mandag, januar 12, 2009

Liza Marklund svarer

For en måned siden skrev jeg om konflikten om Liza Marklunds dokumentariske (eller nettopp ikke dokumentariske roman?)

Jeg har ventet på at den saken skulle nå norske medier og i dag skriver Dagbladet at Liza Marklund delvis har svart på kritikken i debattforumet Newsmill med at boken burde vært solgt inn som "basert på en sann historie" ikke en "sann historie"

Hun understreker derfor at «På flukt» er en del av et politisk prosjekt, og tilhører sjangeren dokumentarisk roman:

- Hvilket er så langt fra en journalistisk tekst man bare kan komme.


Oj oj oj, liksom, så langt fra en journalistisk tekst som man kan komme, det må jeg si.

Liza Marklund snakker ikke mer om dette nå, talspersonen Niclas Lövkvist sier til Svenska Dagbladet,

– Hon har annat för sig och gör inga intervjuer.

Liza Marklunds ”Gömda” har sålt i över 800 000 exemplar. Kritiken av boken har fått stor uppmärksamhet hos medier och i bloggosfären.

10 Kommentarer:

Blogger ogjegbare sa ...

Jeg synes det er fryktelig fascinerende med disse bøkene som reiser fra "sann" til "basert på noe sant" til pur fiksjon. Så langt fra journalistikk man kan komme? Hva er nå det? Kiosklitteratur? Skriv ned en drøm du har hatt, men jug? Jeg vet ikke.

Anyway, dette skjer jo hele tiden. Jeg ser dem for meg, en eller annen på forlaget sier vi sier at den er sann, alle gjør det hele tiden, man snakker bare ikke om det. Og så nikker forfatteren, og så blir det sånn. Og så blir noen ferska en gang i blant.

12 januar, 2009 21:07  
Blogger fr.martinsen sa ...

I motsetning til folk som skriver om "eget liv" og ljuger på seg noen flere år i fengsel enn helt sant er så hadde jo Liza Marklund journalistisk integritet å ta vare på, denne saken blir mer og mer merkelig for meg.

12 januar, 2009 21:15  
Anonymous Anonym sa ...

Det finns dokumentert at Mia ikke kunne beskyttes i Sverige og derfor var tvungen å forlate landet. Det finns dokumentert at hennes forhenvärende misshandlet henne mange ganger. Det finns dokumentert at hun ble bevilget asyl i USA. Det er noe som man ikke får med letthet.

Jeg tviler sterkt på Monica Antonssons "bevis", da hun har manipulert mye på bloggen. Hun har beviselig löyet, hun har truet sine motstandere. Nu senest var det en som skulle anmeldes til politiet for at hun hade skrevet om det som Monica har lagt fram på sin blogg. Jeg skulle også "ageras emot".
Nu påstås det at Mias forhenvärende har framstillts som en massmorder av Mia og Liza.
Det hele har blitt helt vanvittig sykt!

Liza var den som så til at mine venner fikk hjelp da sönnen i familien ble sviktet av det svenske rettssamfundet i forbindelse med en våldtektssak. Takket väre Liza så får den familien endelig rett hjelp. Denne 9 år gamle, våldtatte gutt bruker Monica som ett slagtre mot Liza!
Jeg vet at jeg ikke kan väre objektiv i og med at mennesker jeg elsker har blitt drabbet av Monicas hat, men det hele har gått overstyr for lenge siden.

Jeg beklager alle skrivefeil... Har bodd i Sverige i 25 år, så mitt norske språk er ikke som det var en gang i tiden:-)

ps. Jeg vil tillegge at jeg ikke uttaler meg om Monicas bok, da jeg ikke har lest den. Jeg uttaler meg utifra det som har skjedd og skjer på hennes blogg.

Mvh Marina Engan

12 januar, 2009 21:30  
Anonymous Anonym sa ...

Jeg vil bare tillegge at jeg selvfölgelig har bevis på at Monica manipulerer inlegg og kommentarer på bloggen.
Jeg har også en hel del mail som jeg fått fra henne som viser hvordan hun behandler motstandere.

12 januar, 2009 21:39  
Blogger fr.martinsen sa ...

Takk for kommentarene.

Jeg har lest litt bare på Monica Antonssons og følte meg ikke helt bekvem med hennes fremstilling heller, uten at jeg har brukt så mye tid på dette at jeg syns jeg kjenner saken.

Jeg syns det er merkelig at Liza Marklund ser ut til å ha holdt så hardt på at dette er `sannheten` hvis boka er `basert på en sann historie` jeg skjønner ikke hvorfor. Og så skjønner jeg ikke hvorfor hun ikke snakker, gir noen intervjuer.

12 januar, 2009 21:49  
Blogger Guri sa ...

Om eg har skjønt saka rett så er det slik at Liza Marklund har endra ein del ikkje detaljar; men større ting, i boka for å anonymisera kvinna boka handlar om. I så fall så kan ein jo både sjå på boka som "sanninga" og som "basert på ei sann historie", eller er eg heilt ute på feil jorde no?

14 januar, 2009 14:46  
Blogger fr.martinsen sa ...

Jeg kosa meg med Eirik Newths gjengivelse av Tor Bomann-Larsens tolkning av Ari Behns oppfatning av Carl Erik Grimstad i dag.

Og "sønnen" skrive bok, det er siste nytt.

Jeg er på jordet sammen med deg.

14 januar, 2009 21:56  
Blogger Guri sa ...

Det er jo fint å vita at det ikkje er bere meg då ;)

15 januar, 2009 23:29  
Blogger fr.martinsen sa ...

Her er et intervju, svært kort, med Liza Marklund i Dagens Nyheter.

19 januar, 2009 23:27  
Blogger fr.martinsen sa ...

I går og i dag kommer mange inn på denne saken gjennom googling. Her er lenke til SVTs Skavlan-program med Liza Marklund.

Jeg har akkurat sett dette programmet selv på nett. Det var et godt intervju syns jeg.

01 mars, 2009 09:08  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden