søndag, november 12, 2006

Festen fra helvete

Jeg var på fryktens fest her om dagen, en høytidelig anledning, men jeg vet ikke. Alle bør gå hjem før 03? Skal det være regelen heretter?

Jeg visste ikke at fester var sånn etter at vi ble 18, eller er det bare meg som er i så dannede middager at det lengste vi driver det til er en morsom betroelse ved bordet eller at noen drar et litt langt resonnement?

Dette skjedde

Det er fest i en middels stor norsk kommune. Anledningen er 50 år, bursdagsbarn med omgangskrets er respektable politiske aktive folk, stort sett høyskoleutdannede for å ta vare på barn og ungdom i kommunen.

Festen var hyggelig den, familie, kolleger, allsang, det fins ulike elementer i en nogenlunde kjent mal for sånt, hyggelig nok syns jeg.

Men klokka 3 på natta

Da kom fanden frem. Mange hadde gått hjem, det burde jeg også gjort, men jeg så alt dessverre.

Av 15 gjenværende fulle folk satt to kvinner og gråt over de sorgens ekteskapene sine, en nevø satt på trappa og trøstet en tante med dårlig ekteskap, en sønn måtte be far dra hjem til mor som var ulykkelig, og jubilanten selv fyrte seg opp i fyllesinne og holdt tale til de som skulle rydde om hvor respektløst det var å ikke rydde, men røyke og sette på ny plate. Den fungerende sosialsjefen i kommunen klaget over sin venninne, vertinnen, som absolutt skulle sjekke opp alles menn: og se nå sjekker hun opp din også.

Jeg var oppriktig sjokkert

Jeg var på fest med det som skal forestille den norske voksenkremen, nå satt de og sippet og var sinte.

Jeg har tilhørt en gjeng med tradisjon for lange middager med mye vin og unger som løper rundt til de blir lagt på madrasser i rom som ikke er deres egne, og nå skjønte jeg plutselig hva ekspertene mener med at det kan være skremmenede at mor og far plutselig blir så anderledes.

Jeg visste ikke at det var sånn det sto til på festene til folk. Eller i alle fall trodde jeg ikke det sto sånn til på festene til folk som er sosialsjefer i middels store norske kommuner.

7 Kommentarer:

Anonymous Sexy Sadie sa ...

Det er da helst på slike menneskers fester det bare foregår. De må være så kontrollerte i hverdagen så i helgene slippes fanden ut.

12 november, 2006 22:42  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det kan godt være.

De tingene jeg forteller andre i edru tilstand nå våknet jeg opp med fylleangst for å ha sagt for 20 år siden.

12 november, 2006 23:00  
Blogger Børge Skråmestø sa ...

He, he... Morsom festbeskrivelse!

Problemet med folk som får festet for lite, er at de må ta alt ut når de først kan. Det er som med nordmenn og portugisere. Portugisere drikker mer, men er sjelden fulle. Nordmenn drikker sjeldnere, men da drikker de til gjengjeld opp alt de har, på én gang. Og da må det jo gå som det går.

13 november, 2006 12:00  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja det er sant, det er jo derfor det går så fryktelig galt i julebordsesongen her nord, da kommer mor og far ut og de har ikke luftet seg siden forrige desember måned.

Og så må drosjesjåførene frakte folk hjem som ikke er i stand til å gjøre rede for hvor de bor engang, langt mindre finne frem portemoneen.

Til og med natteravnene sier jo at feilen med julebordsdrikkingen er at det er så mange uten drikketrening ute.

13 november, 2006 16:09  
Blogger smith & wesson sa ...

Hm, dette høres jo også ut som det laget av befolkningen som ser intellektuell film og teater. Kanskje har de sett seg opp på Lars von Trier og Thomas Vinterberg, tenkt at "Festen" er den rette malen på hvordan slikt skal gjøres? Jeg vet ikke. Forsøker bare å komme på en eller annen forklaring på et fenomen jeg ikke forstår.

13 november, 2006 18:18  
Anonymous Drus sa ...

Fantastisk. Jeg har også vært på noe sånt. Og jeg ble også oppriktig_sjokkert :)

13 november, 2006 23:40  
Anonymous Frida K sa ...

Velkommen til kommunenorge ;-) Det er en av grunnene til at jeg ikke går på fest med jobben ;-) Og holder meg langt unna julebord. ALT skal tas ut på en fest.

18 desember, 2006 07:02  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden