lørdag, juli 23, 2011

På Tracey Emin

Hviler på senga etter Tracey Emin-utstilling, før Portishead/PJ Harveykonsert, skummer nettet for nyheter hjemmefra. Det var ikke lov til å fotografere på utstillingen, synd, det burde de la folk gjøre. Det er ikke det samme å bruke andres fotografier.


Men mange neonlys-tekster var det, det likte jeg. Neon og broderi, maskinsøm som ga omriss til tegnede figurer på hotell-laken, store collager på pledd, kanskje de også fra hotellrom. Som dette under som handler om oppvekst og sånn. Hun lagde det da noen ba om CV-en hennes.

Jeg ble sittende foran en videofilm der Tracey Emin snakker med mora si, en vanlig utseende gammel dame med grå krøller. Hun vil ikke at Tracey skal få barn, Tracey prøver å forstå hvorfor moren mener dette, et ganske uvanlig synspunkt. Det koker sånn nogenlunde ned til at mora brukte sitt liv på å ta vare på andre, noe hun også likte, men så var det andre ting hun også skulle hatt gjort. Etter ungene ble store, hun hadde en sønn på 14 og så fikk hun tvillinger (Paul og Tracey), tok hun vare på den gamle mora si igjen.

Du er en free spirit, som meg, sa mora til Tracey Emin

Hun syns hun vet, bedre enn Tracey, hvordan perspektivet endrer seg for den som får barn. For noen år i alle fall, vil jeg tilføye, for egen del. Men Tracey Emin har hatt sine perspektiv på livet, hvorfor skulle hun ikke kunne vri om fokuset nå hvis hun fikk lyst. Det snakket de ikke om.


Utstillingenheter Love is What You Want, det er en samleutstilling av Tracey Emin i Southbank Centre i London. Den er åpen til 29. august.

Alle bruker seg selv i kunst. Men det er tydeligere at Tracey Emin gjør det. Og hun viser så godt det spennet det er i folk, mellom sårhet og tristhet og det som er mørkt og energi og villhet. Charlotte sa det bedre, hva var det du sa Charlotte? Si det en gang til.

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa ...

Synes du oppsummerer det bra jeg. Veldig fin utstilling. Jeg likte også broderi, applikasjon og filmene. Jeg liker at det er så fokusert på det helt nære - henne selv, men tenker at det må være slitsomt for henne å undersøke seg selv og sin histore så grundig hele tiden! Hardt (og veldig interessant) å være kunstner, tror jeg.

Charlotte

23 juli, 2011 19:05  
Blogger bestemor sa ...

Skulle gjerne ha sett utstillingen - må nøye meg med et "nett-besøk".. En meget spesiell kunstner.
Mange måter å bruke gamle broderier på. Interssant for meg som har litt dilla på broderiting

27 juli, 2011 10:31  
Blogger fr.martinsen sa ...

Ja! Og i museumsbutikken var det broderibøker å finne. De fins forresten sikkert på nett også, fikk bare så lyst til å si at folk må dra å se selv. Hvis mulig.

27 juli, 2011 23:23  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden