mandag, oktober 26, 2009

Generaliseringer

Det tok flere dager før jeg så røykere på gata, ikke før jeg sto og ventet utenfor kunstskolen Cooper Union på Manhattan, da kom de plutselig ut. Jeg lurer på hvorfor CooperUnionungdommene røyker på gata og ikke de andre. Er det blitt skamfylt å røyke offentlig i New York? Hvor fort gikk ikke det og hvorfor skjedde ikke det i Norge, her klynger vi oss sammen utenfor barene.

Ok, en annen sak også

Det er ufattelig mange med rødt hår her. Hvorfor det? Er det pga. irene? Jeg trodde vi nordmenn var et ganske rødhåret folkeferd, men nei. Til og med krøllejødene har mange rødhårede og hvor kommer de fra, det klarte jeg ikke å google opp, irske jøder? Polske? Jeg er kunnskapsløs når det gjelder utbredelsen av rødt hår i verden.

Det er tydelig for meg at i New York er det flere mennesker med rødt hår enn det er mennesker som røyker ute mens andre ser på.

Ting de har i America,

motorsykler med hanske og sko.


Soundtrack til posten

De har ansatte over alt, ansatte som er på plass for å fortelle meg hvilken T-bane jeg skal ha, ansatte som står vakt ved inngangen til butikken og sier at jeg må sette kaffekoppen fra meg på bordet, så mange ansatte, dårlig betalt tenker jeg.

De har mange folk med stokk, også på min egen alder.
De har ikke så mange uteliggere og tiggere som Oslo har.

Ting de har i America,

som jeg ofte ønsker meg: Stol å synke ned i når man er sliten i klesbutikken. I America, en hel rad.



Pene damer går med pene klær og joggesko.
Merk dere det.

Bortsett fra det. Folk er ikke så pene her som man skulle tro og de har på seg like hverdagslige klær som hjemme. Det er overraskende få med morsomme frisyrer og misunnelsesverdige antrekk.

Ting de har i America,

en egen rulletrapp for handlevogna.
Den må kjøre alene, voksne ved siden av.


Ting de har,

teknologiske køsystemer.


Først velger man om man skal stå i rød kø eller blå kø. Så velger tavlemaskinen bak der hvilken kasse man skal til. Man havner ikke i feil kø. Man kan bli stående hypnotisert og se på tallene som liksom faller ned på skjermen og stemmen som samtidig sier hvilken kasse man skal gå til. Man kan komme til å forberede seg på å være så rask som overhode mulig for ikke å skape unødig treghet.

Er det mer?
Selvsagt er det mer.
Det er alltid mer.

12 Kommentarer:

Anonymous Kjerstin sa ...

Det første jeg tenker er at rødt hår kanskje er veldig hipt og moderne i NY og at folk derfor er mer troende til å farge håret rødt der enn de er andre steder.

Og det fører meg til noe jeg har lurt på lenge, nemlig i hvilken grad det går an å se forskjell på farget og naturlig rødt hår. Naturligvis ser man ofte rødt hår som det ikke er noen tvil om at er farget. Men hvor ofte er naturlig utseende rødt hår i virkeligheten farget? Det lurer jeg på. Som naturlig rødhåring vil jeg jo gjerne at det skal være noe spesielt med det, at ikke alle og enhver skal kunne skaffe seg det samme hos frisøren. Men jeg innser at de dagene muligens er forbi.

(Jeg leste forresten nylig at i Skottland har 13 prosent av de innfødte rødt hår, og at det er den høyeste andelen i verden. Eller var det 13 prosent som er bærere av genet for rødt hår? Jeg glemmer sånne detaljer.)

26 oktober, 2009 21:53  
Anonymous Anonym sa ...

Det var interessant og se de tingene som er i NY og ikke her i Norge.
Kanskje du viser bilder fra en smykkebutikk, sokkebutikk, notebutikk, damebuksebutikk o.s.v

Hilsen mamma

26 oktober, 2009 22:40  
Anonymous Thlom sa ...

Sånn rulletrapp så jeg i San Diego også. På Target tror jeg. Først lo jeg litt, men det er jo egentlig ikke så dumt om butikken er over flere plan. Forhindrer kø i heisa.

26 oktober, 2009 23:19  
Anonymous Anonym sa ...

Fine New York betraktninger, det der med ikke-røykere og sykt mange ansatte har jeg stusset på selv.

Men at det er mindre uteliggere i NY er jeg ikke enig. Ikke i det hele tatt faktisk.

Jeg synes jeg ser de over alt, og noen ser alvorlig syke ut, på en måte jeg ikke er vant til å se, eller tror ville blitt akseptert på gata i Norge.

Jeg synes hovedforskjellen er at i Norge er de fleste hjemløse tunge rusmusbrukere av et slag, mens her er det flere "normale" folk som bor på gata. Det vitner om større klasseskille og dårligere velferdssystem, noe som jo stemmer med situasjonen i USA.

27 oktober, 2009 01:24  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg har aldri tenkt på at den type rødt hår som jeg er helt sikkert på er naturlig kanskje er farget. Men ok, hvis man virkelig er så utspekulert at man farger håret så naturlig rødt at det ser helt naturlig ut. Så er jeg sikker på at man har en god klipp også. Så, Ha! Der tok jeg dem, naturlig rødt hår.

Flott rødt-hår-kunnskap om Skottland. Skulle likt å se hele lista. Og jepp, såklart. Google, her er den. Irland er på 2. plass med 10%.

Og: Red-hair is found commonly amongst Ashkenazi Jewish populations. Som er de jeg kalte krøllejødene.

Hei mamma. Kanskje mest forskjell på matbutikkene, de har ofte så mange sorter av alt, selv om vi begynner å få mange sorter i Norge også. Og i den matbutikken jeg handlet i på Union Square, den med handlevognrulletrappa, der hadde de all slags frukt og grønnsaker ferskt skåret opp og lagt i bokser, boks med rød løk, boks med gul løk. Ikke så miljøvennlig, men det ble mer fruktspising på den måten. Jeg kjøpte med meg en boks oppskåret ananas og en med rød melon flere ganger.

Hei anonym,
Det er større klasseskille i USA, men jeg tror kanskje ikke vi går i de samme gatene i Norge? Nå går jeg vanligvis i færre gater i Oslo enn her på ferie, men uteliggere/tiggere/veldig rusa folk ser jeg flere ganger hver dag i mitt område rundt Olaf Ryes plass. Jeg er forbauset over hvor "få" jeg ser her sammenliknet med hjemme, hadde ventet flere.

27 oktober, 2009 05:20  
Anonymous Kjerstin sa ...

Nå fikk jeg veldig lyst til å se en rødhåret krøllejøde! Nesten verdt å ta turen til New York bare for det.

27 oktober, 2009 11:13  
Anonymous Anonym sa ...

Jeg har aldri vært i Amerika, verken sør eller nord. Nå kan jeg legge det på is noen år til. Etter så mye nyttig informasjon er jeg jo rimelig oppdatert. Kanskje du kan bli der litt til sånn at jeg lærer mer. Moro med sånne innlegg. Det eneste jeg har å klage på er at du ikke er her og sørger for litt coveritlive for meg nå som jeg skal høre på hvor sinna alle er på Bjarne Håkon Hansen. Syns han er litt teit, jeg også, altså.

Klokka er 18.03.

27 oktober, 2009 18:07  
Blogger fr.martinsen sa ...

Kjerstin, de har så mange ulike hatter, de krøllejødene. En type med mye pels på, jeg lurer på hva som er systemet.

LivetLeker, vi kan svært gjerne gjøre det sånn, at jeg er her og skriver sånn at du kan lese hvordan det er her! Eneste er hvem som skulle betale for all kjøttmaten og Sierra Nevadaen.

Cover it Live blir det plutselig.

28 oktober, 2009 00:34  
Anonymous dang sa ...

jippi, sånne ting er gøye å høre om fra det store utland! rødhårete krøllejøder, rulletrapp for handlevognen, avansert køsystem. sånn skal utlandet være: gøy og eksotisk!

jeg var i london i helgen, og der var det veldig lite eksotisk. men nordmenn var det mange av. åssen er det i new york?

28 oktober, 2009 00:47  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg er enig, utlandet skal være rart.
Men er det ikke noe rart i London, du har vel ikke blitt blasert?

Nordmenn, et og annet ord hører jeg, men fler svensker, svenske gutter som har litt moderne hårsveiser.

28 oktober, 2009 00:51  
Blogger Lindkvist sa ...

Det med få misunnelsesverdige antrekk husker jeg at jeg tenkte første gangen jeg var der. Ble litt skuffet. sammenlignet med første gangen jeg kom til London. New York var en svart by. (I betydningen veldig mange svartkledde.) Men det med pene damer og joggesko er forståelig. Stor by, større avstander, gode gåsko. I like. Har aldri skjønt de der sex og singelliv-jentenes hang up på høyhæla sko, men så tar jo de drosje hele tiden.

28 oktober, 2009 20:05  
Blogger fr.martinsen sa ...

Og jaggu har hun råd til mye drosje for den lille spalta hun har i avisa.

29 oktober, 2009 03:07  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden