søndag, januar 23, 2011

Pressemelding på Twitter

Jeg havnet i en diskusjon med Cecilie Staude om pressemeldinger på Twitter. Kulturnytt i NRK reagerte på at Politiets utlendingsenhet sendte ut denne meldingen på Twitter før advokaten var orientert: «Arrestestasjonen av Maria Amelie foregikk uten dramatikk. PU tar sikte på snarlig fengsling og uttransportering» og de ringte til Staude.

Cecilie Staude svarte Kulturnytt: Saken er nok et eksempel som bekrefter at folks manglende erfaring med sosiale medier er åpenbar. Meldingen mener jeg føyer seg inn i rekken på personer som i det siste har trådt over grensen i sin omtale av saker på Twitter, Facebook og i andre nettsamfunn.

Her er hele bloggposten hennes, jeg fortsetter i egen blogg siden hun avslutter diskusjonen.

Kulturnytt og Staude ser ut til å ta dette at advokaten ikke er varslet som tegn på at twittermeldingen ikke var sendt ut med hensikt som en pressemelding. Informasjon om pågripelser kommer hele tiden før advokater er varslet, ofte ved at journalisten ringer politiet og smakk ut med nettsak. Ville de reagert på dette? Pressemeldinger blir sendt før advokater er ringt, men de kommer som regel med e-post. Ville de reagert på det?

Det er altså Twitter som er problemet, som om informasjonssjefen hos politiet satt hjemme med en kveldsøl og fikk en intern informasjon, brøt taushetsplikten og trodde han var i et koseprivat rom og sendte en informasjon til sine nærmeste venner. Slik var det selvsagt ikke.

Jeg syns Staude er arrogant når hun sier saken bekrefter at informasjonssjefen har manglende erfaring med sosiale medier, hun svarer meg i kommentarfeltet:

"Men å sende ut et såpass alvorlig budskap i en kanal som snart renner over at intetsigende snakk og atpåtil før sentrale aktører er orientert, vitner ikke særlig mye om profesjonalitet rent kommunikasjonsmessig. Skriver det på kontoen for uvitenhet (-:"

Twitter er en kanal, nettavisene en annen kanal og de flyter sannelig over av litt av hvert. Skal en alvorlig sak ikke kunne stå ved siden av en mindre alvorlig sak? På Twitter har jeg større kontroll ved hva som renner inn ettersom jeg selv redigerer hvem som er mine avsendere.

Er det en forskjell om en pressemelding kommer på e-post eller også på Twitter? Ja, forskjellen er først og fremst at på Twitter er det også andre enn journalister som får beskjeden samtidig, alle som er interessert i nyheter direkte fra Politiets utlendingsenhet kan følge dem på Twitter. Men det berører ikke Cecilie Staude i sine svar.

Informasjonssjefen i Politiets utlendingsenhet på Twitter

6 Kommentarer:

Anonymous Avil sa ...

Ja, greia her er vel at Twitter blir oppfatta som ein useriøs informasjonskanal. Og eg reagerte vel på same måte som denne journalisten, og tenkte "Jøss, skrive DET på twitter". Men no skal eg gå litt i meg sjølv.

23 januar, 2011 15:13  
Anonymous marianne. sa ...

Hvordan folk kan gjøre det til et yrke å være "eksperter på sosiale medier" og samtidig snakke så nedlatende om de samme mediene, er meg en gåte. Hva velger man å bruke sin korte tid her på jorden til, lizm.

23 januar, 2011 18:34  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg syns i det hele tatt analysen var mangelfull.

23 januar, 2011 20:01  
Anonymous Eirik Newth sa ...

God oppsummering, dette. Som en av dem som stadig blir bedt å kommentere slike saker, prøver jeg alltid å kjøpe meg litt betenkningstid. Derfor var jeg svært takknemlig da BT ga meg det forleden i forbindelse med Facebook-utspillet mitt (som begynte som en bloggposting som mest var ment til informasjon for dem som evt. savnet meg der).

Unngikk likevel ikke at desken i Aftenposten kalte meg henholdsvis "teknotrendanalytiker" og "teknoguru", men slapp i alle fall unna "ekspert på sosiale medier".
Det er en svært lavthengende frukt for tiden, og i dette tilfellet syns jeg angjeldende ekspert har skutt fra hoften og deretter bruker mye tid på å forsvare hofteskuddet.

Takk for peker til Roar Hanssens Twitterstrøm, forøvrig. Er blitt en følger. :)

23 januar, 2011 20:39  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk selv. Hva skal man nå kalle folk som deg da i slike sammenhenger? Teknologikyndig? Forfatter som også skriver om den teknologiske utviklingen? For langt.

24 januar, 2011 23:19  
Blogger fr.martinsen sa ...

Avil,
jeg har gått i meg selv jeg også nå. Jeg fant dette: Jeg kan begynne å sjekke dagblad på nett på samme måte som jeg sjekker twitterstrømmen og eposten min, jeg hopper over det som ikke interesserer og stopper opp ved det som er interessant for meg.

For kan en kanal bli skitten egentlig? Kan skitten smitte over på det som er rent? Det er nok det folk syns. Men som sagt, twitterstrømmen kan man selv redigere. Jeg kan lett sette opp en uten det minste skitt, en som er den strengeste nyhetsstrøm.

25 januar, 2011 08:45  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden