torsdag, desember 03, 2009

Ok, jeg har et problem

Hver dag ser jeg artikler og tenker, så interessant, jeg skummer litt, og så skal jeg lese skikkelig etterpå. Hvis jeg vil bruke artikkelen i en blogg så leser jeg nøyere, prøver å finne det riktige sitatet.

Nå skal jeg teste om det går an å lure meg selv

Jeg kopierer artikkelen inn i denne posten og så leser jeg og tar vekk alle setningene som jeg ikke bryr meg om, så står det igjen et eller annet.

Dagens artikkel handler om bokbransjen i Sverige

Jeg har lest mange artikler om bokbransjen.
Jeg har noen meninger også, men de fleste er ikke så sterke og når jeg skal hente frem argumenter og eksempler så er det forbausende mye grøt der inne (i hjernen).

Jeg husker lettest det jeg har følt, luktet, det jeg syns veldig sterkt, det jeg har syns sterkt om lenge - det kan jeg hente frem endel på. Jeg vet det, det er de knaggene i hjernen, de stiene som enten er små eller som blir motorveier.

Men jeg vil gjerne ha flere firefeltsveier i hjernen min:

Efter tio guldår befinner sig bokbranschen i akut kris. Nu måste kulturministern agera, skriver Författarförbundets ordförande.

Trots rekordvinster de sista tio åren har vi under samma period sett en minskad utgivning av smalare genrer som lyrik, essäistik, reportageböcker och inte minst översatt litteratur på de större förlagen. Samtidigt har upplagorna för mellanskiktet av författare och översättare krympt. Titlar som tidigare såldes i tiotusen exemplar har halkat ner runt tusenstrecket. De små förlagen har fått det allt svårare att hävda sig med sitt smalare utbud av kvalitetslitteratur.

De som redan läste mycket läser mer,
de som redan läste lite, läser mind­re.

Sedan de fasta bokpriserna togs bort i Sverige (de finns fortfarande kvar i ungefär hälften av EU:s medlemsländer) har vi sett en utveckling mot ökad monopolisering av förlags-
och bokhandelsbran­schen.

Men problemet är inte att någon enstaka författare säljer
jättemyc­ket. Problemet är att förlag och bokhandlare och bibliotek överger de andra. De menar att det inte finns utrymme i butiken, magasinen och utgivningslistorna. De tycks veta långt i förväg vad läsarna inte är intresserade av och blir ständigt överraskade när en
Mikael Niemi eller Åsa Linderborg bryter igenom deras affärsplaner.

När börjar vi streama böcker?
Hur får man royalty på ett nedladdat kapitel?

Vi vill att litteraturskatten skall digitaliseras och tillgängliggöras nu. Hela litteraturskatten, inte bara den lönsamma delen.

Digitaliseringen erbjuder en fantastisk möjlighet att ge våra böcker ett längre liv även om de inte platsar i Akademibokhandeln.
Det breddar försörjningsbasen för våra medlemmar rejält.
I Författarförbundet kommer vi att göra allt vi kan för att våra medlemmar ska få sin backlist digitaliserad under trygga former.

Her er hele artikkelen.
Jaha, hjalp det. Det vet jeg ikke.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden