fredag, desember 30, 2005

Trangføring og jul

I Klassekampen her om dagen sammenliknet Thea Stabell jula med et begrep fra komposisjonens verden.

Trangføring, det er når et musikkstykke øker i intensitet, tonene pressses sammen og det tetner seg til og så kommer man ut av denne trangføringen og inn i et roligere parti som nettopp er et resultat av dette trykket.

- Julen er fryktelig mye. Det er ensomhet, stress, følelsen av udugelighet, skuffelse, veldig mange praktiske ting, vaske golv, pynte tre og alt det der. Mange ganger tenker jeg. Herregud kunne vi ikke bare slippe jula. Likevel har den en slags egenverdi. Nettopp fordi den munner ut i et glimt av ro, fred, forsoning eller håp. I hvertfall et øyeblikk eller to. Jeg tror alt som er verdt noen ting har det der presset.

Det går an å ha i bakhodet når det nå er nyttår snart og det passer å sitte foran peisen og tenke på tiden. Eller stå foran isen å tenke på tiden.

Jeg gikk tidlig på morran i Gamla Stan, eller halv åtte da, men siden butikkene ikke åpner før 10 var det ikke et menneske å se. Og så gikk jeg på denne isklompen. Den bare lå der i gata, sikkert lempet ut kvelden før.

1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Klassekampen, for en avis! :)
Men om det avsnittet som startet med en - var et direkte sitat fra avisa bør du heller fjerne streken og omkranse den med en <blockquote> forran og en </blockquote> bak. Da blir det lettere å se at det er et sitat, både for de som leser bloggen din, og for nettleserene som hjelper dem.. :)

31 desember, 2005 03:47  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden