lørdag, februar 13, 2010

Twitter anno 1910

Da den elektriske håndmikseren "apparatet fra Amerika" ble lansert i København i 1910 var det ikke alle som omfavnet den nye teknologien:

"Min mand er forarget: Det er det sidste Skridt - nu er Maskinens kyniske Logik virkelig ankommet i Hjemmet, siger han."
Vesterbro 10

"Ja, man kan jo daarligt kalde Maden "hjemmelavet" i et Hjem der bruger den slags." Kongens Nytorv 54

"Jeg forstaar det ikke Apparatet. Pigen staar jo allerede i Køkkenet! Hvorfor bruger hun ikke bare Røremaskinen?" Hellerup 74

Mens andre så mulighetene:

"Farvel til Røremaskinen!" Østerbro 149

"Husmoderen har allerede svedt rigeligt!" Østerbro 10

Det minner selvsagt om noe

Ikke bare det, disse sitatene er hentet fra forløperen til Twitter. Telefonsentralens damer i København hadde innimellom ledig kapasitet mens de koblet telefonsamtaler og den benyttet de til å sette opp et tidlig sosialt nettverk. Centralsnaken var et forum der damene i København gikk online pr. telefon og diskuterte tidens emner. Telefondamene stenograferte samtalene og sendte replikker, eller tweets, ut til deltakerne i papirformat.


Dette fant jeg i den danske avisen Information
og mix-masteren over er en litt senere versjon.

5 Kommentarer:

Anonymous chicida sa ...

Danmarks husmødre com pionerer i sosiale medier, nice!

15 februar, 2010 14:45  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jepp. Husmødrene og telefondamene.

15 februar, 2010 17:12  
Anonymous tb sa ...

Telefondamene (som aller først var telefonguttene, forresten.. og det er også en fin liten historie om kjønningen av verden rundt oss) var teknologiske pionerer, uten tvil. Og husmødre har alltid vært blant de første som tok i bruk ny teknologi.. bare at det ble liksom ikke sett på som "ny teknologi", Ny Teknologi var jetmotorer og datamaskiner og billedtelefoner og atmombomber det...

17 februar, 2010 09:58  
Blogger fr.martinsen sa ...

Var de telefonmenn først altså, det visste jeg ikke, har bare sett fotografier av kvinnene på sentralen.

Og apropos teknologi og kjønn, det tb skriver minner meg om hvor ulikt bloggere vurderes, disse rosabloggerne, altså unge jenter og kvinner som skriver om sminkesaker, limer inn montasjer av plagg de syns er fine og som viser frem seg selv og det de har på seg den dagen. Jeg blir fryktelig irritert på endel kommentarer som endel slenger ut om dem, skulle tro de fornærmet selve bloggredskapet ved å ta det i bruk slik de finner det formålstjenlig.

Noe annet da med teknologibloggerne og dingsene de viser frem, testingen av redskaper der vi forteller hverandre nøyaktig hvor vi er akkurat nå og samtidig får vist frem vårt kulturelle bilde, omtrent som en kjole.

Kjønn og alder.

18 februar, 2010 19:20  
Anonymous tb sa ...

De aller første telefondamene i New York eller hvor det var, var visstnok gutter, ja... De rekrutterte bud/visergutter i telegrafselskapene som nå begynte med telefon. Men de viste seg å være utålmodige, frekke i kjeften, generelt udisiplinerte og kunne finne på å stikke på byen en tur.. Så man trengte noen mer veloppdragen, noen mer dresserte, og vips var en kvinnearbeidsplass født, fylt med unge kvinner fra laver, amerikansk middelklasse

23 februar, 2010 08:50  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden