torsdag, april 21, 2011

Puss og spy 2

Ok, du og jeg og Caterina av Siena..

..før jeg drar av gårde på tur bl.a for å se det inntørkede hodet hennes. (Puss og spy 1)

Caterina av Siena ble kanonisert i 1461 og hun dannet anorektisk skole for inspirerte i flere hundre år. Hun realiserte til slutt drømmen om å bare leve av nadverden.

Suzanne Brøgger:

Men når berømmelsen brer seg, får hun fiender som fokuserer på de eksentriske spisevanene hennes. Og de beskylder henne for å være henholdsvis løgnerske, vanhellig egoist og heks. Hennes evne til å leve uten mat beviste at hun ble foret av djevelen. For det var alminnelig kjent at mange "hellige" kvinner som påsto at de levde av nadverden alene i virkeligheten snek seg ut i klosterets kjøkken, oppildnet av demonisk begjær etter salami og fløteost, og åpnet matskapene.

Den alminnelige unnskyldningen var da også at spiskamre, hyller og skuffer var fulle av djevler som lokket dem ut i fordervelsen, noe man heldigvis ikke selv kunne noe for. Men det er ingenting som tyder på at delikatessedjevlene var ute etter Caterina. Hun ble til stadighet beordret til å spise en gang om dagen."

Det var Caterina som fikk paven til å vende tilbake til Roma fra Avignon.

Den katolske kirkes leksikon på nett skriver bl.a:

After three years of celestial visitations and familiar conversation with Christ, she underwent the mystical experience known as the "spiritual espousals", probably during the carnival of 1366.

She began to dispatch letters to men and women in every condition of life, entered into correspondence with the princes and republics of Italy, was consulted by the papal legates about the affairs of the Church.


Hun etterlot seg boken "Dialoger", 400 brev og endel bønner.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden