søndag, mai 13, 2007

Livet i en boks

Jeg har hatt besvær med en pose full av - noe, siden påske.
Nå er den tom. Den ligger knyttet sammen oppå esken som har fått navnet "livet" inspirert av kommentarfeltet i denne posten.


Mye er gått i peisen. I livet-boksen ligger brev, attester, slektsforsking. I den svarte boksen ligger hauger av A-4-ark, ting jeg skrev i løpet av ti år. Det viste seg å være en god del. Jeg orket ikke å lese på det, det skal jeg gjøre hvis jeg har en ledig uke foran meg, og en kasse med vin.

Nå skal jeg se om jeg kan få det litt,
bare litt, ryddigere på bordet mitt..

Men jeg fant ett ark, der det bare sto:
Å skjelne det tilsynelatende fra det virkelige.

10 Kommentarer:

Anonymous Genese sa ...

Og det tar jeg med meg, for det er sentralt i mitt arbeid

13 mai, 2007 19:45  
Anonymous Anonym sa ...

Lette etter mer facts om Didion, da din blogg poppet opp. Så glad for at jeg fant den/deg. Her er det en god del tankegods, artige vinklinger, vettugt stoff om mine forfatter- og artistfavoritter, ja, rett og slett, en blogg å bli gla' i&av...

13 mai, 2007 23:21  
Blogger Katrine K sa ...

Der kom alt i boks, ja, så bra!
Nesten litt rørende med den knyttede plastposen som ligger der...

14 mai, 2007 08:53  
Anonymous tb sa ...

Fin eske!

Tor Åge Bringsværd skrev en gang (her gjengitt etter en haltende hukommelse) noe om "kommodemennesker", mennesker som tror at livet blir mer forståelig hvis man kan putte dets ulike deler ned i tilstekkelige mange skuffer i en stor kommode, og dermed skape illusjonen om en helhet og et system.

Men trenger vi ikke alle noen slike skuffer, av og til? Noen esker å putte ting i? er det mulig å forholde seg bare til det som flyter? Er vel uansett viktig å huske at systemet er bare tilsynelatende, men at eskene og skuffene likevel kan være trappetrinn som hjelper oss videre, framover eller bakover, opp eller ned eller til siden?

Det tilsynelattende og det virkelige, ja.. DET dukker stadig opp i det jeg jobber med, både her og både der. Så mye tid går jo med til å beskejftige seg med ting som ikke egentlig er "virkelige", nettopp fordi slike ting er så vikttige hvis vi skal forstå den virkelige verden. Ting som ikke finnes er jo så ofte så utrolig viktige, avgjør så mye. Så hva gjør noe virkelig? At tilstrekkelige mange er enige om at det er virkelig, kan i alle fall gjøre det virkelig nok til å forandre verden? På godt og vondt? Er penger virkelige? Ja, så til de grader, men bare så lenge tilstrekkelig mange er enige om at de er virkelige? I det øyeblikk mange nok slutter å tro på pengenes virkelighet, opphører de å være virkelige? Som med Gud/Gudene? Eller "magi"?Eller "nasjonen"? Eller den jødisk-bolsjevikiske verdenssammensvergelelse? Ingen av disse tingene er/var "virkelig", men du verden så mange som har dødd pga det "tilsynelatende"? Og så mye godt som er gjort, pga andre ting som helle rikke eksisterer annet enn i kraft av at mange nok er enige om at det finnes?

(Beklager, der rota jeg meg nok en gang inn i noen kjepphestlignende tankerekker.. )

14 mai, 2007 11:06  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det er fint å komme hjem på en regnfull og tung dag og åpne kommentarfeltet sitt.

Hei anonym, takk for det og hyggelig at du kom hit. Jeg lurer på hvilke av mine favoritter som er dine favoritter, og håper du lager deg et nick/noen initialer/noe sånt neste gang du evt. kommer hit. Sånn at jeg vet at det er du som er deg. Jeg tror nok endel av de som leser her er lei av noen av favorittene, men. Det er min verden dette, jeg forteller om det som jeg liker best. Herlig med sin egen verden..

Hei katrine k, jeg tenkte jeg skulle forsøke å manipulere dere til å få følelser, er det ikke det de driver med i billedmediene, ha ha.

Hei tb. Kommodetrangen ja. Som jeg muligens har nevnt før, på jobb har jeg et tastatur, og en venstreside for det, og en høyreside. Her kommer det papirer, avisutklipp osv. Hvis det er mye blir jeg stressa og da er det fordi det er uoversiktig, det føles som kaos. Jeg tror kjernen for min del ligger der. Som regel er det en passe haug av papirer og det er bare hyggelig. På samme måte med innboksen på e-posten.

Det er når det blir uoversiktlig at det blir ubehagelig. Og hvis man ikke helt vet hva som ligger der, er det noen ubehageligheter f.eks.

Og det var nok det som var med den posen. Men nå har jeg jukset og fortalt meg selv at jeg har ryddet, og det har jeg jo, selv om jeg ikke har lest brevene eller de tingene jeg skrev da jeg var yngre.

jeg oppdaget forresten en liten ting, fordi jeg kikket jo litt på noen papirer: jeg har vært opptatt av mye av det samme opp gjennom årene.

genese og tb på tilsynelatende-virkelig. min egen kjepphest, å prøve å hele tiden se bak, det tilsynelatende, eller det overfladiske, det som først slår i mot en som en mulighet. Det er ting jeg har tenkt på alltid også i livet, og det er noe jeg tenker på hver eneste dag på jobb.

Men det paret: tilsynelatende og virkelig lar seg forstå på flere måter.

Det var vel litt anderledes, men ikke helt, enn det tb tenker på, og gud vet hva genese hadde i hodet da han kommenterte.

Jeg henger ikke helt med på pengenes virkelighet. Mener du om vi bytter dem ut med naturaløkonomi, eller det at vi ser ut til å prioritere pengeverdi urimelig høyt i forhold til andre verdier.

Og gud og kongehus og slike ting. Jeg vet ikke jeg, særlig gud kanskje både skaper og løseer problemer for folk. Jeg er ateist, men jeg er også redd for å bli arrogant og skulle ta fra mennesker det som ser viktig ut eller er trøstende for akkurat det mennesket.

Og nå skriver jeg meg jo bort antakelig, jeg avslutter dette svaret, enn så lenge.

14 mai, 2007 17:41  
Anonymous tb sa ...

Penger: Mente helt bokstavelig, i det øyeblikket tlstrekkelig mange ikke lenger tror på pengene, slutter de å eksister, elle ri alle fall å ha noen meningsfull funksjon, da blir de bare papirlapper, metallstykker med en minimal metallverdi, og digitalt oppbevarte tall. Og så begynner folk å gjennomføre transkasjner på andree måter, med andre virtuelle virkeligheter; en annen valuta, varebytte, sigaretter e.l. Det skjer og har skjedd til stadighet.

Religion: Jeg har ikke noe imot religion, egentlig. Tror kanskej vi trenger noen av de bildene og indeene som religionen gir oss? Men liker ikke de fascistiske monoteistiske og patriarkalske gudebildene som dominerer i vår del av verden. Dessuten er jeg enig med Marx i at religion er opium for folket. Og opium var på den tiden et meget viktig smertestillende middel, som reduserte mye smerte. Det fjernet ikke smertens årsaker, og kunne misbrukes, men lindret også smerte.

Det som fascinerer meg med alle disse fenomenene, er hvordan noe som ikke "eksisterer" kan være så ekstremt viktig, påvirke samfunn og mennesker så grunnleggende. Hvordan noe så "uvirkelig" som en visjon eller en ide kan forandre verden. Leder inn i tanker rundt "virtuell" vs fysisk virkelighet, som to likestilte deler av Virkeligheten?

Og der skrev jeg meg enda lengere bort fra utgangspunktet.

Ellers er jeg, som du vet, helt enig med anonym over her (som har fått navn i en annen kommentar). Bloggen din er rett og slett litt nyttig. (men god likevel ;-)) Den får meg til å tenke. Noe som tross alle innvendinger er en bra ting

15 mai, 2007 08:55  
Anonymous tb sa ...

... når jeg leser mine mange og lange kommentarer, så ser jeg forresten at jeg stort sett bare går i ring ;-)

15 mai, 2007 10:41  
Anonymous Anonym sa ...

til dette med rot;

en skoleoppgave, være seg semesteroppgaver, bachelor, master eller doktoroppgave er en eromn mengde med notater, kopier av "ferdig" materiale, utskrifter, dvs:papirer.

Jeg tror livet, ift. papirhauger kan deles inn i epoker, og hvis du går den akademiske veien, vil epokene hope seg opp. Klarer du etter hver avslutta epoke å rydde opp i papirene, kan det være en sjansje for at du kan snu kaos til oversikt...

Jaran

15 mai, 2007 11:02  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg ruger på et svar altså, men kommentarene her er så gode at jeg må tenke for å svare, og det må jeg gjøre hjemme i ettermiddag, muligens kveld.

Hm, det er mulig det må bli en egen post, om penger.

15 mai, 2007 13:56  
Blogger fr.martinsen sa ...

Sånn der ble det en egen post om saken. Eller i alle fall om deler av saken.

16 mai, 2007 07:58  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden