mandag, april 20, 2009

Lilacs for pubic hair

Fersk kommentar på den gamle posten Christopher Plummer og meg fikk orden på historien om Julie Andrews and the lilacs.

Jeg trodde Julie Andrews var født et sted mellom alpene i Østerrike og gatene til Mary Poppins, men hun satt i alle fall lenge fast i verdens mest jomfrunalske bilde.


Men bokser vi putter hverandre i kan være for trange og Julie Andrews hadde mer å by på enn tegn på kyskhet da Blake Edwards kom med sin replikk i et middagsselskap, som svar på spekulasjoner om hvorfor hun fikk Oscar: Hun har syrinblomster for pubic hairs
(de siste 45 sekundene av filmbiten.)
Historien fortsetter på begynnelsen av denne filmbiten for dagen etter intervjuet sto på trykk sendte Julie Andrews ham en bukett lilacs.

Det var sprekt og Blake Edwards ble flau og ringte for takke for blomstene og de er fortsatt gift.

En til sak jeg lærte i samme kommentarfelt:
"Richard Burton, uttalte under deres suksess "Camelot" på Broadway: Miss Andrews is one of the few leading ladies I have never slept with", hvilket fikk Miss Andrews til å replisere:
How dare he say such an awful thing about me?!"

Insistering på å type-caste kvinner i en pikeboks stimulerer trass-trangen i meg til å blogge feminist-surt i dag også. Mer, mer, det er i barnslig protest mot glad-kristen-feminismen jeg syns jeg ser rundt meg til hverdags: Disse unge pene som ikke likner i det hele tatt på 70-tallsfeministene, de som er helt anderledes. (Helt anderledes)

Det skal ikke stå på meg

Feminist-surhet er det som trengs i samfunnet vårt.


Det vil vel strengt tatt si at surblogging er det som trengs i hodet mitt for jeg må alltid protestere i hjørnet mitt og overse at Marie Simonsen og Hanne Eggen Røislien sitter i nyhetene og forklarer oss hvordan verden henger sammen. Det er fint.

Men jeg vil likevel være sur

Jeg kom til å tenke på Frank Zappas gamle kategorier mellom a girl, a lady and a woman. Han varierte beskrivelsene av disse, men det som alltid var klart var at man ville være a woman. En kvinne er voksen og hun har sex. (eller ikke forsåvidt)
En pike har ikke det, en dame går til pynt og er prippen.

Sånn omtrent

De fleste av oss er ikke i dame-kategorien,
vi kniper ikke rompeballene sammen mens vi er en annens smykke. Vi er blitt kvinner etterhvert.
Vi ligger i sengen uten å gjemme oss under dynen.Da ungen min var 13 og lurte på om hun skulle bruke lebestift kjørte jeg hard-core realitetsorientering på henne og fortalte at lebestift hermer fokus på kjønnslepper. Neida jeg sa ikke det, men jeg fortalte at det ga signaler om at man er klar for å pule.

Vil du si det?

Er det det du vil fortelle? sa jeg, og var kanskje vel streng men det er jo sant da. Jeg forsøkte å lære henne at hun kan gjøre det meste hun vil for meg bare hun vet hva hun gjør.Jeg ble besatt av min egen idé om å lage meg nettbutikk og tjene penger. Jeg tenker nå at jeg kan lage lebestifter sånn som den som står oppstilt i bakgrunnen der. For at vi ikke skal glemme puleaspektet ved lebestiften og forsåvidt også tenke på fargene på leppene og Zappa, rosa, rødt, brunt, det er ulikt.


Men i alle fall

Jeg pleier å smile av bilder i ukeblad med små popstjerner som har blankt sengeteppe og masse bamser i senga selv om de er voksne. Hva vil de si? At de er småpiker?

Så pirrende

Foreldrene mine rydder i livet sitt for tiden, og dermed også i mitt. Jeg er blitt så gammel at jeg må ta ansvar for mine egne minner. Det er Marie som kom fra Amerika da jeg fortsatt bodde i Tromsø og må ha vært omtrent 6. Hun var veldig veldig pen men knapt til å leke med. Det var Anne-dukken som de fleste på min alder har hatt, som jeg husker at jeg dyttet frø inn i munnen på, for å mate henne. Og det var Jenny, elsket og behandlet for sår i pannen med tannkrem, myk og god, oppkalt etter mormor som sydde klær til henne.

20 Kommentarer:

Blogger Skorpionkvinnen sa ...

Fint å lese litt her i igjen,
fr martinsen. Sånn Anne-dukke hadde selvfølgelig jeg også. Men aldri var jeg så glad i henne, for jeg syntes hun så litt sur ut.

20 april, 2009 23:52  
Anonymous Kjerstin sa ...

Jeg har tenkt noen sånne tanker om dette med intimbarbering. Det er sikkert mange grunner til at jenter barberer seg, men det eneste signalet jeg tar inn, er at de bevisst prøver å se ut som prepubertale småjenter - for det er jo det de ser ut som. Og hvorfor vil de nå egentlig det? Jeg kan egentlig ikke komme på en eneste god grunn. Men så er det jo mange ting her i verden jeg ikke skjønner...

21 april, 2009 12:21  
Anonymous Strekker sa ...

Kjerstin: Jeg kan komme på en grunn - at det er letter for barberte kvinner både å se og kjenne på sitt eget kjønn.

21 april, 2009 15:01  
Blogger TaxiGudrun sa ...

Jeg er blitt så gammel at jeg må ta ansvar for egne minner...
Det var godt formulert. Selv putter jeg mine barns minner i kommoder på loftet og lurer på om noen av dem noen gang kommer til å gidde å bry seg om gamle dukker, tegninger eller eskene med glansbilder...
Når de blir så gamle at de tar ansvar for egne minner, er nok jeg blitt gammel.
Jeg tenker: Det er dette som er livet.

21 april, 2009 15:26  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg tenker det samme som Kjerstin. Jeg var voksen da barberemoten kom og jeg har bare assosiasjonen litenjente til den. Jeg ser hva Strekker sier, men syns det er lett fra før å se og kjenne på sitt eget kjønn.

Jeg liker de fleste tegn på at mennesker som har sex er voksne og skammer meg over at jeg er sosialisert inn i leggbarbering.

Alt annet hår er tøfft og sexy syns jeg.

Hallo TaxiGudrun. Jeg tror de fleste blir interessert i å gjenoppleve gamle glans og bilder. Det er merkelig å se på gamle skolebøker f.eks, stiler og tegninger.

21 april, 2009 15:46  
Anonymous Strekker sa ...

Men antar vi om menn som barberer seg i ansiktet at de gjør det for å se prepubertale ut?

Jada, den moten med å fjerne kjønnshår vi ser i dag er vel ganske ny, fr.martinsen, men det er en mote (eller en skikk, med ulike begrunnelser) som har funnes tidligere også - for begge kjønn. For eksempel i tradisjonen etter Muhammed.

Mennesker var jaggu kreative og opplevde kropp som kultur før pornofilmen også.

21 april, 2009 16:29  
Anonymous Strekker sa ...

Jeg vil i alle fall gjerne vite hvor grensene for hårmodifisering går, sånn som du ser det, fr.martinsen. Når ser man mindre voksen ut? Hvis man er mann og fjerne skjegget? Hvis man er kvinne og stusser håret under armene? Hvis man er mann og stusser håret på brystkassa? Hvis man er kvinne og tar alt unntatt hodehår og øyenbryn? Hvis man er mann og tar alt unntatt hodehår og øyenbryn?

Jeg mener ikke å kverulere. Jeg bare lurer. Det er jo et hav av forskjell mellom å stusse hodehår, barbere armhulene, klippe neglene på den ene siden, og det å operere inn fremmedlegemer i kroppen for å gjøre seg tiltrekkende (for eksempel). Hvis vi først snakker om modifisering av det naturlige.

21 april, 2009 16:38  
Blogger Hjorthen sa ...

"Alt annet hår er tøfft og sexy syns jeg."

Ryggen min hilser og spør hva ei jente som du gjør på et sted som dette?

21 april, 2009 19:47  
Blogger fr.martinsen sa ...

Haha. Ja. Når sant skal sies Hjorten, så er det vel sånn at hvis jeg først virkelig liker en mann så liker jeg også den måten han har hår på.

Når det gjelder Strekkers spørsmål så blir det verre. Henger synspunktene mine sammen i et flott hele? La oss se på det.

Jeg tror det er slik: Jeg liker ikke at voksne mennesker fjerner den behåringen som kommer med puberten bortsett fra hvis jeg er vant til det fordi kulturen har vart lenge (skjegg) eller fordi sanksjonene er sterke (legghår kvinner).

Dette ser ikke bra ut. Det betyr at jeg er lett påvirkelig og at hvis jeg var i et yngre miljø så kunne jeg syns lite hår ved kjønnsorganet var fint.

Ingen sammenheng, jeg er et skjørt påvirkelig individ, sauset nøyaktig sammen med resten av min alders mainstreamkultur.

Med en hang til protest, derfor liker jeg å påpeke at hvis vi skal tannregulere kan vi like gjerne fylle opp puppene og klippe vekk ansiktsskinn.

Sånn sett har vi som du sier alltid lekt med kroppsuttrykk. Men det er jo interessant å tenke på om det fins noe fellestrekk ved hvordan vi gjør det i dette øyeblikk i historien.

Og da er jeg tilbake ved at vi fjerner mer av de tegnene som skal vise at vi er voksne. Så har kanskje fjerningen av hår andre effekter som man liker, for egen del nevner jeg manglende armhulehår som praktisk.

"hvor grensene for hårmodifisering går, sånn som du ser det, fr.martinsen. Når ser man mindre voksen ut?" Her JEG er i historien, med mine hårholdninger er det hvis mannen tar vekk hår på bryst, armhuler, legger, kjønnsorgan.

21 april, 2009 21:26  
Anonymous mykstart sa ...

Jeg har lange røde strømper, og kan være en riktig så sur feminist. Jeg var også godt voksen da det for alvor begynte å blinke i barberblader i underlivsregionen, både på herrefronten og kvinnefronten. Jeg var lenge tilhenger av samme argument som deg, hvorfor vil man gå rundt som et barn? Uff og æsj. Men ved nærmere ettertanke, vi klipper og stusser håret vårt på resten av kroppen, klipper snasne morsomme frisyrer på hodet. Gjerne for å se yngre ut. Så hvorfor ikke en riktig gøyal og snasen frisyre nedentil også? For å feire våren?

Jeg tenker at livet er kort, og at det kan være greitt å prøve både det ene og det andre av uskyldige gjøremål. Som å stusse dusken. Jeg føler meg på ingen måte som en fjortis, det skulle nok mer til enn som så. Og dette er jo ikke en typisk jentegreie heller.Det er fordeler og ulemper uansett hva man velger her i livet, så også med intimbarbering. Så jeg slår et slag for forandring og fryd! Det vokser jo tross alt ut igjen. Fort!

Det kan være en uhøytidelig lek rett og slett. Og en måte å pynte seg på. På samme måte som det å klline på seg leppestift. Signaliserer det at jeg vil pule, så er det helt greitt, det er jo tross alt vår nå. Og jeg har fremdeles røde strømper på. Tralala for leken!

22 april, 2009 11:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg liker denne samtalen, motbør på sivilisert nivå av flere over her. Heia våren.

22 april, 2009 12:04  
Anonymous Strekker sa ...

Jeg er vel omtrent der mykstart er, selv om jeg kanskje er yngre. Og tidvis sur! Opplever ikke kjønnshårfjerning som noe grunnleggende annerledes enn andre, "seksualiserte" handlinger vi foretar oss. Er mer enig i at lebestift og leggbarbering er lett-tolket, fordi det er så synlig. Kjønnshår (eller ikke) er bare synlig for dem du har deg med - og i eventuelle fellesgarderober.

Og ad både fr.martinsen og mykstart: Jeg tror det er en ikke ubetydelig kohortgreie her (høres litt mykere ut enn aldersgreie). Jeg har opplevd de fleste varianter av skjegg/stuss/barbis på hele kroppen hos menn - den eneste varianten jeg ikke har opplevd, er totalt umodifisert hår. Uten at jeg kan påberope meg at mitt funn er statistisk signifikant. ;)

Liker også samtalen!

22 april, 2009 16:50  
Blogger fr.martinsen sa ...

Vi er ikke redde for alder, er vi vel. Neida. Jeg tror jeg har vært mer modifisert enn de mennene jeg har møtt.

22 april, 2009 19:51  
Anonymous Strekker sa ...

Mente egentlig "i stedet for generasjonsgreie", men så var jeg litt usikker på hva som skal til for at man er ulik generasjon (vel, du og jeg er jo grei skuring, fr.martinsen, men mykstart er usikkert for meg) + dagfylla. Ungdommen nu til dags!

(intimitetstyranni)
Jeg har ikke alltid vært den mest modifiserte når jeg har vært avkledd sammen med menn. Og jeg modifiserer meg både slik og sånn og maler meg på munnen. (/intimitetstyranni).

22 april, 2009 21:39  
Anonymous mykstart sa ...

Vi er selvsagt ikke redde for alder! Dette handler om helt andre ting. Kremt.. Om Strekker kun har opplevd hårumodifiserte menn, regner ikke skjegg med, så har vi nok litt forskjellig alder. Det kan nok slåes fast her og nå. Jeg kan legge til at jeg aldri har barbert leggene mine, ikke fordi det er et prinsipp, men fordi det rett og slett ikke gror noe der.

Jeg kan noen ganger være så vill og gal at jeg lar det gå lenge lenge mellom hver gang armhulene får en omgang. For i bunn og grunn...med røde strømper på og sur hengemunn.. jeg liker jo ikke tanken på å måtte barbere hverken det ene eller det andre stedet.. fordi slik er det bare, eller noen synes at jeg må. Jeg vil bestemme selv.

Idag med lebestift, ellers totalt sminkeløs.:-)

22 april, 2009 22:15  
Anonymous Strekker sa ...

Min høyere halvdel viste seg å sitte på kunnskap om emnet kvinner og kroppshår. Jeg pløyer nå gjennom The last taboo. Women and body hair, en ikke ueffen artikkelsamling som kan kjøpes her.

Hvis noen vil tenke mer om hår. Det er ikke så mye om kjønnshår, mest om ansiktshår og hår på ben og under armer.

24 april, 2009 09:33  
Blogger fr.martinsen sa ...

!

24 april, 2009 11:19  
Anonymous Strekker sa ...

I husholdningen fins en bok med alle de der akt-bildene av den unge Madonna. De er hårete og fine!

24 april, 2009 13:22  
Blogger fr.martinsen sa ...

Er det fler altså. Ta noen bilder og send meg så kan jeg legge dem ut? Eller du kan på bloggen din så kan vi se der? (kravstor)

24 april, 2009 14:57  
Anonymous Strekker sa ...

Det var visst en annen fotograf, samme periode. Og mye hår. Du kan kjøpe den her.

Skal piske eieren av bildene til å finne dem frem fra flyttekassene i boden. Skal piske meg selv til å installere programvaren til det nye kameraet. Dette blir et langsiktig prosjekt.

28 april, 2009 08:05  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden