søndag, januar 31, 2010

Marie Takvam

Det kom så mange treff inn fra google på Marie Takvam i dag,
så jeg skjønte det måtte være noe.

Det det var var
(fantastisk ordrekkefølge, ikke?)
at Erling Lægreid snakket om henne i Søndagsavisa.

Her er det, litt over halveis uti.
Det ligger vel ute en måneds tid.

Men så kvapp jeg, hva er det han sier?

"Og så fekk ho vel litt faen i seg. Ho ga seg ikkje, ho vart på mange måter et opposisjonelt menneskje. Ho kom borti mykje rart.
Av historiene om at hun var blanda inn i Baader-Meinhof-gjengen
det var det vel ei liten kjerne av sanning i."

Det der skulle jeg like å høre mer om.
Jeg finner ikke noe ved å google.

Her er en lengre post jeg skrev om Marie Takvam

3 Kommentarer:

Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg søkte litt ekstra på dette i dag i A-tekst der man får frem ting som har stått i avisa som ikke ligger på nett. Det eneste jeg fant var dette fra VG, Anders Giæver skrev i 2007:

"Her hjemme hadde forfatteren Jens Bjørneboe åpenlyst skrytt av at han og lyrikeren Marie Takvam hadde skjult en tysk avhopper fra Baader-Meinhof-gruppen for både terroristene og tysk politi. Günther Voigt viste seg senere å være en fullstendig ubetydelig og perifer figur blant tyske terrorister. Men han klarte å lure mye penger ut av Bjørneboe.

Bjørneboe gjorde det klart at han ikke støttet Baader-Meinhofs mål eller metoder, men at han så på terrorismen som en nesten uunngåelig konsekvens av det vesttyske samfunnets autoritære linje ovenfor venstreopposisjonelle."

Så det var jo ikke så mye.
Jeg tok mot til meg og ringte Erling Lægreid hjemme, spurte hvilke kilder som finnes på dette.

Han svarte at han hadde det fra Bjørneboe, men at han også kjente Marie Takvam. Jeg sa at jeg ville sende ham denne korte bloggposten på e-post, kanskje han vil kommentere nærmere. Han tipset meg om Øyvind Foss og han skal jeg ta kontakt med. Det må da finnes skriftlige, tilgjengelige kilder på dette?

02 februar, 2010 22:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Så fant jeg dette, hos radiobergen. Men det var heller ikke mye.

Juni 1975, Tønsberg:
Jens Bjørneboe innrømmet i et innlegg i "Tønsberg Blad" at han hadde skaffet Baader-Meinhofmedlemmet Günther Vogt (37) falsk pass og 10 000 kroner i januar. Vogt hadde oppholdt seg i Norge siden høsten 1974, bl.a. i tre uker hos en norsk forfatterinne. Vogt hadde vært i kontakt med den norske presten Øivind Foss, som hadde studert ved "Freie Universität" i Berlin i 1967-68.

13 februar, 2010 15:20  
Anonymous Anonym sa ...

Hei.
Jeg har lest et intervju med Øyvind Foss der han sier at Jens Bjørneboe på et tidspunkt hadde en tysk terrorist boende hos seg, og hvis Bjørneboe selv har sagt det er nok det sant. Og det virker som om han hang i samme kretser som Marie Takvam så det ville vel ikke vært så underlig om hun var noe delaktig... Men jeg tror som Giæver at Günther Vo(i)gt var ubetydelig, på tross av at Øyvind Foss sier noe annet i boken hans fra 1981 om hans innblanding med Jan-Carl Raspe (Baader-Meinhof-medlem) og det tyske studentmiljøet generelt...
Si ifra hvis du finner mer info! Synd alle disse menneskene er gått bort, slik at jeg ikke kan snakke med dem...
Ps. fant dette blogginnlegget da jeg googlet Günther Vogt.

31 mars, 2010 16:16  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden