fredag, oktober 12, 2007

Da Sri var i Oslo

I går døde Sri Chinmoy, en fyr som for meg er et bilde på hvor lett folk lar seg manipulere. I 1993 innviet havnesjefen og ordføreren i Oslo havna vår til en Sri Chinmoy fredshavn.

Plaketten står fortsatt nede på kaia. Fredsflammen kvittet de seg etter hvert med ved å donere den til Linstow Eiendom, den står kanskje stua bort på Aker Brygge et sted?Hva betyr det egentlig å være fredshavn? Tja, at vi gjerne vil ha fred og gjerne er med på å spre Sri Chinmoys navn?

Sri ville at alt skal ha hans navn,
sirkus, byer og broer

Og javisst. Bergen ble fredsby, Arnardo ble fredssirkus, Svinesundbrua fredsbru, vi unngikk å bli fredshovedstad.

Her ser dere hvordan det argumenteres, man viser til at andre er med på dette, resten er stort sett ull.På denne tiden mottok jeg en pressemappe der den ene statsråden etter den andre står med armen rundt en fornøyd Chinmoy.
Han driver med fred, er ikke det fint?

"Men hva er dette egentlig?" tenkte jeg

Ingen så ut til å spørre seg hvem denne fyren egentlig var. I avisene var det små artikler, stort sett avskrift fra pressemeldingene. På den tiden tok det meg en halv time å google opp at fyren utnyttet FN-systemet ved å bruke logoen og fremstille det som om han representerte FN, mens han i virkeligheten brukte et rom i FN-bygget for meditasjonskurs for FN-ansatte. Nå finner jeg dessverre ikke de gamle artiklene, f.eks fra Bergens Tidende.

Men kjernepoenget var igrunnen at rektor på Majorstua skole sa det var greit at Sri Chinmoy kom på skolen fordi skolesjefen gikk god for ham. Skolesjefen stilte seg opp på bilde med Chinmoy fordi den forrige skolesjefen hadde gjort det. Og alle disse statsrådene sto jo der, så hvorfor være så kritisk? Åse Kleveland derimot ba sekretæren sin sjekke hva dette var før hun bestemte seg for om hun ville fotograferes.

Slik ser verden ut fra Chinmoyene

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden