søndag, november 07, 2010

Bra Damer

Jeg tok en nøyere kikk på utstillingen "Bra damer" her om dagen. Jeg sier ikke at det ikke var noe jeg likte der. Men det er utstillernes forestilling om at disse fotografiene er vesentlig anderledes enn de som vises i magasiner ellers som gjør at jeg bare blir mer irritert. En tv-programleder som viser opp armen med hår under, visst, en skuespiller som drar frem puppen på en fandenivoldsk måte, joda, men selv disse fotografiene kunne stått i et blad, om ikke i Kvinner og Klær.

Men så var det de andre bildene, en naken musiker som koser med gitaren sin, hår som flommer, det er mye hår som flommer, og tyll. En blek og tynn skuespiller som ligger med hvit blondetruse i svært grønn mose. Når jeg stiller spørsmål ved dette får jeg et svar som gjør at jeg skal skjønne at skuespilleren har hatt kreftbehandling så voldsom at ungene ikke kjente henne igjen. Og nå ligger hun i mosen. Og kjenner, antar jeg, at hun lever og er i kontakt med livet og naturen. Hun er vakker der hun ligger måneder etter kreftbehandlingen, ungene kjenner henne nok igjen.

Det er mange måter å ligge i mosen på

Jeg skrev i Dagbladet at de er som regel påfallende pene i formen de som kler av seg for å vise at kvinner har kropp under klærne, Helle Vaagland også.

Utstillingen henger i Galleri Thorvald Meyersgate 72, drevet av Lisbeth Michelsen som har tatt bildene. Den varer frem til julaften, 12 til 18 hver dag.

Marie Laland Ekeli og Lisbeth Michelsen som står bak utstilling og bok er oppgitte fordi noen gjør noe så forutsigbart som å kritisere dem for å fotografere nakne kjendiser, men det er i stor grad det de gjør. Hvorfor gjør de det sier de?

Fordi kvinnekroppen er vakker, kvinnekroppen er kunst

Mulig det, joda. Det slår meg også innimellom at kropper er vakre eller på andre måter interessevekkende, kanskje særlig det: På andre måter interessevekkende. Vakker er bare en liten del av det jeg syns om kropper når jeg ser dem. Og kropper har vesentlig andre funksjoner for dem som er i dem enn å være der for mitt blikk.

Laland Ekeli/Michelsen skriver det slik i Dagbladet:
"Det finnes et tilleggs-men som gjør nakenbildene i «Bra Damer» til noe ut over det vanlige. Når skuespiller Agnes Kittelsen kler av seg, leses det i sammenheng med følgende sitat: «Jeg ble oppringt av redaktøren for et kvinneblad, og spurt om å stille opp i en nakenreportasje. 'Vi flyr inn den beste fotografen for LA, du blir stylet og sminket og vi skal photoshoppe vekk alt du måtte ønske.' Hva er poenget med å stille opp naken da?» Agnes er avbildet naken i «Bra Damer» fordi hun vet at vi ikke under noen omstendighet ville funnet på å retusjere henne."

Agnes Kittelsen ligger på sofaen på magen med en legg opp og vrista strukket. Det frigjørende med dette bildet skulle være at vi legger merke til at skuespilleren ikke er stylet eller retusjert. Men det er ikke noe å retusjere der, ikke er sprengt blodåre på låret som er perfekt formet, ikke en cellulitt å se.

1 Kommentarer:

Blogger fr.martinsen sa ...

"Det fins et sted i helvete for kvinner som ikke støtter hverandre" sa samme nabo. Det stemmer ikke, sa jeg, på så mange vis.

07 november, 2010 13:19  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden