søndag, oktober 11, 2015

Grand Canyon, Colorado River

I dag var vi på dagstur på Colorado River nede i Grand Canyon. I går så vi Grand Canyon overfra, vi var på de store utkikkspunktene. Det var fint, men det var litt som å se det på tv. Det var langt bort og langt ned og jeg liker bedre å være inni en opplevelse. Det fikk jeg i dag.


Der det er blå felt på fjellet har bakterier dratt ut magnesium fra det fuktige fjellet og så oksiderer magnesiumet, desert varnish, sa Jerry.

Vi kjøpte dagstur med Colorado River Discovery og jeg er veldig fornøyd. Jeg blir litt reisetipsaktig i denne bloggposten, i tilfelle noen vil prøve. Resten er opplysninger som jeg fikk underveis som jeg ikke vil glemme.


Jeg fryktet at vi skulle på en stor båt med guide med ropert, men vi var i en liten gummibåt, og vi var heldige med guiden Jerry. Han snakket rolig og behagelig, kul fyr. Når det var landstopp for å gå på do kunne jeg høre de andre guidene, en kar med full amerikansk energi-utestemme og to høylytte unge kvinne-kvinere. Jerry kjørte av gårde før de andre, det var stille på elva, og elva flyter stille, det er ikke stryk her.


Jeg glemte å fotografere side-juv som kom inn på den store canyonen som Colorado River går i. Når det er svære regnfall drar sidejuvene med seg ekstra mye sand. Det kan være opptil 40% sand i ei slik midlertidig elv, og det er da den drar med seg stor stein ut i hovedelva. Det ramler også den digre steinflak fra fjellveggene.

En skummel ting om sidejuv. De kan være tørre til vanlig og passende å gå turer i. Men så er det et svært regnfall. Det kan være langt unna og ikke en dråpe faller på deg, før det kommer en voldsom og overraskende elv nedover juvet og feier deg av gårde.

For en måned siden druknet 7 mennesker i Zion nasjonalpark.


Turen startet i Page, Arizona ved denne demningen. Det kommer vann til Colorado River fra snøen i Rocky Mountains, og da demningen ble bygd tok det 17 år å fylle den opp. Hovedhensikten med den er å være vann-lager, men den leverer også strøm.

Jeg har aldri tenkt på at ei elv kan gå tom før den når havet eller et vann. Men Colorado River går tørr nede i Mexico et sted. Før det er vannet brukt opp, ledet inn i byer og landbruksområder. Når det er år med lite snø i Rocky Mountains blir det lite vann. Nå håper alle på at El Ninjo skal komme. Colorado River leverer 40% av vannet til Denver. Et år var det like før vannforsyningen dit måtte kuttes, og de hadde ikke alternativt vann, sa Jerry.

Dammen reguleres, på samme måte som Akerselva reguleres. Det sitter noen og bestemmer hvor mye vann som skal gå i elva og hvor mye som kan holdes igjen til tørrere tider. I Colorado-elva betyr vannmengden også hvor mye elektrisitet som produseres. Om natta slipper de ut mindre vann, på ettermiddagen mer.

En gang var det strømkrise i California, og sjefen for strømforsyninga der ringte til dam-vokteren og ba ham slippe ut mer vann til strøm. De hadde hatt små kutt av strømmen og nå fryktet de et alvorlig strømkutt. Damvokteren forklarte at han ikke kunne, han var allerede på grensen til det miljøhensyn i elva tillot. Ti minutter etter ringte noen i Det Hvite Hus, og han måtte slippe ut mer vann. Mens jeg skriver dette tenker jeg, kunne de ikke fått med folk på strømkutt i stedet?


Her er vi ved det kjente Horseshoe Bend (se ovenfra) der det er et lite sted man kan sette opp telt. Det er et utedo der, det er alt. Det koster ikke noe, ingen service ellers, men kajakkere kan overnatte der. Man kan bli fraktet opp elva med kajakk av Jerry fra stedet han satte oss av for å bli busset hjem, og så lar de seg flyte nedover. Vi så flere av dem i kajakk, eller der de sto i elva og fisket regnbueørret. Det så hyggelig ut.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden