lørdag, oktober 01, 2011

Jan Gradvalls spalte

Verdt å lese, her er et par utdrag fra helgens tekst:

Tittar man runt omkring sig så ser man att varianter på ”Han har levt mer än de flesta” dyker upp överallt i samtiden.

Det används för att beskriva människor som levt ett kaotiskt liv, inte sällan självdestruktivt. Det passar också väl in på den manliga konstnärsmyten. Det är till exempel väldigt sällan man får läsa ”Hon har levt mer än de flesta”.

...

Men stämmer verkligen det? Har den som lever farligt och utsatt verkligen levt mer än de flesta?

...

I samma intervju berättar Katja Kinnunen, mor till Dante, att hon knappt hann komma hem från BB innan hon var tvungen att flytta ifrån Toni Holgersson: ”Han höll på att skriva musik då och fixade inte att inte få sova”.

Hur många nyblivna småbarnsföräldrar tycker det är lätt att kombinera sitt arbete och skapande med att inte få sova? Ingen.

Men det är bara så kallade konstnärssjälar som därmed anser sig få en legitim anledning till att inte längre vara där för sina familjer.

Det bestående intrycket när man tar del av mytologiserade konstnärssjälars liv är tvärtom att de levt mindre än de flesta.

...

Vad som däremot kräver något utöver det vanliga – vad som verkligen kräver extraordinärt mod och en självbrännande inställning – är att till exempel varje vardagmorgon gå till ett jobb.

Att slita för att tjäna pengar som inte bara ska räcka till att försörja en själv, utan även till att betala skatt så att man också kan hjälpa sina medmänniskor.

Her er hele teksten til Jan Gradvall

2 Kommentarer:

Blogger ogjegbare sa ...

Takk for at du delte denne. "Ja!" tenkte jeg.

01 oktober, 2011 13:46  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg også: Ja!

01 oktober, 2011 19:56  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden