onsdag, januar 12, 2011

Vredesmod, et fint ord

Hvorfor har ikke historien om Svenska Akedemiens leder Peter Englund og forfatter Bjørn Ranelids fight nådd norske nettmedier?

Jeg mener, alt som kan kalles "Let's dance-bråket"..

.. og som har to slike typer i rollene. Den har jo alt man kan ønske seg av drama og sterke følelser. Makta slenger med leppa på bloggen sin om Ranelid som danser i "Skal vi danse" og Ranelid blir sur (han har vært sur før) og sier at han faen ikke vil ha de prisene Akademien har gitt ham før, bare ta de tilbake! Og så, etter å ha roet seg, denne fantastisk åpne replikken, særlig for en mann, offentlig kjent, i sin alder:

– Nej, jag ska inte lämna tillbaka dem. Jag sa det för att jag var så ledsen. Det var i vredesmod.

Dette skrev Peter Englund på bloggen sin:

Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.

Det er .. friske takter fra en akademi-leder

Og hvorfor gjorde han det. Fordi Ranelid på ettersnakket til programmet sa at akademifolket skulle ta seg en tur utenfor kammeret sitt og danse litt,
du kan høre det her.

Svenska Dagbladet oppsummerer saken greit her.

Jeg anbefaler også Expressens reaksjoner fra svensk kulturliv, mange av Akademiens medlemmer. Jeg festet meg særlig ved Stol nr 13, professor Gunnel Vallquist "Bloggar är personliga och privata". Det må jeg si, dette er et menneske som har beskjeftiget seg med offentlige tekster et helt liv.

Eller hva med Ranelid i Aftonbladet: – I fjol gjorde jag 138 framträdanden, jag har miljoner läsare, människor har låtit tatuera in metaforer som jag har skrivit på sina armar, jag har målat omslagen till fem av mina böcker, varit fotbollsspelare på hög nivå, fått Augustpriset och mycket annat. Rent vetenskapligt sett är jag mer begåvad än han någonsin kommer att bli. Jag vet inte vad han är känd för. Han har skrivit några böcker om krig.

Have fun.
Oppfyller ikke tabloidene, skal sannelig jeg.

7 Kommentarer:

Blogger Suzy Dahl sa ...

Vredesmod skal helt klart inn i den nye norske ordboka når jeg blir statsminister. Oversatt til Vredesmot selvsagt. Ah, så mange ord jeg savner på norsk. Her er for eksempel et dansk ord jeg savner og som vi - tror jeg - ikke har noe helt dekkende norsk ord for: RØVSYGT.

12 januar, 2011 13:21  
Blogger fr.martinsen sa ...

Rævsjukt?

12 januar, 2011 15:33  
Blogger fr.martinsen sa ...

Dessa frågor förblir obesvarade; vi kan vara hålla för sannolikt att om de muntra tonerna från f. tunnbindaren Ernst Haraldssons leksaktrumpet nått fram till Tyko Jonssons öron, så hade han kanske inte denna julnatt somnat i vredesmod. Inte ens TV-julottans glada budskap om frid på jorden och till alla människor en god vilja kunde göra Tyko Jonssons sinnelag frommare.

Jeg kom på hvorfra jeg har dette ordet og med hvilket språkstøv det er smittet.

Ikke rart jeg liker det.

12 januar, 2011 19:24  
Anonymous Anonym sa ...

Jeg leste dette hos Peter Englund her om dagen, - og ble faktisk veldig, veldig forundret. Jeg trodde ikke han ville gi fra seg et sånt glefs. Interesting!

13 januar, 2011 00:12  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja, var ikke det rart? Jeg tror det må være noe med den posisjonen som Ranelid har. At det er noe med ham som jeg ikke helt har oversikt over, eller?

13 januar, 2011 01:16  
Blogger Suzy Dahl sa ...

Rævsjukt - ja, jeg tenkte også på det, men det danske Røvsygt er så mye bedre med sin blanding av høyt og lavt. Slik det lyder for en norsking ihvertfall...
Jeg tror jeg bare begynner å bruke det ordet - vredesmot.
I fullt vredesmot skjelte jeg ham ut.
Full av vredesmot veltet jeg bordet.


Hm - er dette et norsk ord? kommer folk til å spørre. Ja det er det, skal jeg skrike (full av vredesmot) - fra nå av!

13 januar, 2011 09:26  
Blogger fr.martinsen sa ...

Se, Peter Englund kommenterer saken og liker også ordet vredesmod.

20 januar, 2011 20:28  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden