søndag, mars 30, 2008

Rødt, rosa og andre farger

Det er sannelig godt jeg ikke har en hang til å tolke noe ekstra inn i tilfeldigheter ettersom jeg på mitt daglige svenske mediesøk både ble hengende fast ved en artikkel i Aftonbladet om fargen rosa og tv-programmet Arty som handlet om farger i kunst.Kunstneren Spencer Finch ble opptatt av Jackie Kennedys rosa hatt da hun bøyde seg over John F. i det han blir skutt i Dallas. Bildet har blitt et fellesminne.

På min egen vegg henger Jackie med hatten i Andy Warhols versjon. Han har klippet den smilende kvinnen sammen med ansikter fra begravelsen.

Rosa for president


I Aftonbladet skrev Petter Lindgren,


Fan ska vara rosa. Rosa är inte bra någonstans, rosa är den fula färgen. Stackars rosa.

Det dreier seg om at vi knytter rosafargen ikke med kjønn men også klasse. Rosa passer ikke inn i den urbane middelklassens identitetsprosjekt og står etter hvert også for noe vulgært.

Petter Lindgren avslutter med et,

Det är i slutändan tjejerna som måste ändra på sig, inte killarna. Man kan verkligen fråga sig varför. Själv kommer jag hädanefter att klä mig själv och mina två pojkar enbart i rosa. Rosa for president!Når fargene på et fotografi er som på dette bildet over blir jeg satt tilbake til en annen tid og får et uforklarlig vemod.
Her fra hovedsiden til Arty kan du se programmet en stund framover Det er mye farger i programmet, Carl Johan De Geers ville farger som ble for ville for kunstmuseet da de skjønte at Silvia kom til å passere de skrikende fargene hans.

Fordi jeg var i New York i mars legger jeg merke til referansene til den reisen, det stripede gulvet på MoMa som jeg nylig har tråkket på, toglinjen The High Line som skal skal åpnes som en promenade og smykkes ut av Spencer Finch med 700 nyanser av farge som fins på Hudson River. Men det ble ikke noe av å gå til toglinjen.Jeg husker hvilken bokbutikk i London jeg sto i da jeg fant doble kort med dette motivet. Jeg husker hvor i butikken det var.
Det var gjengivelsen av den røde bakgrunnen som var så fin. Kortene var dyre og det er lenge siden så jeg kjøpte bare et par stykker.
Nå er de sendt bort.

Jeg har likt den julerøde fargen i mange år. Der jeg bodde før malte jeg gangen med julerød bengalakk. Da fikk jeg bekymringsmeldinger fra vennene mine. Jeg har fortsatt et par bengalakkrøde stoler.

5 Kommentarer:

Blogger Betty Boom sa ...

Bengalakk rødt hørtes/ser tøft ut. Har bare lilla og svart bengalakk møbler,...foreløpig :)

31 mars, 2008 00:15  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja det er friskt. Jeg har noen turkise bengalakkstoler også.

31 mars, 2008 00:23  
Anonymous Anonym sa ...

Hei, ville bare fortelle deg at jeg stadig er innom bloggen din med interesse - og for inspirasjon : ) Du skriver mye fint, og jeg følger deg videre.

31 mars, 2008 14:05  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er veldig trivelig når en leser åpenbarer seg i en kommentar!
Hei på deg.

31 mars, 2008 16:56  
Blogger Skorpionkvinnen sa ...

Åh, knall rødt vil jeg ha mer enn jeg har turt/likt tidligere, i går kjøpte jeg meg en knallrød tunikatrøye til våren og sommeren, juhuu ;-)
Men ingen knalle møbler hos meg ennå.

02 april, 2008 14:57  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden