spritnese? Hvem har fem om dagen og regelmessige løpeturer-fjes? Hvilke middelaldrende ser ut som gamle, og hvilke gamle ser ut til å være middelaldrende? Hvilke menn ser ut som kvinner, og hvilke kvinner som menn?

Jeg er altfor lat til å lage noe sånt. Men jeg ville nok ha brukt ganske mange timer på bare å kikke og lure.

08 juli, 2010 15:27  
OpenID livetleker sa ...

Så interessant!

Men nå har jeg kikka på flere av ansiktene, og jeg ble så sinnsykt forstyrra av sminken på damene. Jeg så bare sminke, liksom. Om det er fordi dere andre har kommentert det, vet jeg ikke, - men det ødela hele greia for meg. Hvorfor har de ikke avvist all sminke? Dette er jo ikke snap shots, og da må det gå an å vaske folk i trynsiktet før de skyter.

08 juli, 2010 23:38  
Anonymous tb sa ...

"Without their masks they all looked the same."
.....
"The men ate mechanically, their faces impassive, as if they were unused to expressing emotions, or as if the pale faces were only another kind of mask, held on with invisible straps."

Sterling, B.: Involution Ocean, Ace Books, New York 1988

09 juli, 2010 11:23  
Anonymous tb sa ...

"Men vi går ikke på maskeball for å skjule vår identitet. Vi går dit for å gi inntrykk av at vi har en identitet å skjule."

"Nei, hverken natur, seksualitet eller kjærlighet tåler at maskene fjernes. For alt vesentlig og virkelig menneskeliv foregår i det imaginære. Virkeligheten, de håndfaste realiteter, er bare fantasiens mest kompliserte illusjon."

Erikssen, T.B.: Briste eller bære. Posthistoriske anfektelser, Universitetsforlaget, Oslo 1990

09 juli, 2010 11:29  
Anonymous Kjerstin sa ...

En av Flickr-kontaktene mine la en gang ut et bilde av samboeren sin med kommentaren "Dette kan bli det siste bildet jeg får legge ut av henne. Hun synes jeg får henne til å se feit ut." Det kan være mange gode grunner til ikke å ta et bilde, men når jeg tenker på alle de bildene vi aldri får se fordi kvinner er redde for å ikke være vakre nok, så blir jeg litt frustrert, merker jeg.

09 juli, 2010 11:46  
Anonymous Strekker sa ...

Nå er jeg på et sidespor, men: Jeg har flere ganger lurt på om det ikke er de som insisterer på at kvinner er sånn og gjør sånn, og menn er sånn og gjør sånn - at det er de som er konstruktivister. Samtidig som det ofte er disse menneskene som avviser konstruktivisme som tant og fjas.

Jeg er enig i at jeg har eggstokker og livmor, og at de fleste med y-kromosom har testikler og penis. Men mennesker som får seg til å si - og dette er ikke stråmenn, men for eksempel kolleger av begge kjønn i deltidsjobben min (ufaglært og lavstatus)- at det er mindre kvinnelig med kort hår, eller at ordentlige kvinner lager mat, mens ordentlige menn maler huset.

Hva er dét?

Hvis de mener at kjønn og kjønnsatferd er så naturgitt, hvorfor må jeg gjøre bestemte ting for å være kvinnelig? Holder det ikke at jeg har eggstokker, må jeg være flink til å stryke også? Hvordan kan noe jeg gjør, med utseendet mitt eller i kjøkkenet mitt, gjøre meg mer eller mindre kvinnelig enn jeg er født? Lebestift er jo i høyeste grad kultur.

Jeg har prøvd å diskutere dette, forsiktig, men enkelte av nevnte kolleger, men det blir raskt dårlig stemning og lite konstruktivt. Selv om jeg er undrende, heller enn aggressiv.

09 juli, 2010 11:53  
Anonymous tb sa ...

Helt enig med Strekker..
Den store gentikk-konstruksjonismen, der man konstruerer en adferd i en uhyre fjern fortid på grunnlag av adferds-trekk vi ser i dag, og bruker den konstruerte fortiden for å forklare hvorfor vi er slik i dag... Da konstruerer man en fortid som konstruerer en nåtid...

09 juli, 2010 12:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er ikke fordi jeg er uinteressert at jeg er litt utmeldt her i dag, det er jobbting å tenke på, men fortsett dere.

Nå skal jeg straks ut i verden for å hente fotografier hjem av kyr.

09 juli, 2010 15:18  
Blogger othilie sa ...

Hmmm, du er det du ser etter når du ser på disse bildene, kanskje? Jeg la med en gang merke til mangelen på farge som i hudfarge og etnisitet for å kalle det noe. Men også et manglende aldersspenn. Og til å være et manifest så har mye sminke sluppet igjennom. Hvorfor er utvalget ansikter som det er? Er det tilsiktet? Eller har det noe med fotografene å gjøre? Eller har det noe med hva det er enkelt å ta et godt bilde av? Og hvorfor har man ikke vært "manifeststreng"? Er det vanskelig å være det i et prosjekt som strekker så vidt og omfavner så mange ulike steder/fotografer/mennesker? Eller er det sånn at vi så dette bedre enn de bak manifestet? Definerer vi så lite sminke som mulig snevrere enn andre? Hvorfor det? Hvorfor oppfattet jeg dette som "for pent"? ...fint om noen har forslag til svar, det var sannelig mye å tenke på på en gang.

12 juli, 2010 23:19  
Anonymous eekageek sa ...

Elsker slike bilder :) Enig med strekker ang dette med sminke da. Det er så synd at så mange føler de MÅ bruke det.

Likevel en flott nettside.

13 juli, 2010 16:16  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg er glad dere fortsatte samtalen mens jeg var ute blant kyrne på vestlandet. Jeg skal sende denne tråden til han som skal ta fotografier fra Oslo, kanskje han vil si noe om hva han tenker.

Jeg er, som nevnt over, enig med dere, jeg ønsker større variasjon av ansikter og det livet de har levd, renvaskede ansikter. På tross av det liker jeg den kontakten fotografen har oppnådd, jeg syns ansiktene er ganske ujålete i villet uttrykk.

Og nå skal jeg legge ut bilder av kyr. Og et skipsverft. Men snakk dere, bare fortsett og snakke.

13 juli, 2010 21:45  
Blogger Ulrik F. Thyve sa ...

Hei!

Det er jeg som tar bilder i Oslo :)

Mine utvelgelseskriterier er ganske enkle, det er folk på nettsamfunn der jeg henger og kjenninger.

Det vil nok legge noen føringer på både alder, sosial bakgrunn og andre ting, men jeg føler jeg så langt har fått et ok spenn i alder (13-45), selv om jeg nok skulle ønske noen eldre, men siden jeg er trønder har jeg få pensjonistvenner her i Oslo.

Jeg ser selvsagt åpen for forslag om folk vil nominere seg selv (eller andre) i alle mulige aldersgrupper, sosiale lag, etniske grupperinger etc!

13 juli, 2010 22:25  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hei, så bra du kom hit.

Men må det være venner av deg da, eller venners venner? Hva med å spørre folk på gata, sliterne på Olaf Ryes plass, eller gå mer aktivt ut for å finne bredden? Be nettsamfunnet om å bli med på å verve ikke bare seg selv men også onkel? Naboen?

13 juli, 2010 22:49  
Blogger Ulrik F. Thyve sa ...

Det må på ingen måte bare være mine venner, det blir bare fort slik :) Jeg må innrømme at jeg ikke er helt der at det er lett for meg å spørre vilt fremmede om de vil ubetalt stille opp på foto-ting ennå. Men om noen har noen de vil anbefale (uten at de kjenner dem for den del), så er jeg helt klart med på det!

13 juli, 2010 22:58  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg skjønner deg tror jeg, jeg er litt pyse på sånt selv. Men kanskje vi kan hjelpe deg? Jeg tror jeg kan ha noen å by på utenfor skiktet du har allerede, jeg kan spørre i alle fall.

Og jeg tror jeg kunne spørre de slitne i parken, det er lettere å spørre når det ikke er til en selv?

13 juli, 2010 23:07  
Anonymous Strekker sa ...

Nå har jeg pirket en sminkeløs og oslobasert 70+-åring i siden, så får vi se om vedkommende vil. Jeg oppfordret den smågamle til å ta med venner.

14 juli, 2010 09:26  
Anonymous Strekker sa ...

Og vips! har Rannveig Svendby en svært relevant kronikk på trykk. Hun har tidligere skrevet godt om høye hæler.

14 juli, 2010 09:38  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk for de to lenkene,
jeg hadde ikke oppdaget dagens.

Kjente argumenter, de surrer og går: Designen, linjene - det ser bra ut/det er min personlige smak - det er mitt eget valg. Og så mennene som liker det.

Ikke bare mennene, ikke bare sex. Man ville ikke kunne vært på jobben uten bh hvis man har pupper. Det ville blitt oppfattet som, ikke bare uanstendig, ikke representativt, men også sjuskete, skittent nærmest.

14 juli, 2010 18:39  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden