lørdag, desember 12, 2009

Hva gjør oljen med oss?

Det norske kulturbudsjettet er på 11,9 milliarder,
det svenske på 11,2 millarder.
Norsk film får 800 millioner i støtte fra staten,
svensk film får 200 millioner
og vi ser en bølge av norske filmer, norsk pop, norske forfattere,
forteller det svenske kulturprogrammet Kobras norske oljeprogram.

Vi er så spinn rike..

..at vi utvikler tjenerklasse og har ingen interesse av å utvikle alternative energikilder, sier Simen Sætre i det samme programmet.

- Hvis ikke Norge skal gå foran med et godt eksempel,
hvem skal gjøre det da, sier Erlend Øye.

Så, oljen i Norge og hva den gjør med oss er temaet for siste Kobra-programmet, jeg anbefaler det. Du kan se et fint korn-kunstverk nederst på Manhattan av Agnes Denes, en videoforestilling der Ragnhild Lie forestiller en petroholiker på fremtidens AA-møte,
eller antakelig AP-møte.


Og så Snøhettas fine bygg i London og i Gambia og operaen vår. Snøhetta vil redusere det elitistiske ved operahus ved at vi kan få gå oppå det. Det er demokratiserende, sant nok, men riktig demokratiserende er det ikke uten at fler musikalske uttrykk får større plass inne i huset.

Simen Sætre tenkte forresten at marmoren til operaen kommer fra Portugal. Jeg visste ikke at steinbruddet i Carrara i nord-Italia het la Facciata og at det er det samme bruddet som Michelangelo tok ut stein til Venezia. Hvor mye marmor er det egentlig i et slikt steinbrudd, blir det ikke tomt snart?
Jeg snakker meg bort, programmet er fint.


Over er steinbruddet som operasteinen er fra,
fra Snøhettas side er det.

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Jeg så Kobra nå på dine anbefalinger og syns absolutt det var interessant. Men merket at jeg hang meg litt oppe i det at svenskene syns det er litt "søtt" at vi bruker endel av oljerikdommen vår på symbolbygg av typen operaen. Går man rundt i Stockholm er det mange praktbygg fra fordums dager, bygget blant annet på penger sugd ut av Norge. Vi har jo vært husmenn i mange hundre år (lydrike under både Danmark og Sverige), det synes godt f.eks i hovedstaden vår. Og så er det litt morsomt at jeg reagerer med å komme litt i forsvar her....
Men mye tankevekkende. Mest egentlig rundt hva vi skal gjøre når oljen tar slutt. Vi er litt for godt vant.
Anne

13 desember, 2009 16:30  
Blogger fr.martinsen sa ...

Vi er veldig godt vant.

Jeg ble veldig overrasket over sammenlikningen mellom budsjettall mellom Sverige og Norge. Jeg har lært at det er Sverige som satser på sin popindustri. Men det er kanskje en stund siden, jeg har lagt merke til at norske artister blir vist frem mer i utlandet f.eks.

13 desember, 2009 19:11  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden