onsdag, april 15, 2009

Jeg leter etter et eksempel

Hvis e-bøker hadde lenker til reklame. Jeg prøver å komme på et eksempel på en kjent skjønnlitterær bok og et produkt som dukker opp i teksten som det passet å reklamere for.
Hvis man drev med sånt.

12 Kommentarer:

Anonymous Stranger sa ...

I American Psycho burde man ikke ha problemer md å finne muligheter for product placement :)

15 april, 2009 21:20  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hjelp meg mer, hvilke? Som passer å bestille på nett gjerne?

15 april, 2009 21:28  
Anonymous Ondekvinner sa ...

Det må da være masse. Bestill deilige Madeleine-kaker og te fra den Proustboka.

Hm. Kanskje mest aktuelt for sånne chic-lit greier. De Shopoholiker-bøkene kunne fint hatt lenker til prada-solbriller og sko og alt sånn som hovedpersonen kjøper. Innbiller jeg meg. Og Bret Easton Ellis. Skjorter og den slags. Men mye er jo v. tidstypisk da, så det måtte kun funke da boka var fersk.

15 april, 2009 22:17  
Blogger ogjegbare sa ...

Hmm, må det være reklame for et produkt? Du leser Anna Gavalda, og så dukker reklame for turer til Frankrike opp i margen, jeg ser for meg litt som i gmail? Eller feks "fly billig til New York" hvis du leser Breakfast at Tiffany's og så videre.

15 april, 2009 23:28  
Anonymous Kjerstin sa ...

Dette vet jeg bare fordi det tilfeldigvis dreier seg om en av favorittbøkene mine, men Frøken Smillas fornemmelse for snø har masse produktplassering, alt fra drikkevarer til bilmerker og polarutstyr. Jeg mistenker noen for å være fiktive, men andre kjenner jeg igjen. Dessuten er produktene nøye knyttet til bestemte personer, sånn at hvis ma liker personen, kunne man ha sjekket ut hva slags stil de har (husker f.eks. at Elsa Lübing er en Georg Jensen-type).

For å divergere, så kunne jeg godt tenke meg lenker til bilder i ebøker. Jeg har endelig klart å få tak i Alberte-trilogien av Cora Sandel, der mye av handlingen foregår i navngitte gater og parker i Paris. Hadde vært supert om man kunne klikke seg inn og se hvordan det så ut, og hvis det fantes arkivbilder som kunne fortelle hvordan det så ut på den tiden boken handler om, hadde det jo vært enda bedre.

16 april, 2009 00:14  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk, dere! Her legger man seg tidlig og så jobber dere? Det kan jeg like.

Kjerstin, ja! Det er det jeg egentlig skriver om. Det med f.eks Cora Sandel og parker. Det skal bli en spaltetekst til Journalisten (hvis redaktøren vil ha den da). Mitt eksempel i dette øyeblikk er Carl Berner og Per Petterson. Kanskje jeg stjeler ditt?

Ja. Madeleinekaker, frankriketurer, gode produkter.

Jeg gleder meg til fremtiden, hvorfor snakker de bare om distribusjon og leseoppløsning, det blir jo sikkert dritgøy med alt man kan med lenker!

16 april, 2009 06:35  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg tok med noen bøker til sengs i går for å lete selv også. Det viste seg at Dave Eggers Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk er som skapt for dette. Han viser frem avsnitt han har tatt ut, han foreslår at hvis det er sånn at folk forstyrres av den selvbiografiske heftigheten, hvis noen har trøbbel med det kan de få en diskett i posten med mulighet til å skifte virkelighetens navn med fiktive navn.

Til og med våre egne navn kan vi putte inn hvis vi vil lese boka på den måten.

16 april, 2009 08:02  
Anonymous Kjerstin sa ...

Jeg er jo Lawrence Lessig-fan, så her er det bare å stjele og gjenbruke i vei!

16 april, 2009 09:38  
Blogger Maren sa ...

Her svarer jeg ikke på akkurat det du spør etter, men jeg assosierer litt i steden :)

Apropos Stranger (hoho), så har jo Simon opprettet eget nettsted for boka si. Det må da være relevant? Men du visste sikkert om det. Har forøvrig ikke lest boka.

Jeg får assosiasjoner til ARG - Alternate Reality Games, som kan benytte seg av både nett, håndfaste dokumenter og mobilteknologi. Som de for eksempel gjør i Varg Veum-spillet Regnfall. Veum-bøkene duker jo selvsagt for Bergensreferanser i drøssevis...noe forlaget utnytter i spin-off-bøker..

16 april, 2009 11:05  
Blogger ogjegbare sa ...

Junot Diaz' The Brief Wondrous Life of Oscar Wao er full av fotnoter, noen ganger lange historiske sidespor, men også humoristiske, det kunne kanskje gjøres mer elegant i en e-bok.

Her hos Amazon kan du se inni boka, der er det sider med eksempler på fotnotene.

16 april, 2009 11:09  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk alle, så hensiktsmessig respons. Jeg er nettrørt igjen. Jeg kjente ikke til noen av de siste eksemplene, så det blir hjem å lese lenker etter jobb.

Den boka som Maren nevner er nettopp en som den store ungen min mener jeg vil ha glede av å lese.

Redaktøren sa nettopp ja og fint så da må jeg flikke og skjære ned teksten med et par tusen ord i kveld. Det blir ikke så lett for jeg syns jeg trenger fler eksempler heller enn færre.

16 april, 2009 12:58  
Anonymous Ondekvinner sa ...

Betyr det at bøkene kan bli helt reklamefinansiert også?

16 april, 2009 16:41  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden