lørdag, april 10, 2010

Kerstin Thorvall er død

Jeg var ikke klar over at hun var såpass gammel, 84 år. I går døde hun på et aldershjem.
Twitterstrømmen om henne.
Wikipediasiden om Kerstin Thorvall.
Expressens bilde-nyhetsmelding.

Nina Lekander:

Det var 1976 som Det mest förbjudna kom. Mamma, jämnårig med Thorvall, läste den. Jag i flickrummet, nästan i hemlighet och med blossande kinder. Vi talade aldrig om boken. Det hade varit för pinsamt. (Däremot kunde vi prata om årets andra svenska succéroman: Ulf Lundells Jack.)
(...)
I Aftonbladet satiriserades hon av Rolf Börjlind, droppen som sägs ha fått henne att lämna hemlandets bägare för Frankrike i hela fem år. (Samma kritiker tokhyllade den hälften så gamla Lundell, minst lika sedeslös och mycket mer sexuellt explicit.)



Unni Drougge

Lundell placerades på piedestal, Thorvall surrades vid en skampåle. Lundell hade skrivit en "generationsroman" Thorvall en "bekännelseroman".

Svenska Dagbladet:

Färgsprakande är det ord som dyker upp när tankarna går till Kerstin Thorvall. Hennes röda hår, hennes mönstrade klädsel, yviga stil och galghumoristiska formuleringar.

1976 var det dags för den bok som många idag nämner när de minns Kerstin Thorvall: Det mest förbjudna. I den självbiografiska romanen gör hon upp med sin egen mamma och tar upp kvinnors sexualitet – och orsakade enorm skandal. Att hon blev utskälld ledde samtidigt till att hon blev en av landets mest lästa författare.



Hon vågade säga och skriva sådant som andra skämdes för:
Otrohet, sexdrift, klimakteriet, åldrandets fasor,
skriver Expressens kultursjef.


I et intervju fra 2003 snakker hun om sin ensomme og dårlige alderdom, hun har slitt ut venner og barn, bare en av fire sønner besøker henne, hun har bestemt hva som skal stå på gravsteinen. - Jag var tillräckligt påfrestande som ung och frisk. Nu orkar de inte träffa en deprimerad gamling som råkar vara deras mamma. Bara den yngsta kommer förbi för en pratstund ibland.

Nej, just det. En skam för familjen. Men sonen hade ingen koll på hur livet såg ut ur moderns perspektiv,
skrev Tiina Rosenberg i Bang i fjor.


Hva kommer det av kjærligheten dør?
Her er hun i en studiosamtale med SVT fra 1984.
(Som man merker at den tiden har gått når man ser tv-produksjonen)

5 Kommentarer:

Blogger fr.martinsen sa ...

Dagbladet, VG, NRK, Aftenposten skriver ikke om at Kerstin Thorvall er død. Det gjør ingen av de store danske heller. Men Associated Press melder det og aviser i Taiwan, Canada og Italia tar det med.

Jeg lurer på om det fins sentrale tall for biblioteklån og boksalg slik at man kan få et inntrykk av hvor stor interesse det ville vært for en slik nyhet?

11 april, 2010 10:30  
Blogger Anne Kari Berg Korsmo sa ...

Veldig glad jeg kunne lese det her. Ikke at jeg har lest mye av henne, men hun har liksom vært der alltid. Det kjennes viktig å vite det når noen som alltid har vært der ikke er det lenger.
Og ja, syns det er veldig rart at ikke Aftenposten i det minste skriver det.

13 april, 2010 19:48  
Blogger fr.martinsen sa ...

Enig i dette at det kjennes viktig å vite når noen ikke er her lengre.

Og jeg blir irritert over at det ikke nevnes, jeg er mistenksom over hva det kommer av, er det unge folk i redaksjonene, har det noe med kjønn å gjøre, eller tar jeg feil når jeg tror at hun har hatt betydning for mange mennesker her i landet. Derfor skulle jeg gjerne hatt noen tall å evt. kunne slå i bordet med.

Dette får meg til å tenke på da Bourdieu døde. Det meldte ikke NRK, tror jeg hørte det på P4 eller noe slikt, merkelig nok.

13 april, 2010 20:05  
Anonymous Anonym sa ...

Tove, Hamar.
Jeg så helt tilfeldig på reprise av "Stina"s samtaleprogram med Kerstin Thorvall igår, 30/4, og ble lei meg over å forstå att hun var død.Det har jeg ikke kunnet lese i noen norsk avis, sjøl har jeg Aftenposten,men hun var vel ikke "stor"og kjent nok i Norge. Jeg bodde 5 år i Gøteborg, fikk 2 barn der i 65-og 67. Hennes Spalte i bladet "forelder och barn" var begynnelsen til att jeg har lest nesten alle hennes bøker, noen få er å kunne låne på biblioteket i Hamar.En meget modig dame og mor er da ikke lenger med oss, synd att ikke våre barn hadde oppdaget hennes oppriktige sett å skrive på.

01 mai, 2010 10:56  
Blogger fr.martinsen sa ...

Men det har de kanskje. For den ene står på skuldrene til den andre, Suzanne Brøgger, Sophie Calle, alle er vevd i hverandre på ulike vis og nå er det andre frispråklige, alt fra Charlotte Roche som spytter ut ord om kroppsvæsker, til Lars Norén som gir ut en dagbok og skriver tankene temmelig rett på og nå Knausgård, som åpner opp for mye av tankebanene sine.

Men avisene er også til for kvinner over 30, så de kunne tatt seg bryet, det syns jeg.

Interessant intervju, takk for tipset, jeg så det nå. Her er det, det ligger ute noen uker i alle fall. Så bra om martyrkarrieren f.eks. Og jeg visste vel ikke at tittelen til boka Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig, var en setning i en Laurie Anderson-tekst.

09 mai, 2010 20:41  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden