fredag, juli 13, 2012

Bergmans VHS-er

1711 videokassetter hadde Ingmar Bergman i TV-rommet på Fårö. Da Michael Douglas fikk en privat omvisning i huset og så at hans Wall street var blant dem började han hoppa jämfota av lycka och jublade: ”Oh my God, he has seen my film!” Då tänkte vi att om Michael Douglas reagerar så, då kanske andra också gör det. Och det har de gjort, säger Jane Magnusson.

Hun og Hynek Pallas har lagd en tv-serie på seks deler: ”Bergmans video”, også med andre filmskapere som Bergman hadde VHS av i stua: Woody Allen, Robert De Niro, Francis Ford Coppola, Ridley Scott og Lars von Trier.

– Som filmjournalist får man oftast bara prata med filmskapare om deras senaste film. Nu träffade jag till exempel Takeshi Kitano i Tokyo och pratade om allt, utom just hans senaste film. Många filmare verkar leta efter ett sammanhang där de får prata om sitt skapande. Det här projektet har fungerat lite på det sättet, säger Jane Magnusson.

Fangene på fortet og kunstløp

I videohylla varfilmer av Tarkovskij og Kurosawa. Men här hittar man även titlar som ”Ghost busters”, ”Den vilda jakten på stenen” och ”Emanuelle”.

Det minnet meg om Tre dagbøker som Bergman ga ut etter at kona Ingrid døde. Jeg skrev om den her. Der kom det frem at han og Ingrid ofte satt i sofaen og så på tv: Fangene på fortet, engelsk krim, kunstløp, ishockey-vm, Annie Hall, 4 bryllup og en gravferd.

Og han skrev: "Vi ser Kieslowskis "hvite film". For raffinert for meg."



Hele intervjuet i Dagens Nyheter finner du her
Serien starter 22. august.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden