torsdag, oktober 01, 2009

Polanski og posisjon

Kan en god handling oppveie en elendig?
Kan man si at straffen for å voldta et barn allerede er oppveid av en mor som døde i Auschwitz og en kjæreste som ble myrdet?
Eller kanskje snarere, ser vi lettere gjennom fingrene med seksuell vold når det er feirede kunstnermenn som gjør den?


Penger, politiske velgjerninger og et kennedynavn hjelper også.

I Dagens Nyheter skriver Sofia Curman at Woody Allen, David Lynch, Pedro Almodóvar og den franske kulturministeren krever at Roman Polanski slipper ut av fengsel, han er en underbar person og regissör: Om själva brottet vill ingen yttra sig.

Katarina Wennstam hävdar att om en manlig regissör eller skådespelare anses vara tillräckligt bra, åtnjuter han ett slags immunitet vad han än gjort sig skyldig till.

- Det är fascinerande att samma kulturpersonligheter som i andra fall värnar om demokratiska grundpelare, som till exempel att vi alla är lika inför lagen, i sådana här fall ställer sig på gärningsmannens sida och inte på offrets eller rättvisan.

Roman Polanski förlorade sin mamma i Auschwitz och senare sin gravida fru, Sharon Tate, i ett brutalt och mycket omtalat mord. Flera av hans försvarare anser att den mildrar hans kriminella handling. Ann Applebaum skriver i Washington Post att visst kan man anklaga Polanski för att ha flytt konsekvenserna av sina handlingar, men man måste också ha i åtanke att Polanskis förintelsebakgrund: ”Polanskis mor dog i Auschwitz. Hans far överlevde Mauthausen. Han har fått sin beskärda del av orimliga straff”.

En förklaring som amerikanska kultursajten Salon.com:s Kate Harding avfärdar: ”Att dömas efter att ha erkänt att man utnyttjat ett barn är snarast definitionen på rimligt straff”, skriver hon.

(sitatene er forkortet noen steder, hele teksten finner du her.)
Dagbladet skriver også om saken med de samme kildene
Hva folk skriver om Polanski på Twitter

NRK skriver at det er uenighet i den franske regjeringen om støtten til Polanski og at den franske filmregissøren Luc Besson sier Polanski bør ta straffen sin.

– Jeg har en stor hengivenhet for ham, men ingen burde stå over loven. Jeg kjenner ikke detaljene i denne saken, men jeg tenker at du tar en risiko når du ikke møter opp til rettssaken.

3 Kommentarer:

Anonymous chicida sa ...

Jeg vil tro at de fleste som er i stand til å begå et slik overgrep mot et annet menneske sannsynligvis vil ha opplevd endel jævlige ting selv tidligere i livet. Men om det skal være en grunn til å slippe straff må hele rettystemet revurderes. noe som i seg selv kanskje ikke er en dårlig ide. Men før det skjer må polanski dømmes innenfor samme rettsystem som folk vi gjerne har mindre sympati for i utgangspunktet.

04 oktober, 2009 14:04  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja.

05 oktober, 2009 15:20  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jaha, så Rushdie forsvarer Polanski. Klokka 18 i dag, 24 norsk tid skal jeg på en snakkings med Rushdie på Metropolitan. Håper han kommer inn på det, jeg vil gjerne høre hva han sier. Men jeg er alt irritert av tanken.

06 oktober, 2009 13:42  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden