mandag, desember 10, 2012

Høvring og Petterson og Fossum og meg

De siste dagene har jeg glefset i meg tre nye romaner, dvs. Marita Fossums nye roman glefset jeg, leste i en fei for å få vite hva som skjedde, og hvis du vil lese noen som ble mer begeistret for "Et siste kyss" enn det, så kan du prøve Dagsavisens og NRKs anmeldelser.

Den fine overaskelsen var Mona Høvrings "Venterommet i Atlanteren". Mens jeg leste ble det så tydelig for meg hva jeg trenger for at jeg skal si JA til en roman, språket, det må overraske meg. Jeg kjeder meg hvis det er for mange setninger på rappen som bare beskriver rett frem noe som skjer sånn som denne hos Marita Fossum: Simone gikk ut av dusjen, tørket seg kjapt over kroppen og tvinnet håret inn i et badehåndkle.

Jeg trenger at det ofte nok flettes inn en observasjon som jeg kjenner meg igjen i, eller som er ny for meg, eller bare at språket gir meg godbiter.

I Marita Fossums roman hvisker personene i boka når de er alene. Jeg er opplagt ikke på lag med ei bok når jeg irriterer meg over det. Hvem hvisker når de er alene?

Mona Høvring derimot, ja sånn blir det. Mona Høvring, bruker ord som bistert og hungersnødig. Hun nekter seg ingenting ser det ut til når hun blander a-endelser og det vi tenker på som bredt språk, med ordvalg vi venter fra en gammel Aftenpostenmann. Språket gjør meg i godt humør, akkurat nå er alt mulig, sånn kjennes det mens jeg leser, som å være på vei inn i det tredje glasset.

Hun skriver "Det var ofte et slit å få bøkene med seg hjem, men strabasene hadde ei lystighet ved seg, da jeg av erfaring visste at innkjøpa kom til å hjelpe meg gjennom mange langdryge ettermiddager og kvelder og gjennom mang ei søvnlaus natt.

Sånn skriver Mona Høvring. Vil du lese flere og andre ord om boka, prøv Morgenbladets som jeg likte bedre enn Dagsavisens.


Der er Mona Høvring. Per Petterson likte jeg like godt som Mona Høvring. Jeg liker så godt når han forandrer retning midt i setninga, jøss, var det det som skulle skje mellom disse to punktumene. Sånn som i denne setninga som følger en bit som har handlet om Simon i Bibelen:

Og Simon fra Kyrene var ikke engang blant disiplene, de utvalgte tolv, han het ikke Peter etter Simon, og ikke var han fisker heller, han var fra landet, og fra landet, fra Mørk eller andre steder som det, hadde alltid vært treige, vært uvillige, de hadde ikke opprøret i seg (... setningen fortsetter).

Eller: Det var der butikken var og mølla var og bilverkstedet og BP-stasjonen var for dem som hadde bil og skolen for dem som gikk på skolen og kirka for dem som var kristne, og det var faen ikke få.

Eller: Hvordan går det med ansiktet, sa mannen bak disken, gjør det vondt ennå, nei, det går bra, sa Tommy.

Så da har du julegavetips, hvis du kjenner noen du tror liker sånne setninger.

9 Kommentarer:

Blogger arne sa ...

Takk for gode tips, sånne bøker liker jeg også å lese, og jeg vet hva jeg skal gi søsteren min til jul (hun ønsker seg Jeg nekter av Per Petterson, da).
Jeg liker forresten godt å lese din tekst også.

God bedring.

10 desember, 2012 23:14  
Anonymous tb sa ...

Bra anmeldelse. Kanskje gavetips til noen med bredere litteratursmak enn meg?

Men jeg hvisker når jeg er alene, jeg.. redd for å høre meg sjøl...

11 desember, 2012 08:35  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk begge.

Så det fins alenehviskere altså. Når jeg snakker med meg selv snakker jeg lavt, men hviske, nei. Det er jo mer anstrengende for stemmen å hviske.

Hvisking er i det hele tatt en pussig ting, det er jo en intens hvesende lyd man ikke klarer å la være å høre på, heller en lav mumling av folk som snakker i det andre rommet, da sovner jeg.

11 desember, 2012 08:55  
Anonymous Ingvill BR sa ...

Har kjøpt Petterson til pappa og gleder meg til han er ferdig med den så jeg kan lese... Fint at du gleder deg over bøker og ord. Ønsker deg alt godt!

11 desember, 2012 09:44  
Anonymous mistermais sa ...

Tilfeldighetenes spill gjør at jeg sitter her med Høvring. Denne setningen likte jeg godt:
"Jeg så ut gluggen. Ingen måke, ingen fugler. Bare vinden som leika den harde leiken sin med trærne."

11 desember, 2012 10:01  
Anonymous Hege sa ...

Takk for tips. Men du: Tre på en dag? Erre muli?

Petterson kommer i postkassa mi en gang snart, - lesesirkelen. Gleder meg.

Trekk pusten!

11 desember, 2012 22:19  
Blogger fr.martinsen sa ...

Hei dere, ikke tre bøker på en dag neinei, de siste dagene var det, mer upresist.

Jeg trekker pusten og tenker på setninger og ser på dokumentar om Charlotte Rampling som noen har gitt meg på en minnepinne.

11 desember, 2012 22:42  
Anonymous HLF sa ...

Takk for tipset! Høvring hadde jeg ikke fått med meg, nå står den på lista. "Jeg nekter" har jeg akkurat lest og likte godt.

Er ikke overrasket at du liker Petterson, Fr. Martinsen. Du skriver litt sånn selv :) rett på sak med beskrivelsene, ikke redd for alvor, og litt tørrvittig. Synes nå jeg!

Alltid tankevekkende å lese bloggen din.

13 desember, 2012 02:30  
Blogger fr.martinsen sa ...

Rett på sak med beskrivelser, ikke rett for alvor og tørrvittig, en beskrivelse jeg kan like. Det er vel omtrent det jeg vil også. Takk.

Jeg håper du blir fornøyd med Høvring.

13 desember, 2012 22:29  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden