onsdag, oktober 19, 2011

Stakkars Espedal nå

Dette i all hast:

I noen dager nå har diskusjonen gått på om Espedal egentlig har sagt kvinne eller om det kanskje var Heger som tok frem kvinneordet. I dag skriver Espedals forlegger Kari Marstein innlegget Heksejakt på mannlig forfatter:Han har ønsket et Litteraturhus som legger forholdene til rette for litteraturen, og ikke først og fremst for et borgerlig publikum. Man kan være enig eller uenig med ham, men en ting kan man slå fast: Espedal nevner ikke med ett ord kjønnet på publikumet han snakker om.

Neida. Han gjorde ikke det

Men hjertet mitt blør ikke for ham likevel.

Det Espedal skrev, med egne ord, valgt med omhu får jeg tro, i innlegg sitt i Bergens Tidende var bl.a: I begge husene er bokhandelen for dårlig, restauranten for dyr, klientellet for ensartet og kjedelig; her kommer de med penger, de som vil menge seg med kunstnere, kulturmenneskene.

Jeg irriterte meg over det allerede da

Jeg skrev om Espedals univers der han ser ut til å tro at han typ er, Solen! mens vi planetene bare, kretser rundt. ..klientellet for ensartet og kjedelig; her kommer de med penger, de som vil menge seg med kunstnere, kulturmenneskene. Ta deg en bolle i dag Espedal det er meg du snakker om. Det er meg som har jobbet siden den gang jeg ikke fikk overtidsbetalt og bekymret meg for om strømregninga kunne vente til barnetrygden kom, jeg satt ikke ved noens føtter den gangen heller.

Å, denne forestillingen av penger vi har tjent, hva penger kan gjøre med oss, min evne til å hente effekt ut av Litteraturhusets foredrag er ikke blitt mindre nå som jeg kan kjøpe vin i glass og mer variert smakssatt mat, som om min interesse for å høre etter skulle være mindre å hige etter.

5 Kommentarer:

OpenID livetleker sa ...

Deilig at du skriver dette. Jeg leste også forsvarsskriftet i dag, og jeg kan ikke hjelpe for det: Jeg flirte. Hva vil han med henne? tenkte jeg. Og videre: Har hun avklart med ham at hun kom til å gå i krigen for ham? Han har sutret, og så har hun tilbudt seg å forsvare ham? Har han bedt henne om å forsvare ham?

Og menn eller kvinner, - det er fanden meg det samme om han mente både og: Nedlatende er det uansett.

19 oktober, 2011 18:21  
Anonymous mistermais sa ...

Det finnes uendelig mange måter å kategorisere folk (lesere) på, og forfattere bør etter mitt skjønn være mer kreative enn å bruke kjønn og alder. Dette er jo kategorier markedsanalytikere og forbrukerforskere benytter seg av. Forfattere kan kategorisere sine lesere på uendelig mer spenstige måter enn som så. Espedal kunne sagt at han ikke ville ha lesere med abonnement på tv-sporten. eller lesere som liker napoleonskaker. eller lesere med forkjærlighet for røde truser. Og så videre.

19 oktober, 2011 22:06  
Blogger fr.martinsen sa ...

Og penger, å kategorisere folk etter om de har penger til å nå, endelig, kunne kjøpe seg en tallerken landkylling med rødvin uten å tenke seg om når jeg nå først er på Litteraturhuset for å høre på det jeg hører på.

Jeg kan virkelig ikke fordra koblingen han gjør mellom disse pengene og at jeg er der for å sitte i stråleglansen til kunstnerne.

Og hva er det slags banalt skille mellom penger og kunst, som om det går langs den aksen bare, nei pføy.

20 oktober, 2011 00:17  
Anonymous Anonym sa ...

Det kan godt være at klagingen til Espedal dreier seg om at litteraturhusene blir for dyre mhp mat og drikke og tiltrekker seg et for "borgelig" publikum. Noe annet er at Espedal synes å glemme sin egen generasjon og status. Han tiltrekker seg folk på egen alder som kan tillate seg et måltid på restaurant i ny og ne og oppfatter temaene hans som relevante fordi det treffer eget levd liv. Han er ikke lenger en av de unge og lovende som måtte stuntopplese på obskure samlinger og studentarrangementer. Det er de samme som leste ham tidligere som følger ham nå i et mer etablert system.Det er litt fælt og kanskje irrelevant men da jeg så bildene av Nansen tenkte jeg på Espedal og likesinnede tidligere unge menn som ikke forstår at de også dateres.
Kebbe

20 oktober, 2011 22:50  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er sant. Det er et selvsagt perspektiv på det som ikke hadde slått meg. Burde løftes frem i debatten (som kanskje er over, skjønt jeg trodde den alt var over da dette siste innlegget til Marstein kom)

21 oktober, 2011 09:04  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden