tirsdag, april 03, 2007

Grey Gardens

I går skrev jeg om Little Edie og Big Edie i tv-programmet Kobra.

Jeg ble så glad i dag da jeg skjønte at jeg kunne se Kobra på nett. Jada, neida, det er ikke vanskelig, men.
Så til dere andre som heller ikke har svensk tv:

Se Kobra her

Programmet ligger ute i 30 dager. De har gjort det tungvint, men det er verdt det. Klikk på SE KOBRA oppe til høyre, gå inn på VÅREN 2007, og velg KOBRA MØTER JESUS I SIBIRIEN. Så vil jeg si at du kan hoppe over første halvdel (som handler om en sekt i Sibir) til du kommer til det som handler om forfall, først industri-landskapsarkitekten i Dirt Studio og så Grey Gardens.

Her finner du programmet.

Don´t put lipstick on a pig

Den inflytelsesrike arkitekten Julie Bergman fra Dirt Studio spør seg hvorfor vi vil ta vekk det forfalne. Jobben hennes er å lage liv i nedlagte industriområder og da ikke flashy kontorer. Kobra sier ikke noe om hva hun putter inn.

Men som en som delvis liker forfalne ting så er det fint å høre henne snakke om rå skjønnhet, om å bevare gamle industriområder som vår tids monumenter, om ikke å sminke for å glemme.

Jeg gjetter at hun ikke vil like denne pyntingen til Hundertwasser,
av et søppelforbrenningsanlegg i Wien.

Kobra drar til Grey Gardens

De belyser hvordan Little Edie har inspirert moter.
De problematiserer tildels romantisering av forfall, men viser mest frem the Edies som noen som setter seg utenfor samfunnet.

Little Edie og Big Edie Beale ser vekk fra den strake vei som samfunnet peker ut for oss, for hvordan vi skal oppføre oss. De lar huset forfalle, hagen gro igjen. De spiser is til middag, de synger upassende høyt, danser for utfordrende.

Der Jackie O. (kusine) velger klær som peker på lojalitet og blyghet, plagg som passer for en kvinne som alltid må holde masken, velger Little Edie det motsatte, det upålitelige, hun holder aldri masken.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden