tirsdag, juli 14, 2009

Kommentarer på nett

I Sverige går det en debatt om bloggere som har lagt ned bloggen sin fordi de har fått ufine kommentarer i kommentarfeltet.
Det gjør at jeg vil ta opp en gammel kjepphest:

Ta kontroll over kommentarfeltene deres folkens

Fjern kommentarer som støter mot den tonen du vil ha i kommentarfeltet ditt. Det fins ingen plikt til å la kommentarer stå. Personlig syns jeg ikke man skal ta vekk kommentarer fordi man er uenige med den som skriver, men til og med det er din rett.
Vil du ikke ha dem der så ta dem vekk. Man må selvsagt ta konsekvensen av dette synspunktet og tåle kritikk for det andre steder, men jeg blir irritert hver gang jeg leser at man ikke hanskes med kommentarer og evt. legger ned bloggen.

Det har spredt seg en merkelig enighet om at blogger har samme ansvar som en nettavis til å la alle komme demokratisk til orde og at anonymitet er problemet for nettaviser. (Jeg syns ikke nettaviser heller har dette ansvaret.) Jeg bekymrer meg litt for hva elever lærer på skolen om dette, om de lærer seg andre mulige grep for å kunne ha et godt forhold til bloggen sin.

Jeg ser min blogg som mitt verk og de som bidrar med kommentarer her blir en verdifull del av denne helheten. Men det er fortsatt min blogg. Jeg er opptatt av at de som kommenterer i denne bloggen skal ha en åpen tone i forhold til meg og de andre, og slik er det blitt.
Det kommer antakelig hovedsaklig av den måten jeg som regel skriver på selv, lite bastant.

Jeg har et annet råd også

Hvis du skriver noe som er egnet for debatt og som du venter reaksjoner på, ikke publiser før du har tid til å følge opp med egne kommentarer mellom hvert nye kommentarinnlegg i begynelsen,
slik kan du nyansere og justere feiloppfatninger som kommer frem. Slik er du også med på å sette en tone i kommentarfeltet. Dette syns jeg også journalister i nettaviser i langt større grad skulle gjøre.

På den måten ser andre potensielle kommentatorer at det er i det minste en nyansert person å kommunisere med. Jeg har vært innom mange kommentarfelt der jeg kunne tenkt meg å kommentere på saken, men tonen i kommentarfeltet er blitt så sur og unyansert at jeg ikke får lyst til å bli med.

Her kommer artikkelen i Aftonbladet. Den lenker til debattene i Dagens Nyheter og gjør den alltid nyttige sammenlikningen mellom det som skjer på nett og det som skjer på ikke-nett:

Varför är internets anonymitet så skrämmande? Viljan att förolämpa, punktera och håna offentliga åsiktsmaskiner har alltid funnits där i form av telefonsamtal, hot och bajs i brevlådan.

Sånn ja, det ble noen saklige ord i kveld,
jeg er egentlig ikke glad i å skrive på denne måten.

12 Kommentarer:

Anonymous Mick sa ...

Jeg har tenkt tanken selv, hvorfor har de ikke bare moderert kommentarfeltet? Det går an å forhåndsgodkjenne kommentarer før de offentliggjøres t.ex.
Det samme med lokalavisen på nett, der må de ofte stenge for kommentarer fordi folk ikke vet å oppføre seg. Men å kreve registrering, nei det vil de ikke.

14 juli, 2009 22:08  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg liker ikke forhåndsgodkjenning, det ødelegger flyten i samtalen.

Nei, jeg står fast ved de to, fjerne de man ikke vil ha der og være aktiv i kommentarfeltet selv. Dette enklere for bloggere enn for nettaviser, det ser jeg.

14 juli, 2009 22:17  
Anonymous prosalosa sa ...

Problemet om man ikke har forhåndsgodkjenning er at man må være på nett temmelig ofte for å sjekke om det er noen som har kommentert. Om det er noe du ikke vil ha der så er det jo dumt at den kom akkurat rett før du skulle på ferie eller noe, og så står den der en uke. Det krever vel mer av den som eier bloggen når man ikke har forhåndsgodkjenning.

Forøvrig er jeg forresten veldig enig med deg!

15 juli, 2009 07:44  
Blogger Tonita sa ...

En post som fortjener den Sonitus den fikk. Bra.

15 juli, 2009 07:51  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk for det.

Man må være innom bloggen sin ofte, flere ganger om dagen, men det er jo bare en vane, en sveip innom mens man sjekker Facebook og Twitter og avisene mens man venter i en telefon.

Problemet med forhåndsgodkjenning og ikke være innom bloggen temmelig ofte er at ingen har lyst til å snakke på den måten, vente en dag før replikken kom ut, vente en dag på at noen andre sier noe. Det blir som det eventyret med de tre troll: Blir det mer bråk her så flytter jeg.

15 juli, 2009 08:01  
Anonymous Kjerstin sa ...

Jeg så en gang en bloggkommentar hvor vedkommende hadde skrevet noe i retning av at "jeg vet du ikke vil like det jeg skriver her, men dette er et åpent forum og jeg kan skrive hva jeg vil". Det virker som den typen grunnleggende misforståelser om hva en blogg er, fortsatt er ganske utbredt.

15 juli, 2009 11:23  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja, veldig utbredt. Særlig rart syns jeg det er blant de som har bloggene. Svært mange ser ut til å akseptere at det er noe de må finne seg i, mange har ikke tenkt tanken at de kan fjerne kommentarer, at det er de som bestemmer.

15 juli, 2009 12:03  
Anonymous T sa ...

Jeg synes alt av kommentarer som er relatert til temaet det er blogget om, bør få stå.

15 juli, 2009 13:23  
Blogger fr.martinsen sa ...

Det ser det ut som de fleste mener.

Det blir kanskje litt mer interessant hvis du forteller hvorfor du mener det?

15 juli, 2009 13:50  
OpenID pialise sa ...

Enig med fr.martinsen. Nettaviser med kommentarfelt gir deg stort sett alltid muligheten til å rapportere upassende innlegg - som de så fjerner. Facebook og andre nettsamfunn sjekker bilder du legger ut og tar bort det de oppfatter i strid med egne vedtekter. Hvorfor i all verden skal ikke det samme gjelde private blogger?
Jeg liker heller ikke forhåndsgodkjenning; det har stoppet meg fra å legge igjen kommentarer flere ganger. Oppdaget at jeg hadde det på egen blogg, men det skyldes oppstartsproblemer!

15 juli, 2009 14:00  
Anonymous Ca.Strømsnes sa ...

Godt innlegg som jeg er veldig enig i.

Heldigvis har jeg vært, og er fortsatt, heldig med bloggen min og de kommentarene jeg har fått. Føler at jeg selv har satt tonen for hvordan man oppfører seg når man er på besøk hos Vinterverket og er godt fornøyd med det;)

16 juli, 2009 00:14  
Blogger Kathleen sa ...

Uenig. Jeg mener at bloggere er en slags redakktører og bør la kommentarer stå, om de er saklige. Frekke og stygge kommentarer er jeg enig i at kan slettes, men saklige uenigheter bør stå. Jeg vil ikke sammenligne det med en nettavis, for kommentering der er jo på samme måte som med en blogg. Jeg vil faktisk sammenligne blogger med magasiner og aviser, det er jo en selvfølge at man får slippe til i debattinnlegg der, om man er uenig eller ei, så lenge man er saklig.

Har forøvrig skrevet et innlegg selv om dette:
http://kathleen-bean.blogspot.com/2009/09/om-skattoller-og-ytringsfrihet.html

03 oktober, 2009 23:32  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

Linker til dette innlegget:

Opprett en link

<< Startsiden