lørdag, juni 06, 2009

Jeg er født med sølvskje i munnen!

.. ikke ski på beina

Og hva er det med fjord og fjell?
Dette minnet meg om det merkelige med hva vi legger vekt på å fortelle når en ny unge er født. Er mor og barn friske? Det er viktig. Hvilket kjønn er det? Også viktig fortsatt. Men så kommer antall cm og gram. I seg selv er det ikke vesentlig om en unge er 49 cm eller 52 cm når den blir født. Jeg tror vi forteller om dette fordi vi er noen skikkelige fakta-faener som likevel gjerne vil si noe mer om det voldsomme og merkelige som har skjedd og så griper vi til disse lett forståelige og konversasjonsvillige tallene.

Men tallene er ikke egentlige viktige

På samme måte som at det er andre ting som er viktig å vite hvis du skal bo i Norge enn hva den lengste fjorden og det høyeste fjellet heter. Det er viktig å vite hva olja har gjort for oss, ikke hva den første plattformen heter, det er viktig å vite hvordan demokratiet fungerer, ikke hvor Eidsvoll er eller om det er kongesangen eller nasjonalsangen vi synger på nå.

2 Kommentarer:

Blogger Loewe sa ...

Du har en for enkel og bokstavelig oppfattelse av dette.

Selvsagt er hovedformålet å forsikre seg om at den enkelte nye landsmann forstår og erkjenner seg demokratiets grunnleggende verdier. Vektlegging av felles kulturreferanser vil forhåpentligvis bedre en feilslått integrasjonspolitikk gjennom å gi den enkelte innvandrer økt forståelse av samfunnet og etniske nordmenn.

06 juni, 2009 20:57  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ha ha. Ja. Fantastisk. Tusen takk.

06 juni, 2009 21:24  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden