søndag, februar 25, 2007

Ungdom og alkohol

Jeg må på alle måter advare mot denne posten.
Jeg kommer til å moralisere, du kan komme til å syns at jeg snakker som om jeg vet best.

Jeg syns jeg vet best

Og hva verre er: dette er på tross av all statistikk og allment anerkjent forskning og fornuft. Og posten blir lang.
du kan stoppe når du vil, og jeg,

Jeg syns du skal kjøpe alkohol til barnet ditt

I går kom "gladmeldingen" om at tenåringsforeldre blir enda mer restriktive med å kjøpe alkohol til egne barn under 18 år. Det er Vinmonopolets kampanje mot langing til mindreårige som fører frem.
- Denne holdningsendringen er ytterst gledelig. Vi vet at ungdom som får alkohol av foreldrene drikker mer enn annen ungdom.
Derfor er det viktig for oss at foreldrene respekterer aldersgrensene, sier informasjonssjef Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

Så, jeg syns altså motsatt

Denne statistikken om at ungdom som får alkohol av foreldrene drikker mer kommer stadig frem, og jeg får tro statistikken.
Men, det er jo også et poeng hvordan man drikker den alkoholen man drikker. Og hva som skjer mens man gjør det. Og så kan det jo være individuelle forskjeller inad i statistikken, at det er ulike årsaker til hvorfor foreldre kjøper øl til ungdommen sin, og at dette slår ut i hvor mye den enkelte ungdom i gruppen drikker.

Jeg kan godt ta et par forbehold selv først.
Det kommer an på hvem du er selv, hvem ungdommen er, hvilket miljøet den er i og hvor gammel den er.

Vi liker rus de fleste av oss

Som voksne mennesker klarer vi knapt å innrømme for oss selv at vi drikker for rusen, sammen med smaken. Men hvem lurer vi? Ikke den ungdommen som tester rus, samtidig som voksenholdningen i samfunnet er at det er best om ungdom ikke drikker i det hele tatt. Er det best om jeg ikke drikker? Det syns jeg ikke.

Da rusbrus kom på markedet

Da var det mange bekymrede folk i mediene. Hvorfor? Fordi smaken appellerte til jenter som ikke liker øl. Det var altså ikke at de drakk for mye som var feil, men nå fikk en ny gruppe en smak som gjorde at de ville drikke. Fint for dem sier jeg, hvorfor skulle ikke jenter få drikke?

Læring gjennom erfaring

Den viktigste læringen kommer gjennom det man ser. Her i huset er det mest middager med vin og venner, og det skjer gjerne ikke noe villere enn at noen ler litt høyt. Eller forsåvidt, her i huset er det vel mest vin til middag, eller jeg som sitter og skriver foran skjermen med ølboks. Jeg tror mye er lært gjennom stille forventning.
Det som gjennomsyrer min forventning er nok at jeg regner med at man har kontroll.

Et pussig lite diskutert dilemma

Foreldre aksepterer at de fleste ungdommer begynner å drikke før de blir 18. Men foreldrene skal ikke kjøpe alkohol til sin ungdom.

Hvem skal da kjøpe alkoholen?

Til hvem skal hun komme i et avhengighetsforhold for å få øl,
en to år eldre venninne, en fire år eldre gutt? Makt og hierarkier påvirker oss alle, også 17-åringer.

En nabo sa til meg at hennes 16-åring kom med bærepose med øl hjem og bar ned i kjelleren, hun lot som hun ikke så det. Hun hadde signalisert til ham en gang at hun visste hva som foregikk. Men hun anerkjente det ikke, og de snakket ikke om bruk av alkohol.

Men hvis du ikke snakker med ungen din om alkohol,
hvor skulle han ellers lære det syns du? Det er et for viktig tema til å overlate det helt til skolen.

Det er forresten sørgelige greier at all informasjon om sex og alkohol har et så negativt utgangspunkt? Ikke drikk (for det er stort sett det man sier), ikke bli gravid, bli smittet av sykdom, sett grenser rundt kroppen. Poengene kan være greie i seg selv,
men kan man ikke få lov til å kysse før man blir overøst med problemene det å være et seksuelt vesen kan føre med seg?

Og hvorfor ter foreldre seg slik at det første barn må være redd for er om mamma og pappa skal få vite det? Det er ikke det som skal bestemme hvordan ungen min handler.

Jeg tåler alt

Det betyr ikke at jeg må få vite alt, alle har private områder. Men jeg kan ikke se at det å lære seg å omgås alkohol trenger å være en av dem.

Da ungen min ble ungdom prøvde jeg å gjøre dette klart, jeg tåler (nesten) alle ting. Jeg ville ikke at jeg skulle være et hinder. Blir du gravid og ikke vet hva du skal gjøre så vil ikke jeg være den du gruer deg til å fortelle det til. Jeg vil helst ikke være et lodd på den vektskålen som drar ned, selv om ingen gleder seg til å fortelle noen som står en nær at en har gjort noe uklokt.

Så uansett,

Gravid og vil ha barnet, ikke ha barnet, homofil, flytte til Australia, spy i en grøft, operere brystene, stille til valg for Frp, bli kristen, hva slags overraskelser hun nå tror det skulle bli. Jeg tror jeg kan takle det meste.

Det eneste jeg advarte mot da hun var særs ung var narkoman, bommer du der slutter jeg på jobben og tar deg med på fjellet til en hytte, så kan vi sitte der noen måneder og grave i myra.

De drikker bare mer

Pussig regel: uansett hvor mye du gir dem så drikker de mer.
Det tror jeg ikke. De er vel omtrent som oss, de vil ha det gøy. Gir du dem 6 øl kan det jo hende de sper på.

Når det gjaldt alkohol hadde jeg en redsel, at mitt barn skullle miste kontrollen såpass at hun lå i en grøft og frøs ihjel eller at hun tok noen fatalt uheldige beslutninger.

Og for å unngå det er det kunnskap som gjelder

Noe kan man lære på egen hånd,
og spy i blomsterbedet skal de fleste av oss.

Men før min unge gikk ut i verden hadde jeg lært henne om alkoholstyrke. Hva er årsaken til at en halvliter, et vinglass og en shot er av den størrelsen, jo at de har omtrent like stor alkoholmengde. Og hun var en interessert elev, alle er jo interessert i hvordan ha det mest mulig gøy uten å kaste opp.

Hva skal du gjøre hvis man har drukket litt for mye?
Hvis du har drukket mye for mye?
Hun måtte lære om forsinkelsestid fra du drikker til rusen kommer.

Og kriseregelen da

Hva skal man gjøre hvis alt går galt? Ta drosje hjem til mamma.
Hva skal man gjøre hvis man har brukt opp drosjepengene? Ringe mamma og komme hjem likevel.

Hvor karrer jeg meg hvis alt går galt, hvis livet kommer rett i trynet? Da kommer jeg meg hjem og jeg regner med å finne trøst der eller i det minste å få være i fred.

Om tillit

Opp gjennom årene har jeg jo diskutert denne strategien med mange, de fleste er uenig. Og jeg kan være enig i at det ikke er en medisin som virker på alle. Men en ting gjør meg muggen,
veldig mange tar det for gitt at jeg ble ført bak lyset.
Mange fortalte meg at jeg var naiv.

Hva slags holdning er det til kommunikasjon?

Jeg vet godt at løgn forekommer. Jeg syns det er greit å sammenlikne med kjærester. Vi vet at utroskap skjer, vi vet at løgn skjer. Men hvordan skulle et forhold være hvis man tar det for gitt at man blir løyet til? Hvis man alltid er mistenksom?
Det betyr ikke at man er naiv. Man kan ha allminnelige antenner som fanger det opp hvis noe skurrer.

Så hvordan gikk det med oppdragelsen?

Omtrent som hjemme hos en venninne som lo av at hun hadde sagt til datteren at hun og kjæresten godt kunne ta den vinflaska som sto i kjøleskapet, og da hun kom hjem så var det mer igjen i flaska.

Foreløpig ser det ut som at vi drikker mer enn dem, de spøker med at de super formfett men spør mamma om hva hun syns om hasj.

22 Kommentarer:

Blogger othilie sa ...

Jeg tror det er så mange ting som spiller inn. Jeg kommer fra et hjem der de drakk lite foran oss barna (maks to øl eller to glass vin, aldri mer) og hadde vi en rusmisbruker i familien, ikke som vi så mye til, men jeg var et engstelig barn og han satte støkk i meg. Jeg tror det å ha vært i et miljø der alkohol ikke ble nytt i større grad (jeg så mine foreldre fulle først når jeg ble voksen) og min noe engstelige natur har formet mine alkoholvaner. Mine foreldre ignorerte det faktum at vi drakk og tiet det ihjel. Vi hadde aldri turt å ringe til dem når ting gikk galt, da måtte vi stole på at eldre venner kunne ta vare på oss...gutter.

Jeg eksperimenterte med alkohol fra jeg var 17 til jeg ble 25, hadde høy toleranse og rørte så ikke alkohol på ti år, men drikker igjen nå. Jeg har aldri hatt et problematisk forhold til alkohol, avholdet har vært av andre årsaker pluss det faktum at jeg er en rimelig "ruset" person når jeg har det bra og jeg klarer meg godt i sosiale sammenhenger uten å innta stimuli. Og jeg har alltid fastholdt at rusen er målet for ALLE (sikkert tema å bringe på bane for å havne i høylytte bitre diskusjoner...) Smaken er som baken men det meste har i utganspunktet krevd tilvenning har jeg også hevdet.

Du peker på det viktigste, erkjennelse av at ungdom bruker alkohol, man må som voksen være tilgjenglig og aldri la dem tro at de er "aleine" om det som måtte skje når de prøver og feiler og man må være en god rollemodell, det siste er i grunnen det man synes å være uenige om. At ungdom som ikke får alkohol av sine foreldre og som har foreldre som drikker lite drikker mindre betyr jo ikke at pekefingeren er oppe? Det kan like gjerne bety at det er foreldre som er i dialog med ungene sine og bevisstgjør de i forhold til alkoholbruken og at de kommer og henter dem når festen er slutt og er der for dem når ting går galt?? Det sier nemlig ikke tallene noe om. Kampanjene er negative men innholdet i tallene er fortsatt ikke utforsket i særlig grad. Vi bare benytter dem negativt...

25 februar, 2007 17:17  
Blogger fr.martinsen sa ...

"At ungdom som ikke får alkohol av sine foreldre og som har foreldre som drikker lite drikker mindre betyr jo ikke at pekefingeren er oppe? Det kan like gjerne bety at det er foreldre som er i dialog med ungene sine og bevisstgjør de i forhold til alkoholbruken og at de kommer og henter dem når festen er slutt og er der for dem når ting går galt??"

Nei det er sant, at det ikke betyr at de har pekefingeren oppe osv.

Men det gjenstår likevel dette at hvis ungdom drikker så må de få det fra et sted.

Og hvis man er altfor streng så vil det ofte oppstå et behov for å snike seg til noe, og det syns jeg ikke er en optimal situasjon.

Jeg skjønte meg aldri på foreldrenes holdning, de jeg f.eks opplevde på foreldremøter på skolen.

Holdningen om at barna lyver var så vanlig. Det der syns jeg er trist.

25 februar, 2007 17:37  
Blogger othilie sa ...

Alle lyver og det er vanlig. Og alle vil fortelle sannheten, stort sett, og det er også vanlig.

Tror alle sliter med å finne balansen mellom å være streng og det å ikke bry seg. For jeg tenker selv at jeg innerst inne er så redd for at det jeg gjør ikke skal være tilstrekkelig tydelig til at det sier noe fundamentalt om mine holdninger eller at jeg er så inkonseksvent at hva jeg gjør bare skaper kaos for ungene mine. Og da er det lett å legge på litt vel mye verbalt. Hør hva jeg sier ikke hva jeg gjør...

Jeg valgte forøvrig å ikke kommentere alt du sa for jeg var så enig.

25 februar, 2007 17:52  
Blogger fr.martinsen sa ...

Finne balansen ja, det er jo helt umulig, hvis meg et balansert menneske, bare å tenke det blir feil, i det øyeblikket vi innbiller oss at vi har fått det til er vi jo utålelig selvgode og har liten selvinnsikt i tillegg, ha ha.

Jeg er ikke redd for inkonsekvens, barn skal jo vokse inn i det kaoset som samfunnet heldigvis er, der gjelder ikke konsekvens og faste regler..

25 februar, 2007 18:25  
Anonymous Anonym sa ...

Min tenåring vil ikke få alkohol av meg før hun har fyllt atten, verken vin til maten eller flaske å ha med seg på fest. Det har vi snakket mye om. Vi har også snakket om at hun antageligvis kommer til å drikke før hun blir 18 på en eller annen fest, og det jeg har brukt mye tid på å forklare henne er for det første at det er viktig å ha kontroll med hvor mye man får i seg. Det går på å ikke ta imot drinker blandet av andre, det går på å passe på ølflasken sin etc. Samtidig er det viktig å fortelle syns jeg at veldig fulle jenter er utsatt for både sexpress og andre ubehageligheter. Man er mye mer utsatt som full enn som edru rett og slett.
Så har du selvfølgelig den ambivalensen at hun 1)ikke får alkohol av meg men 2) jeg "aksepterer" det faktumet at hun høyst sannsynlig får av venner. Så kan man mene det er en hyklersk holdning av meg som mor og det er mulig det er riktig. Men jeg tror på den forskningen som sier at barn som får med seg alkohol hjemmefra drikker mer. Og så tror jeg det er veldig viktig som fr. martinsen sier at barn skal føle seg trygge på at det er greit å komme hjem drita den ene gangen det skjærer seg, at det er greit å fortelle hjemme om hva som har skjedd. Og at det ligger i tenåringers natur å eksperimentere. Jeg mener, det gjorde vi. Og det er kanskje det som skremmer meg.....

Anne

25 februar, 2007 22:28  
Blogger Maren sa ...

Mamma og pappa kommer nok ikke til å skaffe meg drikke til fest med det første, men jeg vet at dersom uhellet først er ute, kan jeg alltids ringe dem, og SELVFØLGELIG alltid komme hjem.
Det er viktig å vite.
Manges foreldre er så oppsatt på å vise andre voksne at de er ansvarlige foreldre at det faktisk virker feil. "Min unge får ikke RØRE alkohol!" sier de høyt, noe som resulterer i at når barnet deres har drukket, tør h*n ikke komme hjem, fordi h*n VET at foreldrene kommer til å bli fryktelig sinte, for ikke å snakke om skuffet. Dermed gjør de andre dummere og LANGT farligere ting.

Jeg synes dette var en god post- jeg har mange venner hvis foreldre burde ha lest denne. :)

25 februar, 2007 22:34  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hei Anne,
ja jeg er jo fryktelig uenig med det første du skriver, i konklusjonen mener jeg, men det kommer jo frem i det jeg skrev.

Hei Maren, ja mine foreldre ville blitt fryktelig sinte, ikke snakk om at jeg ville ringt hjem hvis jeg var i trøbbel, og ja - det er jo nettopp det at da kan det lett skje verre ting enn at man er full.. Takk skal du ha forresten.

25 februar, 2007 22:55  
Anonymous Anonym sa ...

Befriende lesing, fr.martinsen. tør nesten ikke å si høyt at jeg ert enig med deg, siden det å være enig med deg nesten er kriminelt? litt som å være for nedlasting av musikk eller (grøss!!) legalisering hasj...

26 februar, 2007 08:58  
Blogger t sa ...

Jeg kommer fra et hjem hvor det å drikke vin til maten var aldeles, aldeles naturlig og normalt. Et glass vin uten mat på en tirsdagskveld var ikke uhørt, det heller. Eller gin & tonic en sommerdag.

Fra jeg var 15-16 fikk jeg gjerne et glass vin lørdag kveld, jeg også. Jeg "lærte" med andre ord å drikke hjemme i min egen stue. Jeg tør påstå at jeg har et sunnere forhold til alkohol enn de vennene som hadde foreldre med hengelås på barskapet (ja, faktisk). Hvis alkohol er noe som må gjemmes bort og nytes i hemmelighet, er man jo nesten garantert et anstrengt, eller i hvert fall ambivalent, forhold. Eller? Og, herrejesus, det får da være grenser for hvor mye du skal skjerme barna dine. Kom ikke og fortell meg at jeg har tatt skade av at mamma og venninnene hennes lo litt høyere enn vanlig fra tid til annen.

For meg må det være langt verre med foreldre som lukker øynene for at tenåringen drikker, enn at de gir samme tenåring et glass vin. Men, for all del, det kommer vel an på situasjonen. Da jeg var 16 foretrakk jeg ofte å tilbringe lørdagen hjemme; der var det mat og musikk, familie, familievenner og jammen om jeg ikke tok med meg mine egne venner også. Jeg tror, kanskjekanskje, at litt av poenget er å inkludere barna og ikke gjemme bort "voksenlivet" til de er på overnattingsbesøk hos bestemor og bestefar?

Likevel: Statistikken lyver nok ikke: Jeg kan godt tenke meg at jeg drikker mer enn de som hadde hengelås på barskapet, men jeg drikker annerledes; rødvin eller et glass øl til maten eller med gode venner flere ganger i uka istedenfor syv vodka og redbull på diskotek hver lørdag. Men så henger jeg lite på diskotek, da.

Øh, det ble en lang kommentar, dette her. Egentlig ville jeg bare si at jeg er enig. Men, gosj, jeg er halvveis oppdratt i syndige sør-europa, så hva vet vel jeg?

26 februar, 2007 13:45  
Anonymous Anonym sa ...

Nå trenger jeg heldigvis ikke forholde meg til dette på en stund ennå, men en ting er vi uenige i og det vil jeg ha sagt; sønnen min trenger ikke komme hjem og fortelle at han stiller til valg for FrP, da blir det bråk.

;)

26 februar, 2007 17:07  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hei tb,
jepp, ikke bra - og hva mer har vi?

Hei t,
morsomt at du sier det "Kom ikke og fortell meg at jeg har tatt skade av at mamma og venninnene hennes lo litt høyere enn vanlig fra tid til annen."

Det argumentet man ofte bruker er at barn blir uttrygge hvis mamma eller pappa forandrer seg. Men hvem er egentlig den samme edru?

Jeg er glad, blid, sur, irritabel også, ganske forskjellig som edru, antakelig mer.

For som beruset er jeg gjerne bare litt blid, og på ingen måte snøvlende eller utagerende.

Og jeg er enig i det med å ikke gjemme bort voksenlivet til barna er borte. Det er nesten litt fælt å skrive det uten å ta forbehold for ekstreme ting, for det er oftest ekstreme ting som holdes frem som eksempler: mor diskuterer barnet i hva hun skal gjøre med forholdet sitt.

Men jeg tror altså barn og ungdom har godt av å merke litt ulike deler av det å være voksen, ikke bare den pedagogsiden vi syns det er passende å vise frem for ungen.

26 februar, 2007 17:14  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ha ha Marion,
hvis det hadde skjedd meg så hadde jeg nok tenkt at jeg hadde gjort noe galt som mor. Men så spørs det litt hvordan da, jeg kunne vel alltids tålt en litt korttenkt liberalist.

Poenget er vel at jeg har oppdradd så vel jeg kunne, og på et tidspunkt må jeg jo slippe helt og akseptere en unge som er voksen og gjør helt andre valg enn meg.

Jeg syns det er trist å tenke på f.eks Johan Borgen, som ikke tålte et kristent barn.

26 februar, 2007 17:18  
Anonymous Anonym sa ...

Jeg vil jo bli lei meg hvis noen av ungene mine blir narkomane, kristne eller nynazister (eller FrP'ere). Trist og lei meg, og tenke på om jeg har gjort noe galt (selvkritikk og selvbebreidese er visst en del av foreldrerollen? Men er det virkelig alltid foreldrenes skyld hvos det går galt med ungene??)). Og jeg ville nok prøve å få dem ut av det, argumentere, støtte, hjelpe. Men jeg ville jo ikke slutte å elske dem, selv om de skulle fortsette på den veien de har valgt. Selv et nynazist-barn ville fortsatt være mitt barn! Så full, stein, kristen eller FrP'er; hjem kan de alltid ringe/komme!

27 februar, 2007 11:33  
Blogger i1277 sa ...

Tror jeg er ganske enig i dette.

"Det argumentet man ofte bruker er at barn blir uttrygge hvis mamma eller pappa forandrer seg. Men hvem er egentlig den samme edru?

Jeg er glad, blid, sur, irritabel også, ganske forskjellig som edru, antakelig mer."

Men det spørs vel på type forandring, fra sur til blid er jo som regel en velkommen forandring, men å se foreldrene sine sinte eller utrygge ukontrollerte er vel kanskje ikke noe unger setter så stor pris på. I min barndom følte jeg berusede voksne som mer konfliktorientert, enkelte har det med å gå fra den løse latterstemningen over til høylytte krangler. Det er vel ikke noe man tar skade av akkurat, men det oppleves kanskje ikke som behagelig. Det uberegnelige og ukontrollerte er i konflikt med vår idé om de trygge foreldrene, man slapper mer av når man vet vhvor man har hverandre.

27 februar, 2007 13:56  
Blogger Skorpionkvinnen sa ...

I all hovedsak er jeg enig med det du skriver her, Fr.Martinsen. En interessant og godt skrevet post, fint at noen tør å "banne i kjerka" i blant!
Men i likhet med flere her ville jeg nok hatt litt problemer med å svelge nazisme eller frp... Heldigvis er de så store nå at jeg ser at dette neppe er noe jeg trenger å frykte :-)

27 februar, 2007 16:55  
Blogger fr.martinsen sa ...

Men hva ville du gjort da Skorpionkvinne, hvis ungen din ble noe du absolutt ikke fikser, hva er alternativet?

27 februar, 2007 17:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

til i1277 over der:

Blid er bedre enn sint, det er sant.

Jeg prøvde vel mest å si noe om at mens litt synlig berusethet er nei-nei hos norske oppdragelsesrådgivere så er litt sinne regnet som ok.

Jeg syns mange folk blir ustilige når de er beruset, og det er sikkert ikke hyggelig å være unge rundt dem, men det er noe med perspektivene.

Sinne har vært et tema i min familie, og jeg har hvertfall ikke det riktige svaret på hvor mye det er ok å slippe frem,

men en ting føler jeg meg sikker på, at det er bra å vise frem noe mer av et helt menneske enn det som regnes som perfekt standard for tiden, jeg syns vi kjører en pedagogrolle, en fulltids oppdragerrolle.

Det er ikke rart vi må få ungene i seng 19.30 sånn at vi kan "ha voksentid" og spise sjokolade når det ikke er lørdag.

27 februar, 2007 17:31  
Blogger Skorpionkvinnen sa ...

Fr.Martinsen, dette er selvfølgelig noe jeg har tenkt på, og det eneste svaret jeg har er vel at man nok er glad i ungen sin uansett...
Jeg har reflektert en del omkring dette fordi min pappa og jeg hadde en god del konflikter omkring politiske holdninger da jeg var ung, men vi har jo alltid vært glad i hverandre likevel!

27 februar, 2007 18:46  
Blogger Lothiane sa ...

Dette synes jeg er et godt innlegg i debatten om man skal la ungdommer få alkohol med hjemmefra. Det er viktig å se at det kan være flere sider av en sak - og alle er ikke like. Vi kjenner forhåpentligvis best våre egne barn. Det som funker på den ene, funker ikke nødvendigvis like bra på naboungdommen.

Det er noen år igjen før poden min er i den alderen at dette er aktuelt, men det er fint å kunne tenke igjennom dette på forhånd. Nysgjerrigheten hans er i hvert fall tilstede, både når det gjelder alkohol og sex. Da er det viktig at jeg svarer på en måte som gjør at han tør fortsette å snakke om det med meg når han blir eldre også.

28 februar, 2007 12:33  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg tror det er en veldig god ide å tenke på sånne problemstillinger før det er nødvendig, da har man jo bedre tid til å la det synke inn, og evt forandre mening, ikke bare ta det første synspunktet som blir budt en.

Mye av det jeg selv tenkte før jeg fikk barn var ting jeg gjorde i praksis da ungen kom.

Jeg irriterer meg når folk med barn f.eks arresterer de uten, at de ikke er meningsberretighet før de selv har prøvd en situasjon.

Jeg tror tvert i mot, at det lønner seg å tenke før situasjonen er der. Selv om, erfaring heller ikke er dumt altså..

28 februar, 2007 18:56  
Blogger Suzy Dahl sa ...

Hei! Her er jeg igjen - jeg leser meg bakover på bloggen din, litt her og litt der, og dette var et utrolig bra innlegg!!! Jeg har gjort det samme som deg, men ikke greid å reflektere over det på den måten du her gjør. Jeg har bare vært feig og holdt kjeft i sammenhenger der sånt blir diskutert. Bl.a. har jeg opplevd at hendelser som involverer alkohol og tenåringer (i klassen til den yngste datteren min) er blitt hauset opp helt ut av proporsjoner. Som om de voksne har dårlig samvittighet over sin egen alkoholbruk og fører det over på barna, og konkurrerer om hvem som har det sterkeste grepet om ungene sine. Det som skjer på foreldremøtene er at de strengeste får regjere, og noen slurker øl fører til at politiet kommer på skolen og foredrar om alkoholens skadevirkninger. Jeg tror dette er et vestkant-fenomen. Bare man går nok på ski blir man frelst.

28 august, 2008 08:54  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er nok prektig-snakkerne som har makta i østkantklassene også, vi bodde på Oppsal.

Temaet engasjerer meg fortsatt like mye, jeg var nettopp i en samtale om dette, og om sminke og utringinger: hvorfor dytte unge døtre unna seg med å signalisere at det de har på er feil uten å fortelle hvorfor: nå signaliserer du at du er stor nok for å pule.

Gi ungene redskaper til å vurdere selv i stedet for. Lær dem om sminke, hvordan vil folk i ulike miljøer oppfatte sminke/klær som ser ut på den måten, hva slags stil er du på jakt etter.. osv.

30 august, 2008 19:51  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden