onsdag, oktober 02, 2013

Jeg er hjemme

Det er det samme hver gang, vemodet over å forlate hvilen, det rolige samværet med mennesker som er nær, spenningen ved å oppleve nye og fremmede ting, den gode følelsen av å få til å supe i seg skjønnhet ved bygg, natur, beplantninger, skikker og situasjoner - fordi de er nye for blikket.

Og samtidig, gleden ved å komme hjem, til rutiner, til nøysomhet, virksomhet. Å stå opp i otta og gå på morgenvakt, streve med arbeidet, streve i mange timer etter hverandre i strekk med å få til noe som kan ha en nytte for andre. Gå på jobben, gå på gymmen, kjøpe gulrøtter og linser, bruke opp krydderboksene som står bakerst på hylla, gå i skogen etter sopp og høstluft, brette sammen klærne til hyllene. Sin egen seng. Omorganisere hyllene litt. Jeg har lyst til å gå på teater.

Pakke ut av kofferten, litt etter hvert. Pakke ut de nye tingene, sleiva i oliventre med flat tupp som gjør den god å røre i grønnsaksgryta med, salatbestikket, som er kort og bredt, også i oliventre. Det er alltid for få skeier til å forsyne seg med når det er gjester, slik har det vært i tiår. Ikke heretter antakelig. Slik tusler livet av gårde. Unge folk ser ut til å tro at det skal være orden i skuffene faderlig fort etter at man er blitt voksen.

Hverdagen skal bare vare seks uker denne gangen, før ukene skal brytes opp med nye inntrykk og ny hvile igjen. Jeg har bedt om permisjon uten lønn noen uker. Det er merkelig egentlig hvor sjelden det gjøres i vårt samfunn, i forhold til hva vi ellers bruker penger på. Jeg kom nesten ikke på at det var mulig.

4 Kommentarer:

Anonymous marianne. sa ...

Hverdagsgjenstander er de beste suvenirer. Jeg har slikkepott fra Trondheim og osteraspedings fra Firenze. Ventet med å kjøpe ny pepperkvern til sommerferien nå sist. For å ha en fra feriestedet.

02 oktober, 2013 19:39  
Blogger fr.martinsen sa ...

Sånn gjør jeg også, putevar fra England, hagehansker fra Sverige.

Mest kjøper jeg ting som brukes opp, tannkrem og såper, krydderbokser, kakepynt.

02 oktober, 2013 20:55  
Anonymous Anonym sa ...

Blir litt mer glad i hverdagen når jeg leser. Takk for det. Permisjon uten lønn ja..

_nora

03 oktober, 2013 09:47  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det liker jeg å høre. Det er mye som er fint med hverdager!

03 oktober, 2013 19:20  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden