søndag, september 20, 2009

De gamle er tilbake

De tør å syns, mene, le høyt, ta plass.
De gamle har vært her hele tiden.


På bildet over er Mimi Weddell, 93 år gammel modell som fikk sin dokumentarfilm Hat´s Off (stygg side, kul kvinne.)
Mer om henne litt lengre ned.

I dag har SvD en artikkel om mote for gamle,
eller kanskje særlig at motebransjen viser tegn på å interessere seg for gamle kvinner. Bra.


Ett exempel är Fanny Karst i London, med egna märket Old ladies’ rebellion. Bland stadens stilsäkra 70-plussare har 25-åriga Karst snabbt blivit ett namn som designern du jour. Hennes skräddarsydda silkesklänningar och stöddiga t-shirts är ett välkommet tillskott för alla de kvinnor som känner sig mer som Vivienne Westwood än drottningen efter pensionen.


Designerns visningar har blivit nästan lika omtalade som kollektionerna själva. Fanny Karst modeller skrider nerför podiet i herrskor, med käpp och inte sällan ett leende.

–Redan när jag gick på modeskolan Central Saint Martins visste jag att om jag skulle hålla på med design för kvinnor så var det den här ålderskategorin jag ville syssla med.

Fanny Karst til venstre.
Hon förklarar att det som till en början lockade henne var att hon föreställde sig att kvinnor i den här åldern bar på en viss attityd.

–Och jag hade rätt. De strävar inte efter att passa in eller är ute efter att bli ett med möblemanget. De är heller inte så ängsliga utan gillar att synas.



Friheten att uttrycka sig individuellt med kläder tycks för många människor komma med åldrandet. Det är någonting som alltfler unga i modevärlden just nu tar fasta på. I månadens Nöjesguiden hyllar moderedaktören Michaela Forni pensionärernas stil i Italien.

Av alla människor hon ser på torget är det de äldre som fångar hennes intresse. Hon skriver: ”Damerna och herrarna här ser alldeles förtjusande ut och får mig att se fram emot att bli gammal. Inte bara för deras oklanderliga stil, utan även för att de vågar skratta högt, spela kort med polarna på baren, dricka en halv flaska rött om dagen och äta trerätters utan att tänka på kalorier. De är levande och de åldras inte bara med stil utan även med värdighet, precis som deras viner.”

Det er ikke så farlig folkens

Slapp av, le høyt før du blir 90.

Ari Cohen og Mimi Weddell

Förmågan hos många äldre att kombinera plagg från olika epoker på intressanta sätt var en av anledningarna till att Ari Cohen, New Yorks nya bloggstjärna, för ett år sedan startade sin fotodagbok Advanced Style. Om dagarna jobbar Cohen på The New Museum. Advanced Style är en hyllning till New Yorks alla välklädda äldre och har under det senaste året blivit måsteläsning för modeintresserade.

Det är en fantastisk skara människor som figurerar på Advanced style. Mimi Weddell, 93, exempelvis, som Cohen kallar en av sina musor. Hon klär sig i en blandning av vintage och herrkläder och lämnar aldrig huset utan hatt.

Det beste, se videoene:

Se på denne videoen om Mimi Wedell, hun turner fortsatt.
Mimi på motorsykkel og søt sønnesnønn som syns bestemor er kul
Jeg sitter fast i Mimi-Wedell-snutter: om å bo med familien

2 Kommentarer:

Blogger Unknown sa ...

For en fantastisk vakker dame hun Mimi er! Sånn vil jeg også være, når jeg er 93. Jeg logget meg sporenstreks på Facebook og ble med i fangruppa hennes der.

21 september, 2009 10:40  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg vil være sånn nå!

21 september, 2009 11:11  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden